diody 1W

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Perszing1800

diody 1W

Post autor: Perszing1800 »

Na początku chciałbym serdecznie przywitać wszystkich dających wielki wkład w te forum:)
Kilka dni temu zmontowałem sobie panel słoneczny który ładuje aku 12V i trzeba to jakoś wykorzystać.
Moja wiedza na temat diod tak naprawdę zatrzymała się na etapie 5mm raczej jako punku(wskaźnika).
Zrobiłem jako prototyp 9 super flux białe ciepłe z allegro,zasilane z lm317 po 20mA na każdą i jestem zaskoczony heh.
Czasami mam dostęp do tokarki i kawałka aluminium i tu moje pytanie jakie najlepiej diody zastosować do oświetlenia mojej skromnej kawalerki??
Jako że wynajmuje nie mogę modyfikować żadnej instalacji elektrycznej itp.
Wymyśliłem sobie takie coś jak na zdjęciach,nie ukrywam że podejrzałem na forum;)
Chce powiedzmy na próbę dwie sztuki zamontować jako ala"kinkiet"na ścianie z regulowanym kierunkiem.
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... bd6878.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 7b5175.jpg
Nie popełnia błędów ten co nic nie robi.

http://www.ermail.pl/link/ejYJ2XAjJCNNm ... 7Aj2YTjljX
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Najtaniej za lumen wychodzą teraz CREE XT-E, na razie tylko chłodne dostępne. Jeżeli ciepłe to XB-D też wychodzą tanio za lumen. Ewentualnie żeby mniej punktów świetlnych można by było zastosować to XM-L. Gdy parametr CRI ma dla ciebie duże znaczenie to XP-E HEW wchodzą w grę jeszcze. W maritexie pooglądaj sobie te diody.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Na dzień dzisiejszy xb-d + podkład wcale nie jest tanio.
ILPT
Perszing1800

Koledzy dzięki wielkie za wskazówki ;)
Na razie przyszła do mnie paczka z allegro którą zamówiłem już tydzień temu,
Dwie diody no-name po 1W każda,biała ciepła,poeksperymentuje na nich,a później bede się rozglądał :
LED CREE XBDAWT-00-0000-00000HBE7, biała ciepła, Q3-93.9lm/350mA, BIN: 7D2 , RoHS
5,90+1,35 za MCPCB=7,25 za szt to nie jest najgorsza cena,tylko potrzebowałbym kilka szt,
żeby zamówić w Martinexie i wyszła sensowna cena to te 100zł trzeba przeznaczyć...

rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Dwoma diodami to można klawiaturę sobie podświetlić a nie mieszkanie. Nikt napewno nie obiecywał że oświetlenie diodami to tania rzecz. Nie wiem ile m^2 ma Twoja kawalerka, ale ilość światła pewnie trzeba będzie liczyć raczej w tysiącach lumenów żeby to miało ręce i nogi.

Skaktus co wychodzi taniej?
edit
[ Dodano: 17 Marzec 2012, 00:00 ]
rrobsonm pisze:Dwoma diodami to można klawiaturę sobie podświetlić a nie mieszkanie.
Nie doczytałem że "na próbę" mają być dwa kinkiety. No wtedy przesyłka z maritexu wychodzi drogo. Może napisz do forumowiczów z trójmiasta(mamy paru) czy któryś nie wybiera się w najbliższym czasie do maritexu.
Ostatnio zmieniony niedziela 18 mar 2012, 12:43 przez rrobsonm, łącznie zmieniany 2 razy.
Perszing1800

No właśnie o to chodzi że chciałbym małymi kroczkami spróbować i zadecydować a nie kupić od razu dużo i się rozczarować.
Diody super flux mam jako podświetlenie stolika przy którym siedzę i jest oki jako wieczorne,nie mocne światło.
Te dwie diody z allegro 1W co przyszły to będę musiał raczej wyposażyć w jakieś szkło lekko matowa bo daje po oczach.Że diody nie wychodzą tanio to zdaje sobie sprawę,tak samo fotowoltaika a jednak nie przejmuje się,jak sobie coś postanowię to robię;)
Aha a czy ktoś by mi jeszcze podpowiedział czy te diody nadają się do oświetlenia stacjonarnego:
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... /1/backurl

[ Dodano: 22 Kwiecień 2012, 11:34 ]
Z racji że Maritex przesuwa cały czas datę zamieszczenia w ofercie diod xb-d na podkładzie zdecydowałem się że spróbuje i kupie na próbę MX-6 10szt.I teraz pytanie do szanownych forumowiczów obeznanych w temacie chłodzenia diod-czy taki "Talerz" aluminiowy da radę rozproszyć ciepło z 6szt MX-6 zasilanych prądem(teraz mam dylemat czy 560 czy 730mA),takie zakresy ma przetwornica prądowa z Maritexu.Aha Mx-6 na okrągłym podkładzie i chciałbym poprzyklejać je do aluminiowej obudowy klejem AG Termoglue.
Załączniki
Zdjęcie0113.jpg
Zdjęcie0113.jpg (86.33 KiB) Przejrzano 1733 razy
Zdjęcie0112.jpg
Zdjęcie0112.jpg (84.09 KiB) Przejrzano 1733 razy

fxxx

Post autor: fxxx »

jeżeli zapewnisz obieg powietrza (nie zaraz pod sufitem) to moim zdaniem na 10W wystarczy, ale ciepło będzie.
upek

Post autor: upek »

Przy prądie 560mA powinno wystarczyć. Trzeba zmierzyć temperaturę po złożeniu i będzie wiadomo.

pzdr
upek
Perszing1800

Chciałem 6 diod bo miałem zamiar zasilać to z samochodowego zasilacza do laptopa ale tak sobie myślę że przetestuję jak się będą zachowywać 3 z użyciem tylko przetwornicy stałoprądowej z Maritexu,jestem zadowolony co do barwy światła w porównaniu z chińskimi no-name;)Aha i ten "Talerz"wisi na ścianie;)

[ Dodano: 24 Kwiecień 2012, 22:31 ]
Kurcze i tak sobie swieci ten mój talerz,ledwo wyczuwalnie cieplejszy od otoczenia na pierwszym trybie przetwornicy SUPL-LEDSUP1-W i na próbę chciałem zobaczyć jak na wyższych prądach będą się zachowywać diody a tu lipa zwieram zworki a prąd się nie podnosi.
Czy jest możliwe że jest za małe napięcie zasilania(aktualnie mam 12,2 na akumulatorze plus 5m kabla)i nie podniesie prądu przy trzech didach połączonych szeregowo??Dodam że sprawdzałem wcześniej ten układ co prawda drugi bo kupiłem dwa i obciążając rezystorem jak zwierałem zworki to prąd się zwiększał...

fxxx

Post autor: fxxx »

teoretycznie jest to możliwe, zależy jaki jest spadek napięcia na driverze i jakie diody trafiłeś, kable pewnie masz grube (0,5mm^2 wystarcza)
Perszing1800

Tak jak przypuszczałem,za małe napięcie było żeby zwiększać tryb,podłączyłem przez zasilacz samochodowy do laptopa,ustawiony na 20V i działa cała regulacja na zworkach,tylko sprawność tego zasilacza czyli przetwornicy podwyższającej napięcie mnie męczy na najwyższym trybie jaki daje SUPL-LEDSUP1-W czyli 730mA z akumulatora mam pobór 1,2A trochę dużo,ciekawe czy są gdzieś tanio dostępne przetwornice o lepszej sprawności...
A całość wygląda tak:
Obrazek
Wywierciłem kilka otworów-powietrza nigdy za wiele,docelowo chce dać na to 2mm lekko zmatowionej plexi albo poliwęglanu,sam nie wiem co to jest,w każdym razie mam to wymontowane z przyłbicy ochronnej bo gołe diody "kłują" po oczach.
Aha pomiar temperatury MCPCB moim elektronicznym termometrem wyniósł 42 stopnie a na reszcie obudowy 39 czyli warunki termiczne myślę że moje diody mają dobre i długo pożyją.

[ Dodano: 4 Maj 2012, 11:40 ]
Problem z brakiem trybu 560mA został rozwiązany prościej niż się spodziewałem a mianowicie-zmierzyłem spadek na przetwornicy z Maritexu i patrze 1.2V czyli jakoś dużo,wymontowałem ten nieszczęsny mostek prostowniczy i proszę-spadek zniknął,bez dodatkowych przetwornic step-up itp;)

ODPOWIEDZ