Witam.
Dostałem zadanie - przerobić lampkę kempingową made in market. Standardowo lampka wyposażona jest w 20 diod 5 mm o wstrętnej barwie i zasilana z 3 paluszków AA.
Jako że lampka nie jest duża nie można do niej włożyć co się chce i dawać duże prądy na diodę. Podstawą i zarazem chłodzeniem diody, będzie żebrowany walec, który w ramach testów z XPG-R5 przy 1A rozgrzał się do około 70 st.
Założenie jest takie - dioda XPG-R5, barwa ciepła. Do tego 3 trybowy sterownik który jest problemem - ma on mieć takie tryby (wybrane przez zainteresowanego przy pokazie co i jak)
-700mA
-350mA
-około 100 mA
Czy ktoś z was ma pomysł na takowy sterownik ? Dodatkowym utrudnieniem jest to, że lampka zgodnie z zaleceniem ma być zasilana z :
-ogniwa 18650
-z portu USB
Czli sterownik musiał by pracować z ogniwami (chyba to nie problem) ale i z USB.
Ma ktoś z was jakąś propozycję ?
Driver do lampki kempingowej - poszukuję.
Kilka nasuwających się uwag:
- nie kupisz XP-G R5 w ciepłym odcieniu
- nie oczekuj, że gniazdo USB dostarczy Ci więcej niż 500mA
- zasilanie 3xAA nie jest wcale tragiczne (zostawiłbym je i ewentualnie dorobił równolegle koszyk na 1x18650)
- można by to zrealizować na sterowniku opartym na AMC7135 (w ilości 2szt.); 100% realizowane w ciągłej pracy układów, niższe prądy przez PWM
- zasilanie 3xAA, 1x18650 uraz ostatecznie przewód USB mogłyby być spięte równolegle ale wtedy należy pilnować żeby nie było sytuacji, że ktoś załaduje 18650 a z koszyków zapomni wyjąć 3xAA bądź podepnie USB w konfiguracji jak wcześniej
- nie kupisz XP-G R5 w ciepłym odcieniu
- nie oczekuj, że gniazdo USB dostarczy Ci więcej niż 500mA
- zasilanie 3xAA nie jest wcale tragiczne (zostawiłbym je i ewentualnie dorobił równolegle koszyk na 1x18650)
- można by to zrealizować na sterowniku opartym na AMC7135 (w ilości 2szt.); 100% realizowane w ciągłej pracy układów, niższe prądy przez PWM
- zasilanie 3xAA, 1x18650 uraz ostatecznie przewód USB mogłyby być spięte równolegle ale wtedy należy pilnować żeby nie było sytuacji, że ktoś załaduje 18650 a z koszyków zapomni wyjąć 3xAA bądź podepnie USB w konfiguracji jak wcześniej
Sometimes darkness can show you the light
Z XPG-R5 - racja, mój błąd, z przyzwyczajenia już napisałem
Co do gniazda, też racja, specyfikacja mówi o 500 mA, jednak docelowy komputer który będzie to zasilał (ewentualnie) ma wydajność na poziomie 1A (potwierdzone przez producenta) a i dodatkowo zasilanie przez USB za pomocą ładowarki sieciowej z portem USB
Wybór zasilania padł na 18650 przez zainteresowanego, ja mam tylko wykonać.
O AMC myślałem, jednak nie mam na tyle wiedzy aby samemu takowy stworzyć, dlatego myślałem o czymś gotowym. No chyba że coś można przerobić...
Co do gniazda, też racja, specyfikacja mówi o 500 mA, jednak docelowy komputer który będzie to zasilał (ewentualnie) ma wydajność na poziomie 1A (potwierdzone przez producenta) a i dodatkowo zasilanie przez USB za pomocą ładowarki sieciowej z portem USB
Wybór zasilania padł na 18650 przez zainteresowanego, ja mam tylko wykonać.
O AMC myślałem, jednak nie mam na tyle wiedzy aby samemu takowy stworzyć, dlatego myślałem o czymś gotowym. No chyba że coś można przerobić...
ILPT