Witam
Niestety moja ładowarka do aparatu(Samsung SBC-L6, odpowiednik Pentax K-BC50) przestała działać. Nie wiem dlaczego, na płytce nie widać żadnych uszkodzeń, luty wyglądają na w porządku.
Nowa ładowarka kosztuje 120zł+ więc pomyślałem, że może można by było zbudować samemu jakąś prostą ładowarkę. Akumulator to Li-Ion, nominalnie 7,4V 1620mAh(dwa ogniwa szeregowo). Oryginalna ładowarka ładuje prądem 700 mA.
I tu mam pytanie: macie jakiś pomysł jak zbudować taką ładowarkę? Schematy na tym forum które znalazłem odnosiły się głównie do ładowania pojedynczych ogniw i nie wiem czy by się nadały.
Pozdrawiam
Czy nadawałby się do tego celu układ oparty na LM317? Np już gotowy http://sklep.avt.pl/p/pl/40046/miniaturowy+zasilacz+uniwersalny+lm317.html ? Tylko nie wiem czy prąd nie będzie za duży, już na oryginalnej ładowarce się całkiem mocno nagrzewa.
Ładowarka na Li-Ion 8,4V
Ładowarka na Li-Ion 8,4V
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 maja 2012, 21:01 przez Pawelxqx, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli albo w ogóle nie była balansowana, albo bateria ma wewnętrzną elektronikę.
Temat
balanser opisuje kilka ciekawych rozwiązań do ładowania pakietów szeregowych.
Pozdrawiam
Temat
balanser opisuje kilka ciekawych rozwiązań do ładowania pakietów szeregowych.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Calineczka
- Kontakt:
Pawelxqx, poszukał bym na twoim miejscu jakiejś oryginalnej i taniej ładowarki od jakiegokolwiek aparatu z akumulatorem li-ion 8,4V. Ważne, by ładowarka miała tylko 2 styki (brak kontroli obecności akuulatora).
Ja u siebie znalazłem ostatnio np. ładowarkę do EN-EL1
linki
i ładuję inny akumulator, połączyłem ładowarkę z akkusem kabelkami. Możesz się nawet pokusić o wstawienie elektroniki w miejsce uszkodzonej.
Ja u siebie znalazłem ostatnio np. ładowarkę do EN-EL1
linki
i ładuję inny akumulator, połączyłem ładowarkę z akkusem kabelkami. Możesz się nawet pokusić o wstawienie elektroniki w miejsce uszkodzonej.