UltraFire BRC 18650 3000mAh - ładowanie w Eco Six

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
marpio

UltraFire BRC 18650 3000mAh - ładowanie w Eco Six

Post autor: marpio »

Witam

Jestem posiadaczem kilkunastu ogniw LiIon 18650, których większość siedzi sobie w jakimś urządzeniu używanym od czasu do czasu. Wszystkie pochodzą z demontażu 2 baterii laptopowych. Są to Panasonic CGR18650HM i ICR-18650H 2200mAh(made in Canada).
Ogniwa ładowałem kiedyś ładowarką własnej roboty(na LM317 do 4.15V) następnie kupiłem ładowarkę modelarską HK ECO SIX. Ładowanie ogniw tą ładowarką nie sprawia problemów.
Niedawna kupiłem latarkę UltraFire i wraz z nią dostałem 2 ogniwa UltraFire BRC 18650.
No i pojawił się problem. Jedno miało napięcie 2.8V, drugie 3.8V.
Rozładowanie drugiego wykazało pojemność prawie 500mAh.
Przystąpiłem do ładowania i okazało się, że napięcie szybko dochodzi do 4.2V a prąd ładowania maleje do 0.2A a potem do 0.1A i niewiele można wcisąć w te ogniwa.
Ładowarka kończy ładowanie przy około 400-500mAh.
Nie za bardzo rozumiem dlaczego dzieje się coś takiego.
Czy jest to normalne zachowanie dla ogniw typu Protected?
Czy może koniecznie muszę kupić do nich specjalną ładowarkę?
Liczę na pomoc doświadczonych użytkowników takich ogniw.

Pozdrawiam
Mariusz
DNF

Post autor: DNF »

Witaj.
Jako "gratis" dostałeś po prostu walnięte ogniwa niestety.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
SISmaster

Post autor: SISmaster »

marpio ja też miałem podobne objawy i wydłubałem PCB i pomogło ,te ogniwa maja bardzo wrazliwe PCB więc jesli nie będziesz go reklamował to wywal płytke i może pomoże.
''Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu - F.Kiepski''
zabol

Post autor: zabol »

Ładowarka może ładować impulsowo i w połączeniu z elektroniką zabezpieczającą może to tak wyglądać...albo...masz walnięte ogniwa....
marpio

SISmaster pisze:marpio ja też miałem podobne objawy i wydłubałem PCB i pomogło ,te ogniwa maja bardzo wrazliwe PCB więc jesli nie będziesz go reklamował to wywal płytke i może pomoże.
Kupiłem niedawno latarkę ULTRAFIRE WF-501B XM-L T6 na allegro od sprzedawcy BIGEST, który miał do tej pory tylko 1 negatywa. Gdy dziś spojrzałem na jego komentarze zamarłem, w ciągu jednego tygodnia otrzymał 11 negatywów!!! Teraz zaczynam podejrzewać najgorsze, że dostałem wadliwe akumulatorki. Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia mianowicie pokrycie latarki, czy nie powinno ono być matowe, moja latarka jest czarna i błyszcząca, podobnie reflektor jest gładki a nie "porowaty". Ciekawy jestem czy w środku rzeczywiście jest XML T6.

Co do akumulatorków to być może będę musiał usunąć PCB. Może jakaś podpowiedź jak się do tego zabrać, czy płytka znajduje się na dole czy na górze ogniwa?
Co należy kolejno zrobić?
Z góry dziękuje za podpowiedź.

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Ja szczerze odradzam zabawy z rozbieraniem ogniwa protected dla kogoś kto nie ma doświadczenia w temacie ogniw Li-Ion :roll:
Sometimes darkness can show you the light
DNF

Święte słowa Bocian. Baaardzo łatwo o zwarcie :roll:

Przy tego typu wynalazkach jak UF 501b, za powłokę robi zwykła farba.
Wrzuć fotkę diody, to Ci powiemy czy to XM-L. Bin może być T5 lub T6 tu akurat dużego wyboru nie ma,
więc tym się nie masz co przejmować :) Jednak binu to my Ci nie określimy.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

"ULTRAFIRE WF-501B CREE LED XM-L T6 1000 LM
JEDNA Z NAJLEPSZYCH JAKOSCIOWO LATAREK FIRMY ULTRAFIRE
1000 LUM"
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
SISmaster

Post autor: SISmaster »

Tak jak napisali już koledzy ,jeśli się czujesz się na siłach to lepiej sam nie baw się w takie sprawy bo w najlepszym wypadku może skończyć się poparzeniem,co do diody to musisz fotke dać.
''Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu - F.Kiepski''
marpio

DNF pisze:Święte słowa Bocian. Baaardzo łatwo o zwarcie :roll:
Wrzuć fotkę diody, to Ci powiemy czy to XM-L. Bin może być T5 lub T6 tu akurat dużego wyboru nie ma,
Pozdrawiam
DNF
Zwarcie jak zwarcie zawsze może się pojawić. Od tego by go nie było są miernik i lupa.
Zresztą z takim podejściem nikt nigdy niczego by nie modyfikował i poprawiał.
To forum chyba jest dla ludzi, którzy ciągle coś zmieniają w swoim sprzęcie.
Zresztą nie będę nalegał aby ktoś coś podpowiedział. Wiele już razy przekonałem się, że uzyskać pomoc w czymkolwiek jest dużym problemem na nie jednym forum.
Ja nie mam problemu z podzieleniem się swoimi doświadczeniami z innymi i nie szkoda mi czasu nawet wtedy, gdy ktoś zwraca się z pytaniem na PW.
Kiedyś na elektrodzie założyłem temat "Pomiar pojemności akumulatorków Ni-MH R3 i R6(IC8800)" i pamiętam ile nerwów kosztowała mnie "walka" z upartym moderatorem, który koniecznie chciał zamknąć temat(i w końcu zamknął). Na początku aby rozruszać temat wysłałem grubo ponad 100 wiadomości z zaproszeniem do pomiarów do osób, które zakupiły ładowarkę IC8800 na allegro. Z pomiarów skorzystało pewnie wiele osób, bo temat rozrósł się do sporych rozmiarów.

W tej chwili jednak nie mam zamiaru rozbierać ogniw, robię kolejne ładowania i rozładowania. Słabsze ogniwo nie chce pobrać więcej niż 400mAh(ładowarka kończy ładowanie) a przy obciążeniu 4.7ohm napięcie w kilka sekund spada do 3.4V.
Drugie ogniwo w tych samych warunkach ma 3.8V i napięcie spada powoli. W tej chwili kiedy piszę oddało 615mAh(U=3.0V, Irozł=0.7A) więc z niego może będzie jakiś pożytek.
Zastanawiam się też czy czasem latarka z XML 900lm(jest napewno XML) w trybie MAX(1h pracy) nie jest zbyt dużym obciążeniem dla ogniw UltraFire BRC 3000mAh.
Może ktoś wie jakie prądy czerpie ten model w poszczególnych trybach(5trybów).
Być może trzeba będzie kupić odpowiednie ogniwa.

Pozdrawiam
Mariusz
DNF

Witaj.
Pisząc takie niestworzone rzeczy, że u Nas na forum ciężko jest się cokolwiek dowiedzieć
(bo tak wynika z Twojego postu), po prostu Nas obrażasz.
To czy na PCB zrobisz sobie zwarcie to już Twoje zmartwienie.
Nam chodzi o to, że możesz zwyczajnie w świecie zrobić zwarcie na ogniwie, pójdą niezłe Ampery,
w najlepszym wypadku skończy się na strachu i poparzeniu palca, w najgorszym,
może dojść do pożaru, stracisz oko lub oba i po co Ci to?
Ogniwa li-ion, mogą zrobić krzywdę jeśli się postarasz mocno, a zwieranie biegunów bardzo w tym dopomaga.
Pod etykietką UF 300000mAh ogniwo jest w całości "minusem", kontakt "plusowy" jest jedynie u góry.
Od górnego kontaktu, idzie cieniutka blaszka, która jest podklejona folia grubości worka foliowego.
Jeśli za mocno ciachniesz koszulkę i przetniesz blaszkę razem z folia to patrz kilka zdań powyżej co będzie.
Pozdrawiam
DNF
mantech

Post autor: mantech »

Witaj
marpio pisze:Zwarcie jak zwarcie zawsze może się pojawić. Od tego by go nie było są miernik i lupa
nie byłem nigdy świadkiem zapalenia ,czy eksplozji ogniwa li-jon ale widziałem w necie jak to wygląda i co może spowodować.Więc nie dziw się że ludzie odradzają osobie która dopiero się zalogowała na forum,taka zabawę (bo skąd mogą wiedzieć co z Ciebie za "majster") :)
SISmaster pisze:Tak jak napisali już koledzy ,jeśli nie czujesz się na siłach to lepiej sam nie baw się w takie sprawy bo w najlepszym wypadku może skończyć się poparzeniem
wynika to jak najbardziej z chęci pomocy i życzliwości a nie odwrotnie. :)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

marpio pisze:
DNF pisze:Święte słowa Bocian. Baaardzo łatwo o zwarcie :roll:
Pozdrawiam
DNF
Zwarcie jak zwarcie zawsze może się pojawić. Od tego by go nie było są miernik i lupa.
Zresztą z takim podejściem nikt nigdy niczego by nie modyfikował i poprawiał.
To forum chyba jest dla ludzi, którzy ciągle coś zmieniają w swoim sprzęcie.
Zresztą nie będę nalegał aby ktoś coś podpowiedział. Wiele już razy przekonałem się, że uzyskać pomoc w czymkolwiek jest dużym problemem na nie jednym forum.
Ja nie mam problemu z podzieleniem się swoimi doświadczeniami z innymi i nie szkoda mi czasu nawet wtedy, gdy ktoś zwraca się z pytaniem na PW.
Kiedyś na elektrodzie założyłem temat "Pomiar pojemności akumulatorków Ni-MH R3 i R6(IC8800)" i pamiętam ile nerwów kosztowała mnie "walka" z upartym moderatorem, który koniecznie chciał zamknąć temat(i w końcu zamknął). Na początku aby rozruszać temat wysłałem grubo ponad 100 wiadomości z zaproszeniem do pomiarów do osób, które zakupiły ładowarkę IC8800 na allegro. Z pomiarów skorzystało pewnie wiele osób, bo temat rozrósł się do sporych rozmiarów.

W tej chwili jednak nie mam zamiaru rozbierać ogniw, robię kolejne ładowania i rozładowania. Słabsze ogniwo nie chce pobrać więcej niż 400mAh(ładowarka kończy ładowanie) a przy obciążeniu 4.7ohm napięcie w kilka sekund spada do 3.4V.
Drugie ogniwo w tych samych warunkach ma 3.8V i napięcie spada powoli. W tej chwili kiedy piszę oddało 615mAh(U=3.0V, Irozł=0.7A) więc z niego może będzie jakiś pożytek.
Zastanawiam się też czy czasem latarka z XML 900lm(jest napewno XML) w trybie MAX(1h pracy) nie jest zbyt dużym obciążeniem dla ogniw UltraFire BRC 3000mAh.
Może ktoś wie jakie prądy czerpie ten model w poszczególnych trybach(5trybów).
Być może trzeba będzie kupić odpowiednie ogniwa.

Pozdrawiam
Mariusz
Widać czytając tego posta, że nie wiesz o czym piszesz. Tu nie chodzi o kwestie posiadania miernika czy lupy bo z doświadczenia nie będziesz miał czasu użyć tych urządzeń jeśli zrobisz coś nie tak (jeden zły ruch i zwarty element rozgrzeje się do czerwoności i Cię poparzy). Miałem kiedyś wypaloną na kciuku blaszkę od plusowego terminala i dlatego zalecam Ci ostrożność. Co z tym zrobisz to Twoja sprawa. Pisze to osoba która wie o czym mówi :wink:
Sometimes darkness can show you the light
marpio

Bocian pisze: Widać czytając tego posta, że nie wiesz o czym piszesz.... :wink:
Tak właśnie jest, pomyliłem forum o akumulatorach z forum o BHP :mrgreen:

No tak pierwszy raz zobaczyłem akumulator litowy dopiero przy zakupie latarki i nie wiem zupełnie co to takiego, zasady BHP też są mi zupełnie obce.
Przeczytał ktoś ze zrozumieniem mojego pierwszego posta bo ciągle odnoszę wrażenie, że to forum dla małolatów. Przestało być zabawne powtarzanie, że to przecież niebezpieczne i najlepiej tego nie ruszać.
Ilu z użytkowników latarek stosuje aku bez zabezpieczenia, ilu przerabiało swoje miniaturowe latarki? Przypuszczam, że każdy z nich uległ poparzeniu albo jeszcze gorzej.
Takie można odnieśc wrażenie po kolejnych odpowiedziach.
Akumulatory litowe są tak powszechne, są w niemal każdym urządzeniu elektronicznym a
przy tym tak delikatne, że dziw bierze, że tak rzadko słychać o tych ciągle cytowanych poparzeniach.
Ile energii posiada rozładowane ogniwo, żeby mogło rozgrzewać do czerwoności.
Nie sądzę żeby tak doświadczeni użytkownicy forum rozbierali ogniwa lub montowali PCB
na ogniwach naładowanych, choć po postach z ostrzeżeniami mógłbym jednak tak pomyśleć.

Pozdrawiam
Mariusz
DNF

Teraz przestane już być miły. Forum dla małolatów? Nie ma sprawy nikt na siłę Cię tu nie trzyma więc nie musisz sie logować. Każdy ma wybór. Zamiast docenić dobre rady doświadczonych użytkowników, którzy wiesz mi, wiedzą co piszą to Ty jakieś cyrki odstawiasz. Akumulatorki w urządzenich o których piszesz o ile nie są chińską podróbką to trochę elektroniki zabezpieczającej posiadają. Co do Twojego pytania na które źli ludzie nie chcą odpowiedzieć, to już udzieliłem odpowiedzi na samej górze.
ODPOWIEDZ