Strona 1 z 2

O ostrzałkach, ostrzeniu noży i tak dalej...

: czwartek 10 lis 2011, 22:11
autor: Nightmare
W sieci Biedronka są ostrzałki do noży po 14.99zł firmy Delco, zakupiłem dzisiaj i powiem wam że jestem miło zaskoczony dosyć solidna ma 3 "suwnice"
1sza diamentowa wstępna
2ga wolframowa
3cia ceramiczna do wygładzania
po przeleceniu 3jką mojego najtwardszego noża bajka ostry jak żyletka

EDIT:
Wydzielone z tego wątku :)
Pikom

: piątek 11 lis 2011, 00:13
autor: clorox
Jaki kąt ostrzenia?

: piątek 11 lis 2011, 11:52
autor: Nightmare
3 różne kąty ale producent nie podał jakie kąty
Obrazek

: sobota 12 lis 2011, 21:07
autor: Pingwin
To ja już wolę 2 diamentowe pręty od biedrony :mrgreen:

: poniedziałek 14 lis 2011, 16:56
autor: Piotr11
Nightmare - dzięki! :ok:
Zakupiłem ostrzałkę, w ramach testów, po naostrzeniu 2 noże kuchenne tną w poprzek kartkę papieru trzymaną za koniec.

: poniedziałek 14 lis 2011, 17:18
autor: DNF
To ja mam coś nie tak z SRM -.- Kolegi SRM, numeru nie pamietam, również podciągnąłem tak, że kartkę w powietrzu prawie, że tnie, a swojego nie mogę.
A co do noży kuchennych. Jest możliwe, żeby były tak tandetne, żeby nie dało się ich naostrzyć?
Pozdrawiam

: poniedziałek 14 lis 2011, 17:22
autor: Nightmare
DNF pisze:To ja mam coś nie tak z SRM
Spróbuj pociągnąć z 7-10razy tylko na wolframie a potem na ceramicznym

: poniedziałek 14 lis 2011, 17:30
autor: mihas
A co do noży kuchennych. Jest możliwe, żeby były tak tandetne, żeby nie dało się ich naostrzyć?
Możliwe, spotkałem się z kilkoma takimi których nie dało się dobrze naostrzyć, ani na szlifierce ani osełką.

: poniedziałek 14 lis 2011, 17:48
autor: pawelsz
każdy da się naostrzyć- te twarde trudniej ;) ino te miękkie potem równie szybko traca ostrość

: poniedziałek 14 lis 2011, 18:02
autor: DNF
To ja się muszę nauczyć ostrzyć noże :mrgreen:

: poniedziałek 14 lis 2011, 18:11
autor: Maruda
Jak ostrzyć noże? Pozwolę sobie na wklejenie tematu z Tawerny: http://www.e-tawerna.pl/viewtopic.php?t ... nie+no%BFy

: poniedziałek 14 lis 2011, 19:06
autor: mihas
Co ciekawe dobrze ostrzy mi się duże noże ze stali węglowej jak i sztywne stale nierdzewne( scyzoryki, multitoole), a mam problem z gibkimi nożami kuchennymi :mad:

: poniedziałek 14 lis 2011, 19:41
autor: pawelsz
zmienny kąt ostrzenia- bez dociskania rób

: poniedziałek 14 lis 2011, 20:04
autor: mihas
O, dzięki, spróbuję :)

: poniedziałek 14 lis 2011, 20:33
autor: Pikom
Tu jest dużo na temat ostrzenia - warto poznać parę informacji ;)