ładowarka eco six brak prądów max.

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
wkliw

ładowarka eco six brak prądów max.

Post autor: wkliw »

Kupiłem jakiś czas temu ładowarkę uniwersalną eco six z hobby kinga. O taką Obrazek
Działa prawie rok bez problemów. Ostatnio chciałem szybko naładować pakiet i patrzę a tu prąd max zamiast 5A 3.8. Ponowna próba na aku żelowym też dała max 3.8A przy próbie rozładowania max idzie 0.4A zamiast 1A. Co może być przyczyną? Ładowarkę zasilam z przerobionego zasilacza AT od komputera. Poza brakiem max prądów ładowarka wydaje się działać normalnie. Sprawdzałem multimetrem i rzeczywiście prądy są tak małe jak wyświetlanie w ładowarce.
We wnętrzu nie dopatrzyłem się niczego podejrzanego poza jakimś dziwnym tłustawym płynem którym pokryty był stabilizator L7805CV (ten po lewej) i płytka wokół niego.
Co mógłbym we własnym zakresie jeszcze sprawdzić ?

Fotki wnętrza (niestety dysponowałem tylko telefonem)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

3.8A a napięcie jakie? Te ładowarki mają zabezpieczenie, które zmniejsza prąd kiedy miałoby być przekroczone 50W dla ładowania i 5W dla rozładowania.
wkliw

Post autor: wkliw »

Noo to by się zgadzało pakiet miał 4 ogniwa w szeregu więc 3,8 A mogło dać coś koło 50W
a niefortunnie próbowałem to zweryfikować z aku żelowym który naładowany też ma ok 13V.
Spróbowałem na rozładowanym aku 6V i idzie pięknie 5A. Dzięki za info Co ciekawe wcześniej nie zauważyłem tego zabezpieczenia ale pewnie ładowałem zawsze akumulatory mocno rozładowane i zawsze startowały z 5A. Ale niema tego złego ... Przynajmniej poprawiłem odprowadzanie ciepła ze stabilizatora i z MOSFETa

Dzięki za podpowiedź
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
ODPOWIEDZ