Witam.
Od 20 minut jestem posiadaczem mini szperacza firmy coleman. Latarka ta ma wbydowany 2 akusy Ni-Cd polaczone szeregowo. Po zmierzeniu stwierdzam ze sa...rozladowane:) Tylko tak niskiego napiecia to ja w zyciu nie widzialem. Moj chinski miernik wskazuje, iz na dwoch ogniwach polaczonych szeregowo napiecie wynosi 0.07V. Czy da sie te akusy jakos ozywic?
Aha, mam tez pytanko co do ladowania ich. Oryginalna ladowarka to wtyczka samochodowa z koncowka do latarki. Ale po rozkreceniu widze ze brak tam elektroniki. Jedyna elektronika jaka znalazlem do dioda 1N4001 podloczona do akusa i ladowarki. Dioda ma za zadanie obnizyc napiecie z 12 do 2.4V?
Pozdrawiam
DNF
Rozladowane akusy Ni-Cd
- Calineczka
- Kontakt:
jak byś się tam gdzieś jeszcze dopatrzył rezystora szeregowego to było by w porządku. Te akkusy mógł byś spróbowac przywrócić do życia za pomocą zasilacza z ogr. prądowym, innego akumulatora, trzeba na krótkie chwile podłaczac go do wydajnego źródła pradowego 1,2V i sprawdzać czy podniosło się napięcie na akkusie, potem naładowac do pełna albo anwet zrobić ze dwa cykle ładowanie-rozładowanie