Układ MBI się "pali"

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Układ MBI się "pali"

Post autor: Majsterkowicz »

Witam serdecznie!

Od razu przejdę do rzeczy...
Robię lampkę rowerową na układzie "SUPL-LEDSUP1-W". Robiłem już wiele testów, aby sprawdzić działanie całego sterownika, zarówno łącząc 3 pakiety Li-ion z telefonu oraz na zasilaczu komputerowym (12V). Wszystko było ok, aż do dzisiaj...
Chcąc zmienić przewody, które były przyłączone do samej płytki z diodą oraz krótkim teście poprawności podłączenia, układ zaczął się niepokojąco silnie nagrzewać (ten z 5-ma nóżkami). Myślałem, że to chwilowe, jednak nie... Z układu zaczął lecieć lekki dymek. Od razu przerwałem test.

Proszę o pomoc, co może być nie tak? Dodam, że kilka dni wcześniej, wszystko działało jak należy. Podczas pracy układ był normalnie zimny. Nie ingerowałem w jakikolwiek sposób w płytkę całego sterownika. Wszystko jest jak ze sklepu...

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 04 kwie 2012, 14:29 przez Majsterkowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Zasmucę Cię, bo ja już 3x wymieniałem układ MBI ;) Z tego co zauważyłem i dopytałem to jest on bardzo czuły na wyładowania elektrostatyczne.
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Post autor: Majsterkowicz »

Czyli jakie jest wyjście z tego problemu? Czy warto wymieniać ten układ, czy pora zbierać pieniążki na nowy sterownik...? :sad:
ODPOWIEDZ