Skalpowanie xml z soczewki

...warsztat małego eksperymentatora, czyli jak gnębiliśmy różne rzeczy żeby je lepiej poznać ...
Awatar użytkownika
Zbychur

Skalpowanie xml z soczewki

Post autor: Zbychur »

Zastanawiam się co by wyszło po pozbawieniu lub częściowej amputacji soczewki z diody xml. Chodzi tu o zastosowanie typowo pod soczewkę asferyczną 54 mm. Czytałem już gdzieś o skalpowaniu xpg ale xml się nie spotkałem. Czy nie poprawiło by się skupienie? Może ktoś już ma takie doświadczenia.
Awatar użytkownika
ledmocy

Post autor: ledmocy »

Też jestem ciekaw - szczególnie że ostatnio dostałem nową diodę z uszkodzoną soczewką.

Zastanawiam się czy ja mam pecha czy jednak częściej się trafiają takie przypadki i na jakim poziomie cree prowadzi kontrolę jakości - osobiście nie jestem zbytnio zadowolony biorąc pod uwagę ilość uchybień w towarze który otrzymywałem. Rzecz jasna trudno określić czy wada powtała na linii produkcyjnej czy też podczas montażu na starze itd..
Awatar użytkownika
Zbychur

Mam właśnie też jedną ze skazą i o ile przez odbłyśnik raczej tego nie widać o tyle przez w/w asferyka już mocno. Zastanawiam się tylko jaką te chniką to zrobić, czy ścinać czy odrywać, żeby nie uszkodzić struktury?
DNF

Post autor: DNF »

Nie wiem jak to w przypadku XML, ale XR-E najlepiej skalpuje się na ciepło.
Tzn podgrzewamy podłoże z diodą (z umiarem) wtedy silikon którym wypełniona jest dioda wypycha soczewkę i delikatnie ją podnosimy nie uszkadzając struktury.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Zbychur

Z tym, że xre ma szklaną soczewkę, xml to już właśnie jakiś silikon lub jakaś podobna masa plastyczna. Szczerze mówiąc nie zagłębiłem się jeszcze dokładnie w jej budowę. Znajdę tylko dłuższą chwilę i muszę to przestudiować.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Wątpliwe aby udało się usunąć soczewkę bez uszkodzenia struktury, z moich obserwacji wynika że materiał soczewki nie jest płynny jak w XR.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Zbychur

3A w diodę na samym PCB i po kilku sekundach soczewka zeszła przy podważeniu paznokciem. Efekt jest taki, że jak i w soczewce tak i w tradycyjnym reflektorze skupienie jest rzeczywiście lepsze. Jest tylko jedno ale, kolor spota jest cytrynowo żółty. Białe są tylko okolice wychodzących przewodzików. Dokladnie zobaczę efekty jak się ściemni.
DNF

Zbychur, fajnie, że podzieliłeś się efektem :) Widać nie tylko XR-E się lepiej skupia bez soczewki.
XM-L bez soczewki na 4A w wielkim refie SMO :twisted:
A co do ocieplenia koloru to norma. XR-E też się przyjemnie ociepla :)
Awatar użytkownika
ledmocy

Post autor: ledmocy »

Jeżeli masz taką możliwość może zrób zdjęcie spota - najlepiej porównawcze z i bez soczewki.
DNF

W przypadku XR-E udało mi się w refie 52mm z odległości 3m zejść z prawie 30cm spota do 9cm :mrgreen:
Awatar użytkownika
Zbychur

No i już po testach. Najpierw zła wiadomość - oderwał sie jeden drucik i dioda świeci już dużo slabiej. Ale zanim nastapił ten dramatyczny moment udało sie trochę poświecić. Niestety nie mam zdjęć, bo aparat jest w serwisie więc musicie mi uwierzyć na słowo. Skupienie jest lepsze bez soczewki i to sporo zarówno przez asferyka jak i przez refa, natomiast przez kolimator od ledila praktycznie nie ma skupienia, świeci jak żarówka w lampie. W refie nie było najgorzej, kolor świtła wyszedł powiedzmy biały-naturalny, natomiast w asferyku nie ciekawie, niby mniejszy spot i lepsze skupienie ale nie przekładało się to specjalnie na zasięg ze względu na bardzo ciepłą barwę światła. Lepiej natomiast przebijało się przez deszcz, na nielkie odległości obiekty były lepiej widoczne niż normalnie z soczewką, nie wiem czy to za sprawą mojej soczewki asferycznej czy też każda tak ma. Ta moja akurat przy maksymalnym skupieniu emituje smugę bieluśką z niebieskawymi krawędziami, natomiast po rozszerzeniu promienia przechodzi w barwę dosyc ciepłą co całkiem nieźle sprawdza sie w gęstym powietrzu. Szkoda, że cree nie udostępnia wersji xml z mniejszą lub bardziej płaską soczewką, do szperaczy nadawałaby się doskonale.

DNF pisze:Zbychur, fajnie, że podzieliłeś się efektem Widać nie tylko XR-E się lepiej skupia bez soczewki.
XM-L bez soczewki na 4A w wielkim refie SMO
A co do ocieplenia koloru to norma. XR-E też się przyjemnie ociepla
Zastanawiam się po co skalpować XR-E, w Solarforce Skyline I spot jest tak mały że czasem miało by się ochotę go powiększyć kiedy na duże odleglości widzisz tylko fragment jakiejś całości lub też małą jasną plamę, w tym przypadku skupienie jest moim zdaniem wystarczające, chyba że w innym sprzęcie jest gorzej. XR-E (1,5A w diodę) przez mojego asferyka przy dobrej pogogdzie jest w stanie rozjaśnić ścianę budynku w odlegści ok 650m i wyraźnie na tej ścianie widać okno. Przy XM-L (3,04A) na tą odległość też budynek jest widoczny ale spot jest tam już bardzorozległy i obraz jest mniej wyraźny, dlatego właśnie postanowiłem ją bardziej skupić. Coż, może znowu kiedyś dostanie mi się dioda z uszkodzoną soczewką i bedę kontynuował testy.
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

A mnie się wydaję, że modyfikacja skupienia przez odrywanie soczewki zbyt mądra nie jest.
Przecież po takiej operacji, nawet przeprowadzonej idealnie luminofor diody będzie narażony na uszkodzenie, będą pojawiały się z czasem jego ubytki, nic go specjalnie trzymać nie będzie, temperatura, wstrząsy i urazy mechaniczne zrobią swoje.
A to oznacza, że dioda zacznie z czasem świecić częściowo w ultrafiolecie co już zdrowe dla oczu nie jest.
Dla mnie dioda z oderwaną soczewką nadaje się tylko do utylizacji :!:
DNF

Fredek, jeśli Ty takie diody utylizujesz to grzeszysz :wink:
Wiele osób chętnie przygarnęłoby takie diody na throwery.
A co do tego punkciku. Fajnie jest mieć taki "laser" ^^
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

DNF: może się odniesiesz merytorycznie do możliwości świecenia w ultrafiolecie zamiast gadać o grzechu :twisted:
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Oskalpowana dioda szybko wyzionie ducha już sporo osób eksperymentowało z tym tu na forum.

Nie chroniony luminofor zaczyna się utleniać a dioda będzie świecić coraz gorzej.
elektroda.pl
ODPOWIEDZ