Pożegnanie z Qark123, co w zamian??

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Czez

Pożegnanie z Qark123, co w zamian??

Post autor: Czez »

Witam wszystkich.
Mam prośbę do was o pomoc w wyborze nowej latarki EDC. Niestety mój Qark 123, zakupiony jakiś rok temu dokonał swego żywota :sad: i teraz muszę rozejrzeć się za nową latarką. Nie śledziłem forum już od dłuższego czasu i moja wiedza na temat latarek jest pobieżna. Proszę rzućcie mi parę nazw modeli latarek, które powinienem wziąć pod uwagę w poszukiwaniu nowego EDC.
Moje wymagania:
- cena najlepiej do 200zł jeżeli będzie warto to max 300zł
- reflektor myślę, że na EDC najlepiej OP będzie się nadawał
- nie lubię dziury w spocie, z tego co czytałem to w przypadku diod XP-G czasem to się zdarza. Ale w Qarku mimo tego, że miałem XP-G nie zauważyłem tego efektu.
- Wielość latarki max 10cm
- zasilanie dowolne od AA do 18650
- dobrze jak by nie miała zbyt wiele trybów 3 w zupełności wystarczą (strobo, sos itp nie są mi potrzebne). Zazwyczaj i tak średniego używam.
- mile widziana pamięć ostatnio używanego trybu
- jak najlepszy stosunek cena/jakość
- i rozkład światła jak najbardziej użytkowy. Chodzi mi o to aby split był dość jasny aby oświetlić sobie coś więcej pod nogami. Taki jak w Qarku odpowiadał mi.

Wpadły mi w oko np latarki Zebralight SC60, Zebralight SC51.
Cały czas będę czytał recenzje na forum i grzebał w necie, ale jak rzucicie mi paroma modelami, które warto dokładniej sprawdzić to będę bardzo wdzięczny :smile:
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Wybór jest tak duży że można godzinami szukać np
Rofis JR20 - http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1572
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
wkliw

Post autor: wkliw »

A co się stało Qarkowi? może warto go reanimować?
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Czez

wkliw pisze:A co się stało Qarkowi? może warto go reanimować?
Raczej wątpię aby udało się go reanimować :neutral:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/E ... directlink

Przez swoją nieuwagę usmażyłem dziada w ognisku :evil: dokładałem gałęzi, jedna musiała zaczepić się o klips i pociągła Qarka do ogniska. Zauważyłem że go nie mam dopiero jak rozgarniałem popiół na zakończenie.
Następną latarkę przyspawam sobie do czterech liter jakimś łańcuchem bo to juz drugą latarkę w podobny sposób straciłem :zly: kiedyś ładowałem klientowi duże thuje (krzewy ozdobne) do samochodu, też jedna gałąź zaczepiła się o klips ITP A1 EOS i tak latarka pojechała z klientem w świat :-|

Co do latarki Rofis JR20 to chyba za duża :/ 14,5 cm to trochę za dużo. Myślę, że max 10cm było by ok, a im mniejsza tym lepiej. Chciałbym też ograniczyć się do czegoś co można kupić w kraju abo na tutejszym bazarku.
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

To polecam przejrzeć ofertę http://mhunt.pl/
Nitecore EX10SP - http://mhunt.pl/latarka-nitecore-ex10sp-gray
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Luigi

Post autor: Luigi »

To może Balder SE-1
Lub tutaj dostępna także wersja neutralna.

[ Dodano: 31 Maj 2012, 13:44 ]
Lub BD-1
Jeśli zdecydujesz się na zakup w Mhunt to możesz od razu kupić paracord i nim przymocować latarkę do spodni :)
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Maruda

Post autor: Maruda »

Taki Balder SE-1 za 26 $ już do mnie jedzie. :wink:
DNF

Post autor: DNF »

Balder SE-1 to świetny wybór, zwłaszcza jak popędzisz go z 14500 :)
Trochę wkurza jedynie migający niski tryb, ale nie ma tragedii.
Z tym Qyarkiem to pojechałeś :D
Pozdrawiam
DNF
Czez

DNF pisze: Z tym Qyarkiem to pojechałeś :D
No cóż, ma się talent :lol: :twisted:

Panowie co jeszcze oprócz Baldera SE1. Właśnie czytam o nim recenzje bo cenę ma zachęcającą tym bardziej, mhunt daje teraz na niego promocję.
Co do sklepu mhunt to 95% zakupów związanych z latarkami dla siebie i znajomych właśnie tam robię. Tak więc od ich sklepu zacząłem szukanie nowej latarki, i już wcześniej zwróciłem uwagę na SE1.
Ale doradzicie coś jeszcze innego ??
Może być jak NiteCore EX10SP na CR123 bo mam mały zapas po Qarku.
Luigi

Post autor: Luigi »

Na CR123 to np. ITP SC1 Eluma R5, Zebralight SC31/SC31W, SUNWAYMAN V11R.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
ODPOWIEDZ