Modyfikacja tego czegoś z Allegro

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

Modyfikacja tego czegoś z Allegro

Post autor: extreme_ilumin »

Witam władców światła.
Siedząc przed kompem nawiedziła mnie dziwna myśl a zarazem pomysł żeby coś zrobić a dokładnie zmodyfikować takie "cudo" rodem z Alledrogo.
Chodzi mi o Wasze propozycje czym nadziać BODY tego wynalazku żeby zaczęło świecić a nie tylko wyglądać.
http://allegro.pl/mega-latarka-z-zoom-d ... 41445.html
Licze na jakieś ciekawe propozycje modu a nie wypowiedzi starych forumowiczów typu " mam miotacz światła za dziewięć stówek a ta Twoja zabawka służy mi do otwierania wody z chmielu".
Ostatnio zmieniony czwartek 05 lip 2012, 16:17 przez extreme_ilumin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

extreme_ilumin pisze:Licze na jakieś ciekawe propozycje modu a nie wypowiedzi starych forumowiczów typu " mam miotacz światła za dziewięć stówek a ta Twoja zabawka służy mi do otwierania piwa".
...po pierwsze spróbuj u nas znaleźć taką wypowiedź. Może fora pomyliłeś?

...po drugie nie promujemy tu, a nawet walczymy z wszelkimi formami reklamy alkoholu....

...po trzecie najstarszy forumowicz mówi Ci, że dopóki nie zobaczymy bebechów nikt nie powie Ci co i jak? Nie przypominam sobie, by u nas ktoś tą latarkę pokazywał. Sądząc po opisach i bazując na jakimś tam doświadczeniu radzę omijać szerooookim łukiem ten wynalazek...
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Witam
Ja bym nic nie robił tylko zapakował i odesłał te 500lm sprzedawcy, bo zbyt wiele p... tym nie otworzysz. A tak poważnie to bez sesji rozbieranej ciężko jest coś powiedzieć, bo wszystkie te zoomy mają problem z odprowadzaniem ciepła
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Tutaj nie ma co modować, uwierz mi na słowo. Chyba, że chcesz ładować kasę w to coś i sam się przekonać co się stanie z diodą kiedy się przegrzeje. Ta latarka nie jest zdolna odprowacić należytej ilości ciepła z diody. Piguła trzyma się na 4 wąskich kawałkach aluminium, a do wymiany byłoby praktycznie wszystko, od włącznika poczynając. Naprawdę szkoda pieniędzy, bo podejrzewam, że za kasę wydaną na modyfikację kupisz np. wmiarę dobrego Romisena, który 200 lumenami przebije te 500 i jeszcze Ci zostanie na to co chciałeś tym otwierać. Nie piszę tego z wiatru, miałem taką od kolegi do podrasowania i wiem co mówię. Zresztą temat podobnego urządzenia, był już omawiany kilka razy np.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=8350

Jeśli chcesz ją zatrzymać Twoja sprawa, ale zauważ że sprzedawca nic nie pisze o gwarancji, a może być potrzebna jeśli chcesz z tym jeździć na rowerze, a tym bardziej kiedy złapie Cię deszcz po ciemku a w Bielsku o to nie trudno :wink:
DNF

Post autor: DNF »

Miałem tą latarkę rozebraną i tam nawet nie ma jak odprowadzić ciepła..
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

Post autor: extreme_ilumin »

tak właśnie myślałem że niewarto w to coś inwestować.
Czysta ciekawość mną kierowała co Wy na to
Temat uważam za zamknięty
Vigo

Post autor: Vigo »

extreme_ilumin pisze:tak właśnie myślałem że niewarto w to coś inwestować.
Czysta ciekawość mną kierowała co Wy na to
Temat uważam za zamknięty
Właśnie ciekawość jest często przyczyną wszelkich odkryć i wynalazków oraz motorem postępu naszej cywilizacji. :idea:
Doświadczenie jakie nabyłeś przy tej okazji też ma swoją wartość, w przyszłości już będziesz mniej więcej wiedział czego unikać w temacie latarek. :-)

_
Awatar użytkownika
ledmocy

Re: Modyfikacja tego czegoś z Allegro

Post autor: ledmocy »

extreme_ilumin pisze:Witam władców światła.
Siedząc przed kompem nawiedziła mnie dziwna myśl a zarazem pomysł żeby coś zrobić a dokładnie zmodyfikować takie "cudo" rodem z Alledrogo.
Chodzi mi o Wasze propozycje czym nadziać BODY tego wynalazku żeby zaczęło świecić a nie tylko wyglądać.
http://allegro.pl/mega-latarka-z-zoom-d ... 41445.html
Licze na jakieś ciekawe propozycje modu a nie wypowiedzi starych forumowiczów typu " mam miotacz światła za dziewięć stówek a ta Twoja zabawka służy mi do otwierania wody z chmielu".
1. Wydaje mi się że latarka tego typu do przeróbek się nie nadaje.
2. Widzę, że kolega już jak stary wyjadacz określa latarkę mianem "to coś", moim zdaniem jest to latarka mimo że nie ma ani 500lm ani nie kosztuje 900zł
tak właśnie myślałem że niewarto w to coś inwestować
3. Wręcz przeciwnie - warto jeżeli ma być tym co kupujesz, bez chęci przeróbek, do standardowego użytkowania
4. Mam taką latareczkę w ofercie i uważam że jak na swoją cenę jest dobrym produktem
5. Nie podam linku bo zaraz "dziadek" :) mnie na pw zmolestuje, natomiast w niedługim czasię pojawi się w dobrej cenie w kąciku dealerskim - za około połowę ceny z przytoczonej oferty.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

ledmocy pisze:5. Nie podam linku bo zaraz "dziadek" mnie na pw zmolestuje,
tak tak, admin czuwa i rozumie aluzje. Mało tego, daje urlop od forum za nie usunięcie reklamy z podpisu, o co wyraźnie na pw prosiłem. Mam nadzieję, że starczy 30 dni na przemyślenie sprawy :evil:
Polek

Post autor: Polek »

ta latarka się nadaje do używania tak jak przyjdzie, do modowania nie bo... tam nie ma co modować, dioda co widać po beamie to rzeczywiście XR-E ale wisi w powietrzu, daje nie wiem, ze 100LM? do jazdy po asfalcie w środku nocy jest ok.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Polek pisze:ta latarka się nadaje do używania tak jak przyjdzie, do modowania nie bo... tam nie ma co modować, dioda co widać po beamie to rzeczywiście XR-E ale wisi w powietrzu, daje nie wiem, ze 100LM? do jazdy po asfalcie w środku nocy jest ok.
Skoro dioda nie ma chłodzenia, to przy tych 100 l musi dostawać koło 1W. Przy braku odprowadzania ciepła, ten 1W ugotuje diodę.
Awatar użytkownika
Saud

Post autor: Saud »

Witam
Dobry przykad "DIODA w POWIETRZU" to np. MXDL SA-28 q5 w sumie fajna lampka jak na q5 ale wymaga interwencji ...
Obrazek

1) Jak pierscien :o z dziura ma dociskac mpcb i rozprzaszac - przewodzic cieplo?
2) troche miedzi i juz jest lepiej
3) wymiana drivera bo nadawal sie do ...
4) jedno w drugie i mamy wkoncu lampke ktora nie trzeba bedzie WYMIENIC za 3 miesiace...

A szczerze "piszac" do XR-e rediator 5cm *5cm* 2cm Slupkowy czyli jeden z najlepszych konstrukcji do ledow nie daje diodzie konfortu przy 1A trzeba zastosowac wentylator a wiec co sadzicie o zywotnosci diody w tej latarce ... najlepiej odpowiedzcie sobie sami :wink:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ