Jak naładować aku wkrętarki
Właśnie nie ma nic napisanego ani na aku ani na obudowie, zwykłe najbiedniejsze aku.
Tylko jaki program wybrać dla IMAXA i jak go poustawiać?
Widzę że jest program cykli, że mogę ładować i rozładować i ustawić na kilka cykli.
[ Dodano: 15 Grudzień 2011, 16:36 ]
Wystarczy że ustawię na 0,5A i dalej łądowarka sobie poradzi?
Tylko jaki program wybrać dla IMAXA i jak go poustawiać?
Widzę że jest program cykli, że mogę ładować i rozładować i ustawić na kilka cykli.
[ Dodano: 15 Grudzień 2011, 16:36 ]
Główny spammer tego Forum
Jeżeli jest to pakiet szeregowy 14 szt. ogniw NiCd, to:
- ładowanie 500 mA
- rozładowanie 300 mA (ze względu na ograniczenie mocy) i do napięcia 12V.
I sprawdź co to za ogniwa, ja zakładam że NiCd ale nie mam szklanej kuli
- ładowanie 500 mA
- rozładowanie 300 mA (ze względu na ograniczenie mocy) i do napięcia 12V.
I sprawdź co to za ogniwa, ja zakładam że NiCd ale nie mam szklanej kuli
Tak, tryb ładowania NiCd.ProLight pisze:[ Dodano: 15 Grudzień 2011, 16:36 ]
Dziękuję.
Kolega ma wkrętarkę z takiej samej firmy jak ja "budget" z tym że on ma aku 14,4V I widziałęm na jego ładowarce prąd ładowania 2A i odrazu widać że łądowarka jest dużo solidniejsza.
Na mojej jak Kolega wcześniej polecił 500mA
Czy mogę moje aku ładować prądem większym jak 500mA?
Kolega ma wkrętarkę z takiej samej firmy jak ja "budget" z tym że on ma aku 14,4V I widziałęm na jego ładowarce prąd ładowania 2A i odrazu widać że łądowarka jest dużo solidniejsza.
Na mojej jak Kolega wcześniej polecił 500mA
Czy mogę moje aku ładować prądem większym jak 500mA?
Główny spammer tego Forum
Na mojej ładowarce też było 2A, a po ładowaniu IMAXem takim prądem trzy ogniwa umarły. Tak, możesz dać większy prąd, myślę że 1A będzie jeszcze bezpieczny, bo są to ogniwa wysokoprądowe. Tylko im wyższy prąd tym szybciej zajdą potencjalnie niechciane zjawiska. Kontroluj temperaturę i wydawane dźwięki.
Pozdrawiam
Często ładuję akumulatory makita 12V, 2,0Ah. Prąd ładowania 2,6A (znamionowy ori ładowarki) i pięknie się ładują, imax bdb rozpoznaje koniec ładowania, a i potrafi nieźle odświeżyć pakiety (jeden z 700mAh na 1200mAh, ale i tak pozostał gigantyczny efekt samorozładowania-po 18h ledwo połowa ładunku zostawała)