Łączenie ogniw solarnych - problem z różnymi typami.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

Łączenie ogniw solarnych - problem z różnymi typami.

Post autor: skaktus »

Witam.

Posiadam chińską ładowarkę solarną, która niestety ostatnio straciła ogniwo - pięknie napuchło i teraz mam breloczek do kluczy.

Postanowiłem wykorzystać do owej ładowarki inny panel słoneczny jaki posiadam, jednak pojawił się problem. Oryginalny panem ma moc 0,8 W natomiast dodatkowy jaki chciałem wykorzystać ma moc 2 W. Czy jest jakiś sposób połączenia obu paneli, aby razem współdziałały i ładowały przez fabryczny układ jedno ogniwo ?
tisher

Post autor: tisher »

Musisz poznać napięcie i prąd generowany przez ogniwa.
To tak jak z akumulatorkami, połączyć równolegle możesz tylko te ogniwa, które mają takie samo napięcie pracy. A szeregowo takie, które mają taką samą wydajność prądową.
Waty ogniw nic nie mówią.
wkliw

Post autor: wkliw »

ogniwa o różnej wydajności ale o jednakowym napięciu pracy łączymy poprzez diody które zapobiegają prądom zwrotnym. Jest o tym sporo na elektrodzie polecam bo to kopalnia wiedzy a je wlaśnie też zaczynam powili wdrażac się w temat FV
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Solarów nigdy nie przerabiałem, jestem w tym bardzo ciemny. O diodzie myslałem. Próby z prądami wykazały że mocniejsze ogniwo przy wystawieniu na światło (bez słońca itp) mają całkowicie różne parametry - jedno daje 80 mA i 3,7 V a drugie 20 mA i 2 V. Sądzę że połączenie tych ogniw aby razem pracowały i ładowały jeden akumulator nie będzie takie łatwe/opłacalne.
ILPT
ODPOWIEDZ