Układ zapłonowy do metalohalogenków

...wszystko związane z lampami wyładowczymi, HID i nie tylko...
DNF

Układ zapłonowy do metalohalogenków

Post autor: DNF »

Witam.
Może głupie pytanie, ale czy można samemu sklecić układ zapłonowy + dławik do lamp MH?
Posiadam trochę takich palników i chciałbym je posprawdzać, a gotowe układy, nie ukrywam, są drogie.
Pozdrawiam
DNF
ProLight

Post autor: ProLight »

Cześć,

Jakie konkretnie masz te lampki?
Główny spammer tego Forum ;)
DNF

Philips Colour Master CDM-T 150W/942
A czy zapłonniki mogą być większej mocy niż lampa, a dalej dławik już normalnie?
Tzn np zapłonnik do lampy sodowej na 400W a dalej dławik 150W?
Czytałem, że zapłonniki do sodówek działają z metalohalogenkami.
Pozdrawiam
DNF
wkliw

Post autor: wkliw »

Ja bym podszedł do tego od innej strony. Te lampy bardzo ładnie chodzą z balastem od projektorów z lampami UHP a taki balast na alledrogo można wyrwać w granicach 20 40 zł.
jeśli masz nadmiar tych palników to może chciałbyś 2 szt odstąpić po jakiejś rozsądnej cenie?
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Darecki

Post autor: Darecki »

w okolicach 70 zł można dorwać cały układ zapłonowy ( elektroniczny)
indukcyjne są tańsze :) ( 29 zł nawet )
DNF

Darecki, a może link? Na allegro nic w takich cenach nie mogę znaleźć, najtaniej sam zapłonnik za 57zł znalazłem.
Wkliw, to mówisz, żeby szukać projektorów bez lamp i wymontować cały układ zasilania lampy?
Tylko UHP czy jeszcze jakieś się nadają?
Co do odsprzedaży to jest taka opcja :) To już na PW.
Pozdrawiam
DNF
Darecki

Post autor: Darecki »

Elektronicznego w dobrej cenie teraz nie widzę .
tylko indukcyjny http://allegro.pl/metalohalogen-i2485363477.html
wygląda druciarsko ale cena .............

zapłonnik może byc do 400 wat
a dławik pod konkretną moc żarówki.
DNF

Cena :o Widzę, że jest to już kompletny zestaw zapłonnik, dławik i kondensator. Chyba wezmę wszystkie :D
Tylko na elektrodzie wyczytałem, że do nowoczesny lamp MH producenci zalecają zapłonniki czy dławiki (nie wiem) z trzema odczepami.
Czym to się różni od takich z dwoma odczepami?
Pozdrawiam
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Mowa o zapłonnikach. Zapłonnik wysokonapięciowy może być równoległy (dwukońcówkowy) lub szeregowo-równoległy (trzykońcówkowy).
Zasilanie lamp metalohalogenkowych w osprzęcie elektromagnetycznym odbywa się zgodnie z tym schematem:
Obrazek
Jest to układ zapłonowy szeregowo-równoległy - prąd ze statecznika do lampy płynie przez zapłonnik, a jednocześnie zapłonnik w momencie startu generuje kopniak wysokonapięciowy, który jest kierowany na lampę.
Zapłonnik równoległy jest podłączany równolegle do lampy, a zatem generowany przez niego impuls zapłonowy dociera także do statecznika, zwanego z angielska ballastem.
Obrazek
Jak widać, przy zapłonniku równoległym, statecznik otrzymuje na zacisk pełne kilka kilowoltów kopa, niezbędnego do odpalenia lampy. Tego zjawiska nie ma, gdy stosuje się zapłonnik szeregowo-równoległy. Zadaniem statecznika jest zaś ograniczenie prądu płynącego przez lampę.
Układ elektroniczny jest prostszy w zastosowaniu, ma wiele innych zalet, poza jedną - jest znacznie droższy.
Obrazek
Na zdjęciu - lampa metalohalogenkowa Philips CDM-T Elite 35W /930 podłączona do elektronicznego statecznika Tridonic.

Kolego napisz mi proszę jakie masz lampy, to pomogę Ci je odpalić, mam w tym dość spore doświadczenie ;)
DNF

Witaj.
Fajnie, że do nas zawitałeś :) Lampy mam Philips master colour CDM-T 150W/942.
Kompletne układy do odpalenia tego cuda już zakupiłem i pojutrze powinny u mnie być.
Kupiłem o takie: Obrazek
również firmy Tridonic :) Powiedz mi, czy są jakieś różnice w żywotności lampy, ew sprzętu
przy zapłonnikach równoległych, lub szeregowo-równoległych?
Pozdrawiam
DNF
amisiek
Kontakt:

Nie, gdyż zapłonnik działa wtedy, gdy uruchamiasz lampę. Po jej odpaleniu, zapłonnik już nie generuje wysokiego napięcia i lampa świeci, zasilana z sieci przez statecznik.
Rolą kondensatora dołączonego od strony sieci przed statecznikiem jest kompensacja mocy biernej.
CDM-T 150/942 to są bardzo dobre lampy, obok Osram HCI-T/HCI-Ts 150W/942 najlepsze na rynku. Jakość światła nie do pobicia, zresztą sam się przekonasz.
Aha, mam nadzieję, że pamiętasz o tym, że odpalanie gorącej lampy (świeżo wyłączonej) na tym osprzęcie nie powiedzie się natychmiast - trzeba odczekać, aż ostygnie (tak około 5 minut) i potem załączyć ponownie zasilanie.
DNF

Właśnie wiem, że te palniki maja duuuże CRI :twisted:
No to pięknie, że nie wpływa :) Dziękuję Koledzy, dobry sprzęcik udało mi się zakupić.
Pozdrawiam
DNF
amisiek
Kontakt:

To może pochwalisz się jak odpalisz, fotki jakieś, coś takiego :)
DNF

Oczywiście, że fotki tutaj wylądują :)
amisiek
Kontakt:

Na zachętę wrzucę fotki jak świecą identyczne lampy, jakie Ty masz - CDM-T 150W /942.
Obrazek
Tutaj MH kontra lampa błyskowa Metz 58AF1
a tu CDM kontra podwórko nocą ;)
Obrazek
Jak by nie spojrzeć, to ma moc - ponad 12 tys lm wychodzi z lampki, nawet licząc podłą sprawność oprawy, co najmniej 10 tys lm oświetla podwórko. Jakość światła daleko wykracza poza możliwości świetlówek kompaktowych, jest to CRI=94-96 przy sprawności blisko 100 lm/W.
ODPOWIEDZ