Witam ostatnio trochę czytam o LEDach i postanowiłem sobie złożyć nie duży panel do uprawy roślin składający się z 54 diod 350mA czerwonych, o takich http://pl.mouser.com/ProductDetail/Osra ... NWtQ%3d%3d +625nm osrama i trochę niebieskich i białych ale jeszcze się zastanawiam czy wybrać cree czy osram. Diody mam zamiar osadzić na radiatorze aluminiowym 30x20cm/3kg.
Chciałbym mieć możliwość regulowania ich jasności np między 350 a 700mA czy takie coś http://www.led-elektro.pl/sciemniacz-le ... -p-99.html się nadaje do tego ? czy trzeba zaopatrzyć się w specjalny zasilacz z regulacją mA?
No i przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z was brał jakieś większe ilości diodek z USA? jak wygląda sprawa z cłem np. przy 100 sztukach czyli jakieś 370$ / 277Euro
Pytanie o ściemniacz LED do panelu
tylko część diod będzie chodzić na 700mA dokładnie to 14[7 niebieskich i 7 białych] z pośród 54 i to tylko podczas okresu wegetacji, gdzie chciałbym np. czerwień zmniejszyć do 200mA jeżeli jest taka możliwość, dlatego pytam o sciemniacz. Podczas okresu kwitnienia wszystkie diody chodziłyby na 350mA. Oczywiście do tego dwa zasilacze oddzielny na czerwone i oddzielny na niebieskie. Diody mocowane bezpośrednio na radiator bez mcpcb tylko do cree potrzebowałbym mcpcb. Na radiatorze będzie wentylator 20cm - 12v wydajność 74cfm.
więc potrzebowałbym 2 takie sciemniacze, jeden do czerwonych i drugi do białych i niebieskich ale czy to dobre wyjście, może są lepsze rozwiązania na regulację mA?
chciałbym też spytać o jakiś dobry, niedrogi zasilacz do czerwonych 40 diod i do 14 białych/niebieskich bo tu w ogóle się nie orientuję.... Czy jeżeli bym zastosował sciemniacz do led potrzebuje też specjalnego zasilacza współpracującego ze sciemniaczem ?
mocowanie osramów bez mcpcb
więc potrzebowałbym 2 takie sciemniacze, jeden do czerwonych i drugi do białych i niebieskich ale czy to dobre wyjście, może są lepsze rozwiązania na regulację mA?
chciałbym też spytać o jakiś dobry, niedrogi zasilacz do czerwonych 40 diod i do 14 białych/niebieskich bo tu w ogóle się nie orientuję.... Czy jeżeli bym zastosował sciemniacz do led potrzebuje też specjalnego zasilacza współpracującego ze sciemniaczem ?
mocowanie osramów bez mcpcb
okej dzięki za odpowiedź
dopatrzyłem się w datasheet tych diodek osrama "Attention: Anode and Heatsink are electrically connected"
czy nie będzie z tym problemu jeżeli będą mocowane bezpośrednio do radiatora? czy trzeba jednak pad termiczny izolować? np. taśmą termoprzewodzącą nie przewodzącą prądu?
dopatrzyłem się w datasheet tych diodek osrama "Attention: Anode and Heatsink are electrically connected"
czy nie będzie z tym problemu jeżeli będą mocowane bezpośrednio do radiatora? czy trzeba jednak pad termiczny izolować? np. taśmą termoprzewodzącą nie przewodzącą prądu?