Mod MAGLITE SOLITAIRE pomysły i problemy.

co i jak zrobiłem...
wkliw

Mod MAGLITE SOLITAIRE pomysły i problemy.

Post autor: wkliw »

Postanowiłem przerobić swojego małego maga na LED. Wiem zaraz znajdą się tacy który powiedzą że się nie opłaca itp. Robię to bo podoba mi się ta latarka a poza tym lubię majsterkować więc czemu nie.
Pomysły mam takie:
- led nichia 5mm 120stopni 80mA ok 30lm
- zasilanie 10440 (akurat mam już 2 szt więc nie chcę raczej innego)
Problemem jest sterownik i jakiś pomysł na wyłącznik bo fabrycznie mag włączany jest poprzez zwalnianie docisku głowicy.
Ma ktoś jakiś pomysł na mikro driver 80mA??
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Micro driver na 80mA to chyba najlepszy będzie rezystor.
wkliw

Post autor: wkliw »

też nic lepszego mi do głowy nie przychodzi
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
mihas

Post autor: mihas »

Ah te maglajty... Też to przerabiałem. Miałem Nichia 5mm + 10440 + rezystor i było całkiem fajnie przez kilka miesięcy po czym dioda padła - chcąc mieć jak najwięcej światła, przesadziłem i dałem za mały rezystor. Poza tym była to całkiem udana przeróbka. Później zamówiłem na ebayu taki moduł - BI-PIN 1AAA . Ja zapłaciłem wtedy jakieś 7$ z darmową wysyłką z chin. Szału nie ma, ale nie wymaga żadnych modyfikacji, taki "plug&play" i w każdej chwili można wrócić do żarówki. Na razie moduł działa, choć na pewno jest mało wydajny bo robi się dość ciepły podczas pracy. Pobierany prąd to ok 200mA i spada w miarę rozładowania baterii. Tutaj widać jak to świeci w porównaniu z Nichią:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OwfAMG-MUNo[/youtube]
ODPOWIEDZ