Maglite mod 3x XM-L 1A
Maglite mod 3x XM-L 1A
Witam chciałbym zaprezentować moją latareczkę zaczęła powstawać w połowie wakacji i przeżywając kolejne metamorfozy jest obecnie w takim stanie.
https://picasaweb.google.com/1111747956 ... iteMod3XML
światełko posiada 3 diody XM-L połączone szeregowo na podłożu od Mr elektronika
driver również od niego podaje 1A w każdą diodę
soczewka to CUTE3 spot ±9,5°
zasilana jest z pakietu 12x 1,2v 2050mAh ( panasonic evolt ) połączone szeregowo co daje na mierniku po pełnym naładowaniu 15,2 v
Latarka świeci całkiem mocno Hehe i służy mi do krótkiego oświetlana w przydomowych sytuacjach oraz na wyjazdach harcerskich swoje zadanie spełnia znakomicie
Jedynym problemem jest to ze boje się o długie świecenie ponieważ ciepło nie ma świetnego ujścia wręcz przeciwnie jest trochę zamknięte. dlatego świece nią jakieś 5-7 min i Przerwa
Jako odprowadzenie jest docięty na wcisk mały radiator ( bardziej zwiększa pojemność termiczna ) i posmarowany pastą termo. Głowica robi się ciepła po jakiś 4-5 min ale jeszcze nigdy nie zaczęła parzyć.
https://picasaweb.google.com/1111747956 ... iteMod3XML
światełko posiada 3 diody XM-L połączone szeregowo na podłożu od Mr elektronika
driver również od niego podaje 1A w każdą diodę
soczewka to CUTE3 spot ±9,5°
zasilana jest z pakietu 12x 1,2v 2050mAh ( panasonic evolt ) połączone szeregowo co daje na mierniku po pełnym naładowaniu 15,2 v
Latarka świeci całkiem mocno Hehe i służy mi do krótkiego oświetlana w przydomowych sytuacjach oraz na wyjazdach harcerskich swoje zadanie spełnia znakomicie
Jedynym problemem jest to ze boje się o długie świecenie ponieważ ciepło nie ma świetnego ujścia wręcz przeciwnie jest trochę zamknięte. dlatego świece nią jakieś 5-7 min i Przerwa
Jako odprowadzenie jest docięty na wcisk mały radiator ( bardziej zwiększa pojemność termiczna ) i posmarowany pastą termo. Głowica robi się ciepła po jakiś 4-5 min ale jeszcze nigdy nie zaczęła parzyć.
Racja, nie wygląda to zbyt ciekawie.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Jak to co robi teflon na gwintach... uszczelnia je
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Na zdjęciu tego nie było widać ale polega to na tym ze element aluminiowy przykręcony do podłoża jest po dokręceniu dociskany przez soczewkę i szybkę do końca. aczkolwiek jak ktoś ma pomysł jak to poprawić to jestem otwarty
Teflon jest właśnie po to żeby to uszczelnić fakt że nie plamuje jej zanużac ale zawsze lepiej dać takie coś na gwint
Co dać zamiast teflonu aby wyglądało lepiej
Teflon jest właśnie po to żeby to uszczelnić fakt że nie plamuje jej zanużac ale zawsze lepiej dać takie coś na gwint
Co dać zamiast teflonu aby wyglądało lepiej
To nie teflon ma uszczelniać, tylko o-ring między szkłem, a body - od strony głowicy, nie zakrętki.
Uszczelnianie gwintu sensu nie ma żadnego Nie tędy będzie ciekło, jeśli brak o-ringu.
Uszczelnianie gwintu sensu nie ma żadnego Nie tędy będzie ciekło, jeśli brak o-ringu.
Więc teflon jest całkowicie zbędny. Swoją drogą, co to za latarka? Maglite to na pewno nie jest.
Szczerze powiedziawszy w takim wypadku to nie wiem kumpel miał i rozwalił była na halogenie wiec zabrałem w cenie złomu i zreanimowałem myślę że projekt wyszedł całkiem ok. zastanawiam się nad władowaniem tam sterownika 3 A ale podejrzewam ze usmażę diody wiec na razie się wstrzymuje. co o tym sądzicie ?
Pragnę zaznaczyć ze to mój 2 projekt tego typu w życiu.
Pragnę zaznaczyć ze to mój 2 projekt tego typu w życiu.
Możesz zastosować driver 3A, tylko pokaż, jaki masz radiator pod diodami. Samo body poradzi sobie z odprowadzeniem ciepła przez 15-20 minut, więc tragedii nie ma.
Można zaprogramować sterownik tak, aby po 15 minutach pracy w trybie 100% przechodził w 50% na ten przykład. To zagwarantuje brak usmażenia zawartości latarki.
Można zaprogramować sterownik tak, aby po 15 minutach pracy w trybie 100% przechodził w 50% na ten przykład. To zagwarantuje brak usmażenia zawartości latarki.