Lampa / Halogen HID
Lampa / Halogen HID
Witam,
Nie wiem gdzie temat wrzucić myślę że tu będzie mu najwygodniej
Projekcik poskładany z potrzeby i z tego co było dostępne pod ręką.
Założenia:
-Zasilanie 12V i z gniazdka
-Mały pobór prądu
-W miarę bryzgo szczelne
Czyli takie standardowe minimum.
Wyszło takie coś:
Obudowa Halogenu 150W IP44
Żarnik HID 35W 4300K
Przetwornica HID z moim sterownikiem oraz poprawkami elektroniki.
W dwóch wersjach:
- "Standard" 35W
- "Lux" regulacja mocy za pomocą potencjometru od ok 10W do 60W
Lampa ma włącznik oraz gniazdko do zasilania, palnik wymienia się tak jak w oryginale.
Oczywiście do zasilania z gniazdka potrzebujemy zasilacza od 9V do 16V i wydajności ok 4A dla standardu i ok 8A dla wersji Lux
Kilka lamp zostało w zapasie więc może Ktoś z forumowiczów zainteresuje się moimi lampkami.
Jak widać filozofii dużej nie ma
Pozdrawiam.
Nie wiem gdzie temat wrzucić myślę że tu będzie mu najwygodniej
Projekcik poskładany z potrzeby i z tego co było dostępne pod ręką.
Założenia:
-Zasilanie 12V i z gniazdka
-Mały pobór prądu
-W miarę bryzgo szczelne
Czyli takie standardowe minimum.
Wyszło takie coś:
Obudowa Halogenu 150W IP44
Żarnik HID 35W 4300K
Przetwornica HID z moim sterownikiem oraz poprawkami elektroniki.
W dwóch wersjach:
- "Standard" 35W
- "Lux" regulacja mocy za pomocą potencjometru od ok 10W do 60W
Lampa ma włącznik oraz gniazdko do zasilania, palnik wymienia się tak jak w oryginale.
Oczywiście do zasilania z gniazdka potrzebujemy zasilacza od 9V do 16V i wydajności ok 4A dla standardu i ok 8A dla wersji Lux
Kilka lamp zostało w zapasie więc może Ktoś z forumowiczów zainteresuje się moimi lampkami.
Jak widać filozofii dużej nie ma
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony środa 20 cze 2012, 15:07 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
Jasne trzeba przystosować chińczyka, chodzi mi o to że wymiana przystosowanego palnika wygląda identycznie jak w oryginale, nie wymaga znajomości na elektryce i jakiś specjalnych zdolności manualnych.skaktus pisze:Palnik jak w oryginalne, ale najpierw trzeba przystosować chińczyka
-Niestety nie, nie mam sprzętu do tego.skaktus pisze:Powiedz mi, robiłeś pomiary pomiędzy ilością światła w wersji 35W a 60W ?
Jeśli ktoś z okolicy użyczy taki sprzęt, to chętnie to sprawdzę.
-Przy 60W jeśli trafimy na słabej jakości palnik to wtedy palnik pali się od razu, chwila moment robi się różowy i koniec żywota.skaktus pisze:Jak przy 60 W z trwałością palnika, ilością ciepła i samą przetwornicą ? Przeżyje to ?
-Jeśli jest nieco lepszy palnik to wytrzymuje, ale 60W to przesada, optymalnie jest kręcić do 50W
-Ciepła z palnika ustawionego na 50W jest trochę więcej, szyby latarek szybciej się nagrzewają, ale jeszcze żadna mi nie pękła.
-Jedno co zauważyłem to w dwóch identycznych latarkach w jednej palnik na 30W drugiej 55W to widać dużą różnice w zużyciu lustra (latarka słabsza jest używana częściej)
Powłoka naniesiona na lustro się wykruszyła.
-Co do przetwornicy to trzeba wiedzieć jak ją przerobić aby dała te 50W żeby dała te 50W i odrazu się nie spaliła to trzeba też wymienić 75% elementów przetworniczki.
Główny spammer tego Forum
Miałem chwilę to zrobiłem parę fotek podwórka, po chwili zbuntowani sąsiedzi przekonali mnie że mieszkam w patologicznej dzielnicy.
Fakt troche im po oknach świeciłem ale przecież powinni już spać
Lampa świeci fajnym kwadratem, równomiernie, i pokrywa całe moje podwórko i jednocześnie sięga okien prawie do pierwszego piętra czyli jeśli dobrze myślę to lampa będzie świeciła kwadratem na powierzchnię o ok 4m większą od mojego podwórka, więc jutro sprawdzę na zumi czy czymś takim jak duże jest to podwórko dodam z 4m i będzie wiadomo jak duży kwadrat jestem wstanie oświetlić z 1piętra
Od takie przemyślenia jak się spać nie może.
Jutro zrobie zdjęcia jak oświetla sodówka to samo podwórko, dzisiaj już mi się nie chce iść jej włączyć, ale świeci dużo gorzej
[ Dodano: 18 Lipiec 2012, 01:51 ]
Fakt troche im po oknach świeciłem ale przecież powinni już spać
Lampa świeci fajnym kwadratem, równomiernie, i pokrywa całe moje podwórko i jednocześnie sięga okien prawie do pierwszego piętra czyli jeśli dobrze myślę to lampa będzie świeciła kwadratem na powierzchnię o ok 4m większą od mojego podwórka, więc jutro sprawdzę na zumi czy czymś takim jak duże jest to podwórko dodam z 4m i będzie wiadomo jak duży kwadrat jestem wstanie oświetlić z 1piętra
Od takie przemyślenia jak się spać nie może.
Jutro zrobie zdjęcia jak oświetla sodówka to samo podwórko, dzisiaj już mi się nie chce iść jej włączyć, ale świeci dużo gorzej
[ Dodano: 18 Lipiec 2012, 01:51 ]