Witam.
Chciałem tu zaprezentować moje ładowarki do akumulatorów 18650.
Pierwsza powstała około rok temu. Bazuje na dwóch Mcp73831. Aplikacja standardowa według datasheet-a. Prąd ładowania max 2x 500mA. Zasilanie z zasilacza zewnętrznego 5V 2A.
Druga powstała ponieważ zakupiłem u Kolegi Greg akumulatory NCR 3100mA.
Bazuje na scalakach MCP73861 nabyte w farnell-u dzięki Gregowi . Prąd ładowania ustawiony na 1000mA mogłem ustawić na 1200mA ale wydawało mi się że MCP-ki będą się grzały co okazało się nieprawdą. Przy 1000mA są tylko ciepłe. Miała być kontrola temperatury ogniw ale z niej zrezygnowałem ponieważ według karty katalogowej wymaga to użycia trudno dostępnych rezystorów o wartościach 6.19 i 7.32k.
Zasilam ją z zasilacza wtyczkowego 5V 2.5A nabytego za złocisza na gratach.
Ładowarki sprawdzają się wyśmienicie. MCP73831 sygnalizuje koniec ładowania przy 100% naładowanym aku poprzez zapalenie zielonej diody. MCP73861 zaś przez migającą diodę.
Napisałem o tej sygnalizacji ponieważ pierwszą ładowarkę do li-ionów jaką miałem była ma słynnym (dziwnym według mnie i drogim) MAX1811, który sygnalizuje koniec ładowania po fazie CC kiedy aku ma 90% naładowania. Dodatkowo MAX1811 ma jeszcze jedną wielką wadę: BRAK ZABEZPIECZENIA PRZED ODWROTNYM PODŁĄCZENIEM AKUMULATORA!
Body ładowarek zakupiłem na znanym portalu aukcyjnym jako ładowarki uszkodzone za 30% ceny.
Na koniec parę fotek.
Dodam tylko że ładowarka na MCP73831 jest do sprzedania. Zapraszam do sklepiku.
Pozdrawiam.