Ładowanie LiFePo4 łądowarką do Liion?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
m-blue

Ładowanie LiFePo4 łądowarką do Liion?

Post autor: m-blue »

Witajcie,
czy ktoś się orientuje, czy ładowarka ( Graupner) do Liion, naładuje pakiet LiFePo4?
Pakiet ma elektronikę, więc przy max napięciu odłączy ładowanie, czyli na moje oko na upartego mozna próbować?

W czym rzecz... mam turnigy, ale z racji, że pakiet LiFePo4 jest do latarki na wyjazdy, na wszelki wypadek wolę mieć zdublowane ładowarki. Pytanie czy koniecznie kupować drugie turnigy, czy od biedy ten Graupner da radę?

Oczywiście, wiem, że to są różne ogniwa, jest inna ch-ka ładowania i rozładowania itp... zakładam po prostu, że jeśli jest elektronika w pakiecie, to się go nie przeładuje itp.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

m-blue, nie będzie fazy CV, poza tym odcięcie jest zwykle zaprojektowane na około 150-200mV powyżej dopuszczalnego napięcia ładowania. Popsujesz ogniwa na dłuższą metę.
Awatar użytkownika
m-blue

Post autor: m-blue »

dzięki Greg, w zasadzie chciałem to traktować max. awaryjnie, jakby nagle turnigy zmarło np 400km od domu / 50km od miasta i w środku lasu:) przegryzę temat, może się uda znów jakieś większe zamówienie z hk zrobić i turnigy wyjdzie po cenie...
Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ