Uprgrade/Tuning mini latarki MacTronic NU-LIGHT MX012L
Uprgrade/Tuning mini latarki MacTronic NU-LIGHT MX012L
Witam.
Na początku chciałem się przywitać, jest to mój pierwszy post na szacownym forum oświeconych;) Jako początkujący amator światełek chciałbym spytać:
Czy latareczkę a właściwie brelok MacTronic NU-LIGHT MX012L można stuningować wsadzając mocniejszą diodę np 0,5 lub 1W ewentualnie jakąś inną mocniejszą niż standardową. Latarkę napędzają bateryjki LR41, domyślam się że ich wydajność prądowa będzie mizerna, niemniej jednak chciałbym się dowiedzieć czy można jeszcze wyciągnąć więcej aniżeli te 10-15 lumenów z takiego maleństwa nawet jeśli nowa dioda miałaby pracować na pół/ćwierć gwizdka. Czy jest to możliwe? Proszę tylko nie pytać po co, ot sztuka dla sztuki?
Na początku chciałem się przywitać, jest to mój pierwszy post na szacownym forum oświeconych;) Jako początkujący amator światełek chciałbym spytać:
Czy latareczkę a właściwie brelok MacTronic NU-LIGHT MX012L można stuningować wsadzając mocniejszą diodę np 0,5 lub 1W ewentualnie jakąś inną mocniejszą niż standardową. Latarkę napędzają bateryjki LR41, domyślam się że ich wydajność prądowa będzie mizerna, niemniej jednak chciałbym się dowiedzieć czy można jeszcze wyciągnąć więcej aniżeli te 10-15 lumenów z takiego maleństwa nawet jeśli nowa dioda miałaby pracować na pół/ćwierć gwizdka. Czy jest to możliwe? Proszę tylko nie pytać po co, ot sztuka dla sztuki?
jeśli koniecznie chcesz kombinować to polecam nichia NSDW570GS
tutaj pisałem coś niecoś na ten temat http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... ght=nichia
tutaj pisałem coś niecoś na ten temat http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... ght=nichia
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Dzięki za odpowiedzi. Co do diody Nchia to podobno w tym breloczku siedzi już jakaś dioda tej marki (i podobno daje troszkę swiatła) a z dostępnością tych diod u nas chyba nie jest łatwo - nie wiem czy nie wymieniłbym na to samo. Niemniej korci mnie wsadzenie tam czegoś mocniejszego - hmm tylko własnie nie wiem co - nawet jeśli miało by to poświecić 10 min (chodzi mi o baterię, nie zajechanie diody;)) - ale jasno. No wiecie takie maleństwo a jasno świeci. Mniejsza o sens, użyteczność i sprawność. Byle jaśniej świeciło. A może ma ktoś możliwość sprawdzenia jakiejś małej diody 0,5 lub 1 w czy to w ogóle zaświeci na bateryjkach 4xLR41 (bez żadnego drivera oczywiście bo miejsca na takowy brak:))
Hmm więc dam sobie spokój z tuningiem tego maleństwa. Mam jednak nieco inny pomysł (a nie chce zakładać nowego tematu): Otóż mam diodę mocy Cree XM-L (zdaje się tą najmocniejszą T6) na podłożu MPCB i chcę ją wcisnąć do małej aluminiowej latarki na baterię AAA. Radiator diody jakoś bym podszlifował, przyciął i powinien się zmieścić a w miejsce baterii AAA dałbym ogniwo Li-ion (tej wielkości) oczywiscie PROTECTED. I tu moje pytanie - czy trzeba dać tutaj driver do tej diody. Zależy mi tylko na maksymalnej jasności - dioda wytrzymuje do 3A a przecież takiego prądu to ogniwo nie da więc niby nie ma się o co martwić o spalenie diody. A konstrukcja jest prostsza i chyba wydajniejsza. Wiem ze takie cudo się szybko nagrzeje i długo nie poświeci z takiego ogniwka niemniej jednak nie będę tym swiecił godzinami co po prostu zależy mi na mocy w jak najmniejszej obudowie. Co wy na to? Jak to będzie działać? Każda uwaga mile widziana;)
- Calineczka
- Kontakt:
Panowie/Panie jeszcze jakieś uwagi odnośnie braku zastosowania drivera (akurat w moim przypadku). Chcę osiągnąć maksymalną jasność i jeśli zastosowane ogniwo i tak nie puści wiecej jak np 1A to czy jest sens stosowania drivera (który ma przecież za zadanie ograniczyć prąd - chronić diodę) a diody xm-l hulają do 3A. Czy sa jakies jeszcze minusy takiego rozwiazania?
To jak to jest rozwiązane w innych latarkach zasilanych ogniwami li-ion rozm. AA - wyciągają z nich kosmiczne moce, jasności a więc i prądy - oczywiście tam jest driver ale jeśli pobiera on z baterii dajmy na to 2 czy 3 ampery to czy i tak nie zajedzie ogniwa??? no chyba ze to są jakieś specjalne ogniwa?
Między AAA i AA jest drobna różnica, nie sądzisz?
Z dobrego li-ion AA można już nieźle zaświecić.
Z dobrego li-ion AA można już nieźle zaświecić.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
No dobra a gdybym zastosował li-ion AA czyli 14500? Ile mA to wyciągają takie ogniwa (standardowe nie takie specjalne ICR wypasione). Czy w takiej konfiguracji jedno takie ogniwo plus cree xm-l to zadziała? Nie chcę upierać się przy braku drivera ale jak chcę wycisnąć max jasność to i tak driver musiałbym ustawić na bardzo wysoki prąd? Więc pewnie i tak nie on by dławił natężenie tylko własnie ogniwo? Więc jak to jest poprawcie mnie jeśli się mylę. I jak to jest rozwiązane w latarkach na 14500 gdzie wyciąga się 3A?
Dzieki za informacje, o pewnych rzeczach po prostu nie wiedzialem. Teraz wiem juz ze bez driverka na jakies max 1.5A sie nie obejdzie. Luknijcie prosze jeszcze na ten filmik: www.youtube.com/watch?v=jI_lQKyqtUU Gosciu pisze ze podlaczyl xm-la bezposrednio do 14500 ale takiej niskooporowej ICR co podobno daje 3-4A bez zajakniecia. Rozumiem wiec ze na dluzsza mete uszkodzilby diode? Sorki za pisownie PL - pisze z telefonu