Zakupy w USA
Zakupy w USA
Czy ktoś korzystał z pośrednictwa jakiegoś serwisu oferującego wysyłkę do Polski rzeczy zakupionych w USA w sklepach, które nie wysyłają poza stany (np tylkowusa.com, polamer.com). Kombinuję jak zassać najtańszego Kindla z Amazon.com (z reklamami), którego nie wysyłają do Europy. Do wersji bez reklam Amazon zaczął doliczać VAT więc raczej cienko to wychodzi ($160).
clorox
Chyba każdy tego typu "serwis" pobiera 10-20% prowizji. Dodatkowo koszty przesyłki, itp. Z tego co widziałem, to na allegro można go kupić poniżej 400zł. Fajny gadżet, dobrze wykonany. Materiał obudowy też ciekawy, taki trochę gumowaty. Do pełni szczęścia przydałoby się jeszcze podświetlenie ekranu.
A co do doświadczenia z serwisami pośredniczącymi, to jakieś 5 lat temu korzystałem z http://www.gtallianceusa.com
Dobry kontakt, wszystko przebiegło sprawnie. Tyle tylko, że w ogólnym rozrachunku, za przedmiot o wartości 60$ na ebay, zapłaciłem jakieś 450zł. Na ale swoje też ważył (około 12kg).
A co do doświadczenia z serwisami pośredniczącymi, to jakieś 5 lat temu korzystałem z http://www.gtallianceusa.com
Dobry kontakt, wszystko przebiegło sprawnie. Tyle tylko, że w ogólnym rozrachunku, za przedmiot o wartości 60$ na ebay, zapłaciłem jakieś 450zł. Na ale swoje też ważył (około 12kg).
Re: Zakupy w USA
Nie wiem czy jest sens - jak patrzę - w tej chwili najtańszy Kindle bez reklam to 106$, nawet doliczając 23% VAT to wychodzi 130$ z wysyłką. Ta wersja z reklamami ma też inną wadę - w/g Amazona niemożliwe jest załadowanie dokumentów na niego bez dostępu do Internetu. Na próbę zalogowałem się na Amazona i podając kraj dostałem ostrzeżenie, że będzie VAT doliczony, ale do zapłaty miałem 106$, więc nie wiem kiedy to doliczają...clorox pisze:Czy ktoś korzystał z pośrednictwa jakiegoś serwisu oferującego wysyłkę do Polski rzeczy zakupionych w USA w sklepach, które nie wysyłają poza stany (np tylkowusa.com, polamer.com). Kombinuję jak zassać najtańszego Kindla z Amazon.com (z reklamami), którego nie wysyłają do Europy. Do wersji bez reklam Amazon zaczął doliczać VAT więc raczej cienko to wychodzi ($160).
Na allegro poniżej 400 zł jest do kupienia dokładnie ta wersja z reklamami, a wysyłka ze stanów więc to zwykły dropshipping i nie dam komuś zarobić na tym co sam mogę załatwić.toms_ pisze:Chyba każdy tego typu "serwis" pobiera 10-20% prowizji. Dodatkowo koszty przesyłki, itp. Z tego co widziałem, to na allegro można go kupić poniżej 400zł.
Cała zaleta e-papieru polega właśnie na tym, że ekran nie świeci. Do podświetlania mam UF H2B.toms_ pisze:Do pełni szczęścia przydałoby się jeszcze podświetlenie ekranu.
No niestety wyglada to tak, że najtańszy kindle bez reklam to $159,88.kodi pisze: Nie wiem czy jest sens - jak patrzę - w tej chwili najtańszy Kindle bez reklam to 106$, nawet doliczając 23% VAT to wychodzi 130$ z wysyłką. [...] Na próbę zalogowałem się na Amazona i podając kraj dostałem ostrzeżenie, że będzie VAT doliczony, ale do zapłaty miałem 106$, więc nie wiem kiedy to doliczają...
To dziwne, bo po podłączeniu kindle do PC widać go jako dysk więc wrzucasz co chcesz. Masz może linka do tej informacji?kodi pisze:Ta wersja z reklamami ma też inną wadę - w/g Amazona niemożliwe jest załadowanie dokumentów na niego bez dostępu do Internetu
clorox
Czy dasz zarobić komuś na allegro czy firmie pośredniczącej w zakupach, to pewnie na jedno wyjdzie. No chyba, że pośrednik wyśle Ci to statkiem z czasem oczekiwania miesiąc-dwa.clorox pisze:Na allegro poniżej 400 zł jest do kupienia dokładnie ta wersja z reklamami, a wysyłka ze stanów więc to zwykły dropshipping i nie dam komuś zarobić na tym co sam mogę załatwić.toms_ pisze:Chyba każdy tego typu "serwis" pobiera 10-20% prowizji. Dodatkowo koszty przesyłki, itp. Z tego co widziałem, to na allegro można go kupić poniżej 400zł.
Na ebay'u można kupić Kindla za ~115$ (razem z wysyłką do Polski), co przy obecnym kursie dolara niewiele odbiega od ofert z allegro.
No i chyba ebay bedzie najsensowniejszy. Z wysyłką USPS Priority Mail wychodzi $114,70 co przy załozeniu kursu 3,3 daje ~380zł. Najtańsza oferta z alledrogo 340zł +50 przesyłka, czyli w zasadzie tyle samo, ale płacąc przez paypal czuję się bezpiecznej niż przelewając komuś na konto. W porównaniu z ceną amazona (528zł) nie ma co się zastanawiać.toms_ pisze:Na ebay'u można kupić Kindla za ~115$ (razem z wysyłką do Polski), co przy obecnym kursie dolara niewiele odbiega od ofert z allegro.
Z tego co się zorientowałem firmy pośredniczące biorą prowizję tylko jeżeli robi się przez nie zakupy. Jeżeli tylko odbierają paczkę i robią samą przesyłkę naliczana jest opłata logistyczna.
clorox
clorox, do zwykłego/starego modelu też zaczęli doliczać dodatkowe opłaty bo ja przez wakacje kupowałem i jeszcze nic nie doliczali oprócz wysyłki.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Dopiszę zakończenie tematu.
Zamówiłem Kindla 4 z reklamami bezpośrednio w Amazonie ($79,99) z dostawą do magazynu POLAMERA. Przesyłka lotnicza POLAMEREM do Polski $23,85 (z ubezpieczeniem do $100 i trackingiem). Czyli Kindle wyniósł mnie $103,84 (o ile nie doliczą VAT, ale to zawsze możliwe).
Zamawiałem 8.11. W magazynie POLAMER paczka była 11.11,a 12.11 została wysłana do Polski. Może komuś się ten temat przyda, bo nie ma sensu nabijać kasy gościom z alledrogo skoro można zamówić sobie taniej samemu. I rachunek jest z Amazona więc jakby co z gwarancją nie będzie problemów, bo czytnik był kupiony i wysłany na adres w stanach.
Zamówiłem Kindla 4 z reklamami bezpośrednio w Amazonie ($79,99) z dostawą do magazynu POLAMERA. Przesyłka lotnicza POLAMEREM do Polski $23,85 (z ubezpieczeniem do $100 i trackingiem). Czyli Kindle wyniósł mnie $103,84 (o ile nie doliczą VAT, ale to zawsze możliwe).
Zamawiałem 8.11. W magazynie POLAMER paczka była 11.11,a 12.11 została wysłana do Polski. Może komuś się ten temat przyda, bo nie ma sensu nabijać kasy gościom z alledrogo skoro można zamówić sobie taniej samemu. I rachunek jest z Amazona więc jakby co z gwarancją nie będzie problemów, bo czytnik był kupiony i wysłany na adres w stanach.
clorox
Korzystałem z pośrednika http://plusexpress.pl
Ostatnio (w sierpniu) zamówiłem zegarek z amazon. Za przesyłkę lotniczą zapłaciłem 12,95$. Na przesyłkę czekałem 7-8 dni. Łącznie wykonałem 4 zamówienia. Polecam plusexpress, ponieważ oni przepakowują wszystko do mniejszego pudełka, abyś zapłacił mniej.
Wszystko bez cła i vatu.
Ostatnio (w sierpniu) zamówiłem zegarek z amazon. Za przesyłkę lotniczą zapłaciłem 12,95$. Na przesyłkę czekałem 7-8 dni. Łącznie wykonałem 4 zamówienia. Polecam plusexpress, ponieważ oni przepakowują wszystko do mniejszego pudełka, abyś zapłacił mniej.
Wszystko bez cła i vatu.
Największy przedmiot jaki zamówiłem ważył 10,5 funtów. Za przesyłkę morską zapłaciłem 25,75$. Czekałem 7-8 tygodni. Możesz zapłacić im na konto bankowe w Polsce w PLN, albo przez PayPal w $. Jak zarabiają? Biorą od Ciebie więcej $, niż byś wysyłał u kuriera w USA taką samą paczkę. Dodam jeszcze, że na stronie wpisujesz wartość paczki i co jest w środku, co pomaga uniknąć cła, jednak nigdy nie ma 100% pewności, chociaż mnie jeszcze nigdy to nie spotkało.
Ehh, szkoda, że dopiero teraz się odzywasz. Jeszcze parę dolców bym urwał. Moja przesyłka już jest w dostawie i pewnie do piątku będzie u mnie.Timmy pisze:Korzystałem z pośrednika http://plusexpress.pl
Wszystko bez cła i vatu.
clorox