Budowa automatycznego przełączania akumulatora
-
Budowa automatycznego przełączania akumulatora
Mam nadzieję że forum mi pomoże a mianowicie:
Posiadam baterię słoneczną która ładuje akumulator 55Ah,jest wykorzystywany do codziennego oświetlenia pokoju,czasami się zdarza że przy słonecznej pogodzie aku jest pełny a mnie nie ma w domu wtedy energia słoneczna się marnuje a posiadam też drugi akumulator 70Ah ale w gorszym stanie i nie chce ich łączyć razem równolegle.
Pomyślałem że można by zmontować układ na przekaźnikach który by przełączał ładowanie z jednego akumulatora na drugi po osiągnięciu np:14v i odwrotny przez który by były podłączone odbiorniki który by przełączał na drugi akumulator jeśli by ten pierwszy rozładował by się do 11-11,5V.
Tylko jak się za to zabrać to już nie mam zbytnio pojęcia,myślę że dla kolegów obeznanych w zagadnieniach elektroniki to nie będzie zbyt wielkim problemem,prosiłbym o pomoc dla laika który nie boi się lutownicy;)
Posiadam baterię słoneczną która ładuje akumulator 55Ah,jest wykorzystywany do codziennego oświetlenia pokoju,czasami się zdarza że przy słonecznej pogodzie aku jest pełny a mnie nie ma w domu wtedy energia słoneczna się marnuje a posiadam też drugi akumulator 70Ah ale w gorszym stanie i nie chce ich łączyć razem równolegle.
Pomyślałem że można by zmontować układ na przekaźnikach który by przełączał ładowanie z jednego akumulatora na drugi po osiągnięciu np:14v i odwrotny przez który by były podłączone odbiorniki który by przełączał na drugi akumulator jeśli by ten pierwszy rozładował by się do 11-11,5V.
Tylko jak się za to zabrać to już nie mam zbytnio pojęcia,myślę że dla kolegów obeznanych w zagadnieniach elektroniki to nie będzie zbyt wielkim problemem,prosiłbym o pomoc dla laika który nie boi się lutownicy;)
Witam
Można wiedzieć z jakiego względu nie chcesz równolegle połączyć akumulatorów, bo przy łączeniu równoległym, stopień zużycia ma mniejsze znaczenie...
Najprostszym rozwiązaniem będzie zrobienie zaworów diodowych, tak aby akumulatory były ładowane i rozładowywane razem, ale wzajemnie na siebie nie wpływały.
Pozdrawiam
Można wiedzieć z jakiego względu nie chcesz równolegle połączyć akumulatorów, bo przy łączeniu równoległym, stopień zużycia ma mniejsze znaczenie...
Najprostszym rozwiązaniem będzie zrobienie zaworów diodowych, tak aby akumulatory były ładowane i rozładowywane razem, ale wzajemnie na siebie nie wpływały.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
A no właśnie nic innego...Perszing1800 pisze:Yyy a te zwory diodowe to pewnie coś innego niż tylko włączenie diody w kierunku przewodzenia;)?
To są cztery diody (najlepiej Schotky) na odpowiedni prąd. Tanio dostaniesz takie diody na 40A a nawet więcej.
Dwie diody łączysz anodami do ładowania, potem katody do akumulatorów, potem znów anody osobno do akumulatorów i katody razem do odbiornika.
Działanie:
W stanie rozładowanym ładują się oba akumulatory, "dzieląc się prądem" w zależności od stopnia rozładowania. Przy zasilaniu odbiorników, największy prąd popłynie z lepszego aku, potem w miarę spadku napięcia "dołączy się" drugi.
Zaletą jest, że w stanie bez prądowym, gorszy aku, nie będzie wpływał na kondycję lepszego (samorozładowanie).
Pozdrawiam
-
Z racji tego że obraz wyraża więcej niż tysiąc słów słowo tak albo nie na schemat(proszę wybaczyć jakość ale taki ze mnie grafik jak z koziej....),jeśli połączenia są poprawne to czy jest jakieś ograniczenie w łączeniu w ten sposób akumulatorów?
Aha i czy taka dioda to są dwie w jednej obudowie?:
http://allegro.pl/d-schottky-dual-45v-4 ... 44275.html
Aha i czy taka dioda to są dwie w jednej obudowie?:
http://allegro.pl/d-schottky-dual-45v-4 ... 44275.html
Ostatnio zmieniony czwartek 03 maja 2012, 14:08 przez Perszing1800, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Takie proste rozwiązanie a ja się głowiłem jak rozwiązać te połączenie,myślałem nad komparatorami itp.A pytam czy jest jakieś ograniczenie bo nigdy nie wiadomo kiedy mi jakiś aku dodatkowy w ręce wpadnie heh.
Dzięki wielkie
Aha ale jeszcze jedno mnie męczy skoro diody przewodzą tylko w jednym kierunku to jak regulator ładowania będzie dokonywał pomiaru napięcia na akumulatorze??
Dzięki wielkie
Aha ale jeszcze jedno mnie męczy skoro diody przewodzą tylko w jednym kierunku to jak regulator ładowania będzie dokonywał pomiaru napięcia na akumulatorze??
Tak po prawdzie, to regulator dokonuje pomiaru napięcia w instalacji a nie na akumulatorze. Z diodami napięcie końcowe na akumulatorach będzie około 0,3V niższe od napięcia akumulatora.Perszing1800 pisze:Aha ale jeszcze jedno mnie męczy skoro diody przewodzą tylko w jednym kierunku to jak regulator ładowania będzie dokonywał pomiaru napięcia na akumulatorze??
Układ jest o tyle bezpieczniejszy, że nie załącza pełnego akumulatora do już wyładowanego, i zapewnia stałość dostaw energii.
-
Odwrotnie, 14,4V - spadek na diodzie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
-
-