Fenix TK35 Klon Compact CREE XM-L T6 2x18650
Fenix TK35 Klon Compact CREE XM-L T6 2x18650
Latarka kupiona w sklepie CNQUALITYGOODS.
Dyskusja po angielsku KLIK.
Latarka sprzedawana w komplecie z pokrowcem Ultrafire
Reflektor wkręcany, ładnie wykonany. Bez śladów dotykania wewnątrz itp.
Gwint środkowy dosyć dobry, brak zadziorów i niedoróbek znanych z niektórych chińskich latarek.
Szkiełko bez powłok.
Oring znajdujący się między szybką a głowicą w specjalnie przygotowanym zagłębieniu.
Odkręcana głowica
Średnica od przodu
Wygląd w środku, na końcu widać miejsce dla uszczelki
Dioda CREE XM-L, dobrze przylutowana do PCB
Z drugiej strony elementy łączące sterownik z resztą.
Cienkie kabelki, do wymiany.
Pasty termo przewodzącej jak na lekarstwo.
Z nowymi kabelkami.
Dziurki musiały zostać powiększone bo nie mieściły się przewody.
Posmarowane Fujikiem i spasowane.
Włącznik i zmieniacz trybów w koszyku.
Sterownik w wersji oryginalnej
Beamshoty
Nitecore D10 w Hi
Lunapower Lumahunter MRV XML tryby Lo/Mid/Hi
Klon TK35 - Compact CREE XM-L T6 2x18650 tryby Lo/Mid/Hi/Turbo z prądami takimi jakie daje standardowy sterownik bez dodatkowego rezystora R200.
Dyskusja po angielsku KLIK.
Latarka sprzedawana w komplecie z pokrowcem Ultrafire
Reflektor wkręcany, ładnie wykonany. Bez śladów dotykania wewnątrz itp.
Gwint środkowy dosyć dobry, brak zadziorów i niedoróbek znanych z niektórych chińskich latarek.
Szkiełko bez powłok.
Oring znajdujący się między szybką a głowicą w specjalnie przygotowanym zagłębieniu.
Odkręcana głowica
Średnica od przodu
Wygląd w środku, na końcu widać miejsce dla uszczelki
Dioda CREE XM-L, dobrze przylutowana do PCB
Z drugiej strony elementy łączące sterownik z resztą.
Cienkie kabelki, do wymiany.
Pasty termo przewodzącej jak na lekarstwo.
Z nowymi kabelkami.
Dziurki musiały zostać powiększone bo nie mieściły się przewody.
Posmarowane Fujikiem i spasowane.
Włącznik i zmieniacz trybów w koszyku.
Sterownik w wersji oryginalnej
Beamshoty
Nitecore D10 w Hi
Lunapower Lumahunter MRV XML tryby Lo/Mid/Hi
Klon TK35 - Compact CREE XM-L T6 2x18650 tryby Lo/Mid/Hi/Turbo z prądami takimi jakie daje standardowy sterownik bez dodatkowego rezystora R200.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Jak już pisałem na Torchu, ale może nie każdy tam wchodzi, więc przyda się to drobne info u nas.
Klon TK35 dotarł i do mnie. Różnice w budowie korpusu w bezpośrednim porównaniu z oryginałem są, ale nieznaczne, po prostu niedokładna kopia. Panu Chińczykowi od CNC nie chciało się wszystkiego dokładnie zwymiarować
Driver od razu poszedł na warsztat. Na płytce mamy dwa rezystory pomiarowe o wartości 200mΩ każdy (symbol R200). Dolutowujemy trzeci identyczny i prąd rośnie o 50% poprzedniej wartości.
Jeszcze tylko procesor z własnym oprogramowaniem i będzie cacy
Uwaga!
MCPCB z LED osadzone jest w radiatorze na wcisk, otwory kabli są nieogradowane, przez co nie ma dobrego kontaktu MCPCB -> radiator, poza tym pasty nie ma prawie wcale.
Należy to koniecznie poprawić (ogradować, splanować), nawet przy prądzie standardowym (2A) LED szybciutko odejdzie do krainy ciemności. Poza tym, kabelki w głowicy - cieniutkie, jak włoski. Do wymiany.
Rezystory na górze PCB. Foto Fluxor.
Klon TK35 dotarł i do mnie. Różnice w budowie korpusu w bezpośrednim porównaniu z oryginałem są, ale nieznaczne, po prostu niedokładna kopia. Panu Chińczykowi od CNC nie chciało się wszystkiego dokładnie zwymiarować
Driver od razu poszedł na warsztat. Na płytce mamy dwa rezystory pomiarowe o wartości 200mΩ każdy (symbol R200). Dolutowujemy trzeci identyczny i prąd rośnie o 50% poprzedniej wartości.
Kod: Zaznacz cały
Tryb: prąd LED oryginał prąd LED mod
1. min 60 mA 90 mA
2. mid 200 mA 300 mA
3. max 930 mA 1400 mA
4. turbo 1940 mA 2900 mA
Uwaga!
MCPCB z LED osadzone jest w radiatorze na wcisk, otwory kabli są nieogradowane, przez co nie ma dobrego kontaktu MCPCB -> radiator, poza tym pasty nie ma prawie wcale.
Należy to koniecznie poprawić (ogradować, splanować), nawet przy prądzie standardowym (2A) LED szybciutko odejdzie do krainy ciemności. Poza tym, kabelki w głowicy - cieniutkie, jak włoski. Do wymiany.
Rezystory na górze PCB. Foto Fluxor.
Ja w swoim egzemplarzu zauważyłem dziwną niedogodność: po kilku godzinach leżenia (nieużywania) w momencie włączenia mam tylko krótki rozbłysk i .... ciemno. Ponowne włączenie i po rozbłysku już świeci normalnie. Na razie poprawiłem styki i przelutowałem wszystko na płytce z włącznikiem. Nie pomogło.
Oj krzycho123, przecież to już po modzie Fluxora, nowe kable, pasta...
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Materiał piguły jest dosyć miękki więc nawet nożem można bez problemu usunąć nierówności w dziurach.
Witam
A ja bym z chęcią zobaczył zdjęcie spota na białej ścianie z powiedzmy 3m i 10m
nie zaszkodziło by też zaświecić wzdłuż tej ściany ...
jeśli można
Patrząc na tą latarkę zastanawiam się czy jednak nie jest za słabo wychłodzona ?
Pod diodą piguła jest cienka jak dla mnie musi być co najmniej 4mm AL
dodatkowe podciecia pod "płytkę sprężynową " od strony pojemnika na pewno nie pomagają
gwintowany kołnierz piguły tez nie jest za szeroki ...
Ciekawe czy "płaska powierzchnia reflektora " dotyka kołnierza piguły nad diodą wydaje mi się że jest tam pusta przestrzeń ?
Latarka zasilana jest z 2 aku idealna aby pchać 3A w diodę ale z powyższych przyczyn bym tego nie robił ...
Takie moje małe spostrzeżenia ...
A ja bym z chęcią zobaczył zdjęcie spota na białej ścianie z powiedzmy 3m i 10m
nie zaszkodziło by też zaświecić wzdłuż tej ściany ...
jeśli można
Patrząc na tą latarkę zastanawiam się czy jednak nie jest za słabo wychłodzona ?
Pod diodą piguła jest cienka jak dla mnie musi być co najmniej 4mm AL
dodatkowe podciecia pod "płytkę sprężynową " od strony pojemnika na pewno nie pomagają
gwintowany kołnierz piguły tez nie jest za szeroki ...
Ciekawe czy "płaska powierzchnia reflektora " dotyka kołnierza piguły nad diodą wydaje mi się że jest tam pusta przestrzeń ?
Latarka zasilana jest z 2 aku idealna aby pchać 3A w diodę ale z powyższych przyczyn bym tego nie robił ...
Takie moje małe spostrzeżenia ...
Gdyby cena była taka jak Fenixa TK35 czyli 419 zł na dzień dzisiejszy w Milhuncie to nie byłoby na co narzekać bo wtedy byłby to oryginalny Fenix TK35. Latarka jest 2,5 raza tańsza bo kosztuje około 165 zł więc trzeba się cieszyć, że nie ma dziury pod diodą itp.
Nie nie styka się.Saud pisze:Ciekawe czy "płaska powierzchnia reflektora " dotyka kołnierza piguły nad diodą wydaje mi się że jest tam pusta przestrzeń ?
Ale za to zewnętrzny kołnierz piguły styka się z zewnętrznym (nagwintowanym) kołnierzem reflektora. Ja to miejsce dodatkowo przesmarowałem pastą i mocno skręciłem.