Troli , projekt 3xXM-L

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
midi

Troli , projekt 3xXM-L

Post autor: midi »

Witam, właśnie pracuję nad kolejna lampką , tym razem jest to głowica z trzema głowicami, tak wiec tym razem będzie i szeroko i daleko, środkowa soczewka będzie zapewniała zasięg a boczne dobrze doświetlą boki. W zasadzie soczewki będzie można samemu dobrać takie jakie będą najlepiej pasowały. Sterowanie odbywać się będzie switchem, mocowanie centralne tak by mostek kierownicy był pod lampką , zasobnik stanowił będzie koszyk, jeszcze ustalę na ile aku. To co już zrobiłem widać na zdjęciach .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zacząłem uczyć się obsługi tokarki CNC, mój znajomy ma taka której nie używa i myślę że niedługo znajdzie się u mnie :) , w ramach nauki mam zamiar zrobić kilka może kilkanaście lampek 3xXM-L z wymiennymi soczewkami na każdej z diod, będzie to projekt skierowany na cenę , postaram się to zaprojektować tak by koszty były jak najmniejsze :wink: .
Pozdrawiam serdecznie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Kuras77

Re: Troli , projekt 3xXM-L

Post autor: Kuras77 »

midi pisze:tym razem jest to głowica z trzema głowicami, tak wiec tym razem będzie i szeroko i daleko, środkowa soczewka będzie zapewniała zasięg a boczne dobrze doświetlą boki. W zasadzie soczewki będzie można samemu dobrać takie jakie będą najlepiej pasowały. Sterowanie odbywać się będzie switchem, mocowanie centralne tak by mostek kierownicy był pod lampką
Co tu dużo gadać - jak dla mnie to będzie chyba ideał :super: Gdybym nie miał jeszcze swojego wynalazku to już bym słał zamówienie :grin:
Jedyny "problem" widziałbym w ustawieniu wysokości świecenia każdej z soczewek bo jeśli ktoś chciałby jednej z nich użyć jako świateł "krótkich" z owalną soczewką skierowaną pod koło to nie da się tego pogodzić z soczewką wąską odpowiadającą za zasięg, która powinna być ustawiona poziomo by świeciła daleko.
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Nie masz serca pokazując takie cuda :twisted:
Luigi

Post autor: Luigi »

Jak zawsze piękna lampka :)
Myślałeś może nad możliwością włączenia tylko środkowej diody?
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Luigi pisze: Myślałeś może nad możliwością włączenia tylko środkowej diody?
Popieram - ja bym osobiście widział osobno włączaną środkową lampkę uzbrojoną w soczewkę owalną dla świateł "krótkich" oraz dwie skrajne jako światła "długie" z soczewkami WIDE i NARROW :cool: Wtedy koszyczek mógłby być na 4 dobre li-ony 18650 przy założeniu, że światłą "długie" mają świecić minimum 2 godziny na maxa czyli pewnie 3A na każdą z dwóch diod.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Witaj
Przepiękna robota mistrza freza i tokarki. :grin:
Przy Twoich lampkach inne wyglądają nędznie. :neutral:
Chociaż pracuje nad dwoma lampkami na modułach z MRelektronik, a tutaj TRZY Zazdrościć tylko zostało :zly:
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
midi

Faktycznie można by zrobić środkową soczewkę owal i sterować ją osobno ( właśnie wpadłem na pomysł na Troliego V2 :wink: ) przemyślę sprawę sterowania choć chyba to było by możliwe. Dziękuję za uznanie, staram się by moje projekty szły do przodu i ich wykonanie było jak najlepsze , nie jest to jeszcze idealne ale dążę do tego by było coraz lepiej.
Nie jest to tak że od samego początku wszystko wychodziło jak bym chciał , jak zobaczycie na wcześniejsze moje projekty to zobaczycie że doświadczenie przychodzi z czasem.
Każdy kto ma dostęp do tokarki a co ważniejsze do tokarza z doświadczeniem jest w stanie samemu zbudować swoje światełko, wystarczy do tego nawet mała tokareczka .
No nic jak to złożę to ocenię jak to może zaświecić z różnymi soczewkami i czy faktycznie da to wyraźnie lepsze rozłożenie światła.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Gangrena

Post autor: Gangrena »

Fajna, ale trochę żeberka za bardzo przyciąłeś, a mam wrażenie, że bardzo dużo pomagają przy chłodzeniu. Co do kątów przy świeceniu to jakby ją pociąć na trzy, a w osi wstawić pręt to byłaby łatwa regulacja.
Z drugiej strony każde komplikacja wpływa na awaryjność. Ja pozostałbym bym przy całym korpusie, bo przecież pochylić bardziej lampkę na kierownicy to nie problem.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Jedna zewnętrzna lampka mogłaby by mieć regulację wysokości w niewielkim zakresie oraz niezależne sterowanie. Światła krótkie.
Alternatywą jest ustawienie w korpusie jednej lampki o kilka do kilkunastu stopni niżej.
Pod jaką średnicę optyki mają być lampki?
Ciekawą soczewką jest HEIDI OVAL 14 x 47 dla XP-G. Pasuje do XM-L. Będzie świecić szerzej.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
midi

Soczewki które tam pasują to LEDIL LXM, oval też jest w tej serii, w tej lampię chyba odpuszczę opcję oddzielnego świecenia ovalem, mam już na to pomysł i zrealizuję to w następnej konstrukcji.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 3 Kwiecień 2012, 18:57 ]
Powoli do przodu, lampka posiada już w zasadzie wszystkie elementy, driver się składa, będą dwie soczewki medium po bokach i skupiona na środku. Tak to mniej więcej będzie wyglądało:
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Liro

Post autor: Liro »

To będziesz miał konkurencję :mrgreen: gdy wyprodukuję rowerową wersję tej lampy http://4xledshop.home.pl/pl/p/MOTO3HP-UNI/106 gdzie planowany jest oddzielnie włączany środek o charakterystyce "mijania". Pomysł w sumie z zeszłego roku.
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Liro, podaj jeszcze całkowity koszt z pakietem zasilającym i ładowarką do Twojej konstrukcji. Zobaczymy, jaka to będzie konkurencja.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
midi

Liro- zrobię lampkę z oddzielnie sterowaną sekcją środkową ( 3xXM-L ) oczywiście głowice będą też ruchome i będzie można ustawić każda dowolnie, troli fajnie wygląda na moim rowerze , nie wiem czy go nie zatrzymam ( moja rodzina zaczęła jeździć na rowerach więc lampki się przydadzą) .
Jak wspomniałem wcześniej , zaprojektowałem lampkę 3xXM-L z oddzielnymi wymiennymi kolimatorami, sterowanie switchem , chciał bym by cena była bardzo atrakcyjna i postaram się by taka była , CNC pozwoli mi na skrócenie obróbki co też będzie pozytywnie wpływało na koszty, planuję małą serię około 30szt. aku będą w komplecie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
bulwa11

Post autor: bulwa11 »

@Midi - kolejna wspaniała lampa się szykuje :). Obiecałem sobie, że jak wpadnie jakaś niespodziewana sumka to może u Ciebie coś zamówie :P. Jaki przewidujesz koszt takiej lampki co seryjke zamierzasz zrobić ? Jeśli można wiedzieć oczywiście ;)
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
mantech

Post autor: mantech »

Midi,wygląda że dało by się obniżyć mocowanie ok 1cm,wydaje mi się że było by ładniej .
ODPOWIEDZ