Mactronic Bike Pro Noise 500 - opinie

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Mediana

Mactronic Bike Pro Noise 500 - opinie

Post autor: Mediana »

Witam,

Ktoś testował mactronic bike pro noise 500 ?
Ciekawe, jak wygląda się porównanie z innymi lampkami na XML-u np. grega, upka czy bociana ?

Pozdr.
R....
cocolino

Post autor: cocolino »

Witam serdecznie. Na początek mam prośbę aby użytkownicy noisa skrobnęli parę słów o tej lampce tak aby inni mogli rozwiać swoje ewentualne dylematy odnośnie zakupu. Od tygodnia jestem posiadaczem jednego z najpopularniejszych ostatnio rowerowych combosów na allegro :arrow: noise 500+walle. Muszę przyznać, że walle zrobił na mnie większe wrażenie niż noise. Być może dlatego, że po lampce za taaakie pieniądze moje oczekiwania były zbyt duże, bo porównując noisa do najtańszej lamapki cree za 15 zł wysyłką jakiejś wielkiej, ogromnej różnicy nie ma ale tak jak mówię-są to moje subiektywne odczucia. Oczywiście, noise świeci zdecydowanie lepiej i to w każdym trybie pracy z najsłabszym włącznie ale czy warty jest wydania tych 270-280 zastanawiam się do dzisiaj chociaż faktem jest, że w zupełnej, 100% ciemności jeszcze go nie testowałem. Według mnie lampka ma dwie wady. Zbyt skupione światło (oczywiście oprócz miejsca, w które owo skupienie świeci lampka oświetla również znaczną część obszaru wokół-jednak słabiej) oraz czas pracy. Nie wiem natomiast jak wygląda sytuacja z innymi lampkami na diodzie xm-l zasilanymi jednym ogniwem 18650. Według producenta ma ono pojemność 2300 mAh. Do zalet uznać na pewno można bardzo silne światło w każdym z trybów oprócz najsłabszego, bardzo solidny montaż i wykonanie (przed kupnem lampki bardzo mi na tym zależało, ponieważ sporo jeżdżę po ciemku i niejednokrotnie zdarzało mi się, że mi lampka wypadła za zatrzasku lub zmieniła tryb pracy) oraz możliwość ładowania lampki bez konieczności wyciągania akumulatora.
Niedługo postaram się wrzucić jakieś fotki. Zapraszam i zachęcam do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami :)
videotesty:
:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=KUI7uUbmIFo
:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=aGxevEWtazk
:arrow: http://vimeo.com/58582847

recenzje:
:arrow: http://rowerowylublin.org/index.php?opt ... &Itemid=60
:arrow: http://mtbikes.pl/artykuly/testy/mactro ... ecjalnych/
:arrow: http://www.wrower.pl/sprzet/mactronic-b ... ,3334.html
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Po szybkim przeczytaniu recek i zobaczeniu filmów stwierdzam, że nie jest źle ale uważam, że za tą cenę na polskim rynku można znaleźć lepsze i tańsze alternatywy.
cocolino

ElSor pisze:Po szybkim przeczytaniu recek i zobaczeniu filmów stwierdzam, że nie jest źle ale uważam, że za tą cenę na polskim rynku można znaleźć lepsze i tańsze alternatywy.
Coś więcej ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Gregowe L2P ~200zł + uchwyt uniwersalny do roweru ~20-40zł+ kilka ogniw od woytazo ~3-5zł/szt + ładowarka OEM~30-50zł (wszelkie info znajdziesz na tym forum). Moc 700 do ok 1000lm i możliwośc wyboru cieplejszej barwy

A jest jeszcze latarka czołowo/rowerowa od kolegi upka za chyba ok 200zł - poszukaj, poczyta a dowiesz się wszystkiego
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Za te pieniądze w żadnym wypadku nie warto, kupił to wujek kolegi i był zachwycony do momentu kiedy zobaczył Ultrafire 504B z XM-L 2.8A za 120 zł, jeśli chcesz coś w tych kategoriach cenowych to lepiej już doinwestować do np. Bocialarki. Noise ma jedynie samą głowicę alum a reszta to plasktik i grzeje się ale moim zdaniem jak na 500lm to zamało a poza tym daje może 30% więcej światła niż quark na xp-g2 i ogniwem 14500. W środku jest 18650 z 2300mAh, a przy tej cenie to powinno być więcej. Nie jest to zły sprzęt ale warty góra 150zł. Jeśli idzie o diodę to T6 zimna z tendencją do zieleni.
cocolino

Zbychur pisze:Noise ma jedynie samą głowicę alum a reszta to plasktik i grzeje się.
Przy różnych wadach noisa akurat tutaj sie nie zgadzam.Lampki uzywalem przy +5 st,na 100% mocy i nie ma mozliwosci poparzenia sie o ktorakolwiek czesc lampki.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
cocolino pisze:Przy różnych wadach noisa akurat tutaj się nie zgadzam.Lampki używałem przy +5 st,na 100% mocy i nie ma możliwości poparzenia się o którakolwiek cześć lampki.
To niestety jest właśnie bardzo zły sygnał...

Pozdrawiam
PS:Popraw proszę pisownię.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Zbychur

cocolino pisze:
Zbychur pisze:Noise ma jedynie samą głowicę alum a reszta to plasktik i grzeje się.
Przy różnych wadach noisa akurat tutaj sie nie zgadzam.Lampki uzywalem przy +5 st,na 100% mocy i nie ma mozliwosci poparzenia sie o ktorakolwiek czesc lampki.
No właśnie, a przy tak małym radiatorze powinna parzyć.
cocolino

A to przepraszam. Rozumiem, że chodzi o to, żeby ciepło nie kulminowało się w środku tylko wydostawało na zewnątrz ?
Awatar użytkownika
Zbychur

Ot to. Jeśli radiator i to w dodatku taki mały się zbytnio nie nagrzewa (w warunkach pokojowych oczywiście, bo na rowerze ma stałe chłodzenie) to znaczy droga ciepła z diody na zewnątrz jest nie najlepiej wykonana.
cocolino

Czy pamięta może ktoś jak nazywał się chiński odpowiednik noisa 500 ? Z tego co pamiętam to obudowa była identyczna tylko nie biało-czarna a czarno-pomarańczowa ?
Awatar użytkownika
GrzechVip

Post autor: GrzechVip »

Właśnie wymieniałem padnięty akumulator w takiej lampce i przy okazji zobaczyłem jak wygląda reszta konstrukcji.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie ma co się rozpisywać, jest miejsce na oring , podłoże diody było milimetr od blaszki udającej pigułę, pomiędzy gluty kleju ,bez uszczelki został luz, producent znał słabe właściwości termiczne kleju więc nie stosował go jak widać w miejscu przekazywania ciepła. Lampka kolegi więc poprawiłem podstawy ale generalnie tragedia. Niewiarygodne że dioda ciągle działa.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Bubel za ciężkie pieniądze.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
galusz

Post autor: galusz »

Ja posiadam kupiłem jakieś 6 lat temu wersję 300LM, w międzyczasie przetestowałem wiele różnych latarek mocowanych do roweru. Swego czasu jeździłem nawet z Sunway D40A.

Teraz z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że ten Mactronic nie jest wcale taki zły jak go opisujecie, zrobiłem na nim pewnie ponad 2000km, bo lubię jeździć wieczorami. Generalnie do jazdy asfaltowej spokojnie wystarcza mi tryb 100lm. Jeśli chodzi o mocowanie to też nie mam tutaj żadnych zastrzeżeń (jedynie musiałem podłożyć grubszą gumę).

Normalnemu użytkownikowi polecam w 100%
ODPOWIEDZ