Żarówki diodowe - ranking najlepszych i najgorszych - kto
Żarówki diodowe - ranking najlepszych i najgorszych - kto
Witam.
Na rynku mamy masę żarówek do auta na bazie diod. Ostatnio pojawia się masę żarówek typu P21W na diodach Cree i innych typu ( ) 6W itp. Czy ktoś z was ma do nich dostęp, testował je itp ? Może ktoś z was ma dostęp do sklepów z tego typu rzeczami i może je opisać itp ?
Na rynku mamy masę żarówek do auta na bazie diod. Ostatnio pojawia się masę żarówek typu P21W na diodach Cree i innych typu ( ) 6W itp. Czy ktoś z was ma do nich dostęp, testował je itp ? Może ktoś z was ma dostęp do sklepów z tego typu rzeczami i może je opisać itp ?
Opisać można krótko:
HOMOLOGACJA - BRAK
ROZKŁAD ŚWIATŁA - DNO
ODPROWADZANIE CIEPŁA - BRAK
i jak to ma działać? Jeśli nie do samochodu to możemy podyskutować jak do auta to się nie wypowiadam więcej.
HOMOLOGACJA - BRAK
ROZKŁAD ŚWIATŁA - DNO
ODPROWADZANIE CIEPŁA - BRAK
i jak to ma działać? Jeśli nie do samochodu to możemy podyskutować jak do auta to się nie wypowiadam więcej.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
I to jest najważniejszy punkt przy oświetleniu zewnętrznym.wkliw pisze:Opisać można krótko:
HOMOLOGACJA - BRAK
Do srodka można wsadzić cokolwiek, byle pożaru nie zrobiło.
Szukałem dość intensywnie przez miesiąc, ale nie znalazłem żadnej "niby-żarówki" diodowej, która miałaby homologację do zastosowania w oprawach od świateł zewnętrznych samochodu. Zazwyczaj są to homologowane całe światła diodowe np. do jazdy dziennej, ale nie pojedyncze "żarówki".
Bawiłem się w Vectrze - generalnie tablica rejestracyjna, oświetlenie wewnętrzne - jak najbardziej. Z postojówkami jest jazda, bo gotowce świeciły albo na niebiesko, albo rozkład był nie taki. Zresztą większość dostępnych na Alledrogo pada po miesiącu. Dodatkowa kicha - po wyłączeniu zapłonu (i świateł!) potrafiły przez kilkanaście sekund migać, więc o ile w kierunkach włączanie było super (jest zauważalna różnica między diodą z rezystorem i żarówką), to niestety mruganie było jakbyś miał żarówkę przepaloną. Z doświadczeń innych kolegów wiem, że mieli podobne problemy - po prostu instalacja jest obliczona na określony pobór prądu i tyle. Jak żre mniej, to albo komputer wywala błędy albo są jazdy z zachowaniem się "emulatora żarówki". Poza tym postojówki powinny mieć ok 500lm i jak już jeden z kolegów pisał - tu jest jazda z odprowadzaniem ciepła (5W w diodę + to co na rezystorze się odłoży).
Żarówka "postojówka - rozumiem, ze o pozycyjne chodzi" 500lm ? Całe życie myślałem że 5W i ~50lm
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBar%C ... amochodowe
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBar%C ... amochodowe
Sometimes darkness can show you the light
- pegasus_sis
łap:
http://www.sfar.pl/motoledp.php
chyba jedyny pewny produkt od ludzi znających się na rzeczy, z roczną gwarancją
oni sprzedawali kiedyś na forum golfa, jakieś zniżki były nawet, nie wiem jak teraz.
http://www.sfar.pl/motoledp.php
chyba jedyny pewny produkt od ludzi znających się na rzeczy, z roczną gwarancją
oni sprzedawali kiedyś na forum golfa, jakieś zniżki były nawet, nie wiem jak teraz.
- pegasus_sis
"moc świecenia" to to samo co "moc muzyczna" - marketingowy parametr z kosmosu
Skoro dają długą gwarancję a diody mają sterowanie to pewnie karmią je coś około 20mA. Napisz do nich o parametry i co to za dioda. W DS dla podobnych Cree temperatura robocza to max 100 stopni, temperatura uszkadzania to 110 stopni więc z chłodzeniem nie ma co przesadzać przejrzyj ich stronę, to ich robota a nie import chińszczyzny
Zresztą niech ktoś zerknie co tam jest na płytce i oceni
Skoro dają długą gwarancję a diody mają sterowanie to pewnie karmią je coś około 20mA. Napisz do nich o parametry i co to za dioda. W DS dla podobnych Cree temperatura robocza to max 100 stopni, temperatura uszkadzania to 110 stopni więc z chłodzeniem nie ma co przesadzać przejrzyj ich stronę, to ich robota a nie import chińszczyzny
Zresztą niech ktoś zerknie co tam jest na płytce i oceni