MAZDA

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Czouo

MAZDA

Post autor: Czouo »

Witam,

Czy ktoś z Was miał może styczność ze świetlówkami MAZDA? Nie mam w swoim otoczeniu nikogo, kto mógłby mi powiedzieć coś rzeczowego. Wczoraj pytałam koleżankę z pracy, czy ich używała kiedyś, a ona powiedziała, że już dawno ich nie produkują, ale ja wiem, że można je kupić w sklepie internetowym, pytanie brzmi, czy warto? Macie wiedzę w tej materii?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

MAZDA to są lampy, które kiedyś produkował Philips dla jakiejś prywatnej marki...(Mazda???).
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Czouo

Niby mały trop, ale ważny, dziękuję :). W ogóle bym tej nazwy z Philipsem nie powiązała... Produkują je jeszcze, czy w jeżeli są jeszcze w sklepie internetowym, to są to zbytki magazynowe po prostu?
tnt_gt

Nie wiem, czy jeszcze produkują, bo cała produkcja lamp kompaktowych odbywa się w Chinach.

Jeżeli część świecąca (rurka) jest w kształcie spirali, tzw. tornado, to mogą być nowe lampy...
Data produkcji powinna być na stemplu bądź na trzonku (np. A1 - styczeń 2011, albo jakoś tak).
Czouo

świetlówka wygląda tak (link wklejam do celów poglądowych, a nie żeby reklamować, czy inne cuda na kiju robić) : http://hurtceny.pl/156-energooszczedna- ... 7-23w.html po Twojej sugestii mniemam, że nie jest nowa. Ale to nic. I tak się sporo dowiedziałam, dzięki jeszcze raz.
tnt_gt

Szczerze NIE POLECAM!!!
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Mazda była pionierem lamp wyładowczych, szczególnie lamp dużej mocy, które produkowano pod koniec lat siedemdziesiątych. W zbiorach członków forum Lighting-Gallery mamy co najmniej jedną lampę wyładowczą metalohalogenkową o mocy 2kW tej firmy. Oto przykład opisu ze strony LampTech http://lamptech.co.uk/Spec%20Sheets/Maz ... IH2000.htm
ODPOWIEDZ