Optyka kombinowana LEDIL CUTE3-XM

co i jak zrobiłem...
sou

Optyka kombinowana LEDIL CUTE3-XM

Post autor: sou »

przyszedł mi do głowy pomysł, żeby rozciąć ten kolimator (9,5°) w sposób pokazany na obrazku i wstawić np. elementy 12,5° i 20°
teoretycznie powinno to zapewnić ładny i równomierny rozkład światła, w praktyce może po prostu oznaczać zmarnowanie trzech zacnych kolimatorów :)
Załączniki
tniemy.jpg
tniemy.jpg (66.62 KiB) Przejrzano 377 razy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Optyka kombinowana LEDIL CUTE3-XM

Post autor: Pyra »

sou pisze:przyszedł mi do głowy pomysł, żeby rozciąć ten kolimator (9,5°) w sposób pokazany na obrazku i wstawić np. elementy 12,5° i 20°
teoretycznie powinno to zapewnić ładny i równomierny rozkład światła, w praktyce może po prostu oznaczać zmarnowanie trzech zacnych kolimatorów :)
Przy odpowiedniej precyzji wykonania, powinno się udać. Do dzieła Panie Kolego.. :)
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Żeby to w miarę działało to trzeba by to rozciąć bardzo cienkim frezem lub laserem :mrgreen:
elektroda.pl
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

I tak 3 kolimatory pójdą w kubeł, a zostanie jeden składany, więc można to ciąć czymkolwiek z zapasem, a później dokładnie doszlifować każdą 1/3 "serka" :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Bardzo fajny pomysł. Zastanawia mnie dlaczego producenci na to jeszcze nie wpadli? Przecież byłoby to idealne rozwiązanie jako soczewka na rower gdyby połączyć wide, middle i real spot :)
ODPOWIEDZ