Przetwornica Dareltek PIU2 (na układzie L5973D)

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
amisiek
Kontakt:

Przetwornica Dareltek PIU2 (na układzie L5973D)

Post autor: amisiek »

Przedstawiam przetwornicę step-down (obniżającą napięcie) na układzie L5973D wykonaną przez firmę Dareltek. Kupiłem ją na Allegro. Przetwornica ta posiada regulację prądu i napięcia, ograniczenie prądu do 1650mA. Wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
W typowych warunkach, zasilając jedną diodę LED Cree XM-L różnym prądem (napięcie na diodzie od 2,91V do 3,54V) ma sprawność od 74% do 81% w zakresie zasilania od 9,81 do 14,36V. Jest to bardzo niekorzystny zakres napięcia wyjściowego, sprawność jest o wiele lepsza od stabilizatorów liniowych.
Tak wygląda wykres sprawności w funkcji napięcia zasilania i prądu pracy:
Obrazek
Obrazek
edit:
Tym razem chciałem sprawdzić jaka będzie charakterystyka przy niskiej różnicy napięcia. Zasilanie z twardego zasilacza 14,33V, obciążeniem są dwie diody 10W szeregowo. Jedna chińska, druga Cree XM-L. Wykres napięcie-prąd dla tego zestawu diod wygląda tak:
Obrazek
Czerwona krzywa to aproksymacja funkcją wykładniczą.
Gdyby wykreślić zależność sprawności od spadku napięcia byłaby bardzo dziwna:
Obrazek
Ale tutaj trzeba dodać, że diody zachowują się nieliniowo, więc też mają na to wpływ.
Teraz charakterystyka prądu roboczego i spadku napięcia oraz wynikowej sprawności przetwornicy w takich warunkach:
Obrazek
trochę obróciłem wykres:
Obrazek
Dokumentacja przetwornicy jest w załączeniu
Załączniki
PIU2opis.pdf
Opis przetwornicy Dareltek PIU2
(261.66 KiB) Pobrany 44 razy
Dar.El

Post autor: Dar.El »

Witam
Aktualnie przetwornice są montowane z większym dławikiem więc sprawność będzie trochę lepsza. Do zasilania pojedynczych LED trzeba stosować przetwornicę synchroniczną, ta jest przeznaczona raczej do wyższych napięć. Sprawność można też zwiększyć dla większych prądów, przylutowując miedzianą blaszkę do pola cyny w środku płytki. Jak wiadomo mosfety mają mniejszą rezystancję w niższych temperaturach.
amisiek
Kontakt:

Modelowa przetwornica znajdzie swoje zastosowanie w zasilaniu diod mocy, napięcie wyjściowe ustawiłem na 9,1V, prąd na 750mA, napięcie zasilania to typowe 13,2V z akumulatora kwasowego. W tych warunkach przetwornica praktycznie się nie grzeje. Dolutowanie radiatora na pewno pomaga przy dużym prądzie. Polecam tę przetwornicę w każdym przypadku, gdyż jest stabilna, nie wzbudza się nawet mimo szpilek na zasilaniu, nie rozsiewa zakłóceń. Ponadto można ustawić napięcie wyjściowe tak, by nie uszkodzić diody LED podłączanej do pracującej przetwornicy.
Muszę jeszcze rozejrzeć się za nowszym modelem, a także za przetwornicą, która dałaby radę w pojedynczą Cree XM-L wpakować te 2,5-3A prądu.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

A powiedz mi, jak wygląda sprawa, kiedy zasilasz z tego samego źródła np. ledy z tej przetwornicy i radio z anteną w pobliżu ? Lub zachowuje się radio, kiedy zbliżysz przetwornicę do niego (a najlepiej do anteny) ?
ILPT
amisiek
Kontakt:

Teraz nie sprawdzę, bo oddałem do opracowania obudowy dla diodki i przetwornicy. Ale nie sądzę, by mocno śmieciło. Za dobrze zblokowane dla w.cz., tam na zasilaniu i wyjściu są kondensatory blokujące, sporo masy na płytce, dodatkowo minus diody jest na masie. Dobra konstrukcja.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Witam
Stosuję tą przetwornicę prawie rok do zasilenia jednej diody xp-g, ale z różnych źródeł - aku Pb 12v lub 2x18650. W takiej konfiguracji jej sprawność to ok. 82-85% Dla prądu 1,2 A jest ciepła,ale nie gorąca a pracuje w obudowie zamkniętej. Stabilna z płynną regulacją i nie sieje.
pozdrav
ODPOWIEDZ