Poszukiwana - czołówka do biegania /na ogn. 18650/

Oświetlenie montowane na głowie
heniekkrol

Poszukiwana - czołówka do biegania /na ogn. 18650/

Post autor: heniekkrol »

Witam, szukam niedrogiej czołówki którą można by "podkręcić" do jakiś 300 lumenów.
coś w tym stylu http://allegro.pl/czolowka-zoom-cree-q5 ... 22714.html

lista życzeń
- napędzanej 1 ew. 2 ogniwami 18650
- z możliwością podmiany emitera
- najlepiej z baterią zintegrowaną z korpusem ( jak w modelach spark )
nie wiem czy pojemnik na baterię z tyłu głowy nie przeszkadza w biegu
( widziałem tylko "klony" sparków pod baterię AA na DX )

Zostały mi xm-l'e 20mm i kilka ogniw z zabawy w ośw. rowerowe i chciałbym to jakoś sensownie wykorzystać.

Jeśli ktoś przerabiał podobny temat , będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Awatar użytkownika
clorox

Post autor: clorox »

Sprzedaj co Ci zostało, dołóż i kup zebralight h600. Kombinowanie wyjdzie Cię niewiele taniej. Moim zdaniem nie warto.
clorox
Luigi

Post autor: Luigi »

Z tego rodzaju tanich czołówek zbyt wiele nie wyciągniesz ze względu na ograniczoną możliwość odprowadzenia ciepła.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
heniekkrol

Fajna rzecz ta zebra, ale dobre 3 stówki trzeba wysupłać. ...

Czy jest możliwość podmiany xr-e na xm-l ? np. w takiej UltraFire H3D http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-ult ... p-256.html
Xm-l ma mniejsze vf . W x-re idzie 0.65A, xm-l powinien dostać więcej prądu, tak ?
Jak to widzicie ?
Awatar użytkownika
maskiu

Post autor: maskiu »

Witam.

Ciekawi mnie, dlaczego musi być akurat te 300lm? Czemu latarkę musisz podkręcać? Nie wiem gdzie biegasz, ale uwierz mi, żeby widzieć co się ma pod nogami wystarczy 100lm. Kiedyś, jak jeszcze nie byłem zbyt obeznany w światełkach, miałem czołówkę o mocy 20lm i do chodzenia była wręcz idealna.
Funkcja czołówek jest taka, żeby móc świecić z zajętymi rękami, na bliskie odległości.
Chcesz mieć mocne światło na większe odległości , to niestety musisz kupić latarkę "klasyczną".
heniekkrol

Nie twierdzę, że muszę mieć w czasie biegu ciągle odpalone (przysłowiowe) 300. Chodzi raczej o zapas, z którym czuję się sam nocą w lesie jakoś bezpieczniej.
Mam plastikową "czołówkę" ( za 20zł ) i jest ona w sam raz jeśli biegnie się po ciemnym chodniku, asfalcie czy nawet bitej drodze. Natomiast przy biegu terenowym (las, góry) dla mnie niezbędna jest b.dobra widoczność; tj. przyzwoity zasięg i przede wszystkim dobry "spill". Latarka (klasyczna) się nie sprawdza ze swoim spotem bo nie nadąża człowiek pokryć terenu biegnąc.

Nie bardzo siedzę w ofercie czołówek, ale przykłady Sparka, Zebry pokazują, że lampka tego typu może być mocna i wciąż funkcjonalna.

Wracając do modów.
Zainteresował mnie ten wątek - http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... 344cff08fb
Zmiana emitera spowodowała, że w diodę poszło 1A co przy xm-l dawałoby całkiem fajne ~250lm.
Teraz pytanie czy to się sprawdzi ? ( rozproszenie ciepła, itp )
Awatar użytkownika
mauzer

Post autor: mauzer »

poprawka: bliżej 350lm

co do optyki zebry - nie wiadomo, jak się zachowa z xm-l, a nie widziałem jeszcze nigdzie takiego moda (może mało szperałem :p)
nie powinno tu być aż takiego przesunięcia, jak w wypadku refów, w których chodzi o skupienie. teoretycznie wg mnie wciąż powinno to dać normalny spill. ja bym spróbował moddować, a jeżeli by się nie udało i tak miałbyś gites latarkę ;)

swego czasu zafascynowany byłem zebrami, które przypominały mi fultonowski styl, taki mój latarkowy archetyp (pierwsza poważna latarka, bodajże na 10te urodziny ;) )
heniekkrol

Awatar użytkownika
nikita639

Post autor: nikita639 »

Hej,za tą pierwszą się zabiore jak tylko dojdzie, wymiana emitera na xpg i driverek AK47 na 4amc a druga wygląda ...hmmm, szkoda moim skromnym zdaniem kasy ,nie trawie zoomów z soczewką.Nie wiem jak tobie mój znajomy używa coś takiego z zasobnikiem z tyłu na zjazdach na nartach i jest oki.
pozdrawiam

P.S. Myśle że starczy spokojnie na twoje potrzeby( ta pierwsza) a w przypadku XML zasil nie wiecej niż 6amc.
Awatar użytkownika
po100

Post autor: po100 »

Jest tak jak pisałem TU , ale mi to odpowiada. Używam latarki głównie do prac przy montażu anten telewizyjnych. Łażenie po strychach , poddaszach i innych ciemnych dziurach. W trybie mid jest wystarczająco dużo światła do pracy a XP-G ma bardziej rozproszone światło niż poprzednia Q5. Praktycznie się nie grzeje. Natomiast w MAX jest już naprawdę jasno, do pracy na odległość wyciągniętych rąk aż za bardzo i po 10 minutach czuć ciepło.
Pobiegałem z nią trochę po lesie i w trybie mid wystarcza z powodzeniem.
Co do modu na XM-L to też próbowałem ale XP-G w mojej ocenie lepiej wypada.
ODPOWIEDZ