Mactronic bike pro scream BPM-170

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
MichuGdy

Mactronic bike pro scream BPM-170

Post autor: MichuGdy »

Witajcie drodzy forumowicze,

Chciałbym zaciągnąć Waszej pomocy, z racji że macie z pewnością nie małe doświadczenie z latareczkami.

Mój problem jest następującej natury...

W czasie jazdy latarka przełącza tryby świecenia podczas większych nierówności lub stuknięciu w nią ręką. doszedłem do tego, że winę ponosi wyłącznik - metalowa część korpusu z zintegrowanym gumowym włącznikiem. Problem znikał gdy na krótko połączyłem gwint korpusu z minusową blaszką koszyczka - zatem przełącznik jest winowajcą jak sądzę.

oczywiście jest gwarancja ale perspektywa 14 dni jakoś mnie skutecznie zniechęca.

Obrazek Obrazek

Liczę na Waszą pomoc.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Hej. Zrób fotkę modułu włącznika od strony wewnętrzej. Jeśli są jakieś kontry z nawierconymi dziurkami do dokręcania to spróbuj je dokręcić w prawo używając np. pincety.
Sometimes darkness can show you the light
MichuGdy

Próbowałem go dokręcać do poczucia oporu szczypcami seegera, ale dalej zmienia tryby. Próbowałem całą latarkę mocno porozkręcać lecz nic nie pomagało. Po demontażu aluminiowego pierścienia, dalej w włączniku jest jakiś plastik, który ogranicza element dociskowy koszyczka, przymierzałem się do demontażu ale jakoś nie chce pójść.

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Żeby dostać się do włącznika musiałbyś teraz (po odkręceniu ten aluminiowej kontry) napierać dosyć mocno na gumkę włącznika trzymając moduł aż całość wyskoczy (ten plastik jest na wcisk i zapewne dociska blaszkę włącznika do aluminium).
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Trzeba wypchnąć całość od strony przycisku.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Mnie się wydaje, że nie jest winien sam wyłącznik a za mały docisk ogniwa przez sprężynkę, najlepszym rozwiązaniem było by dolutowanie krótkiej sprężynki do driverka.
Przypuszczam, że zmiana trybów następuje najczęściej przy uderzeniu w dupkę, czyli wyłącznik, wtedy ogniwo traci kontakt plusa z driverkiem.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Mnie też się tak wydaje ale skoro kolega chciał rozebrać włącznik to może sam się przekonać , nie wiem jak w konkrenie tym modelu jest ale jak przy głowicy jest sprężynka to jej lekkie rozciągniecie powinno załatwić problem.
elektroda.pl
MichuGdy

Przymierzałem się jeszcze kilka razy, i nie idzie wypchnąć tego plastiku :(
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

To spróbuj inaczej. Wkręć ten moduł do lampki (bez koszyczka), wyjmij gumkę, znajdź pasującą nakładę od klucza z ruchomym kolankiem (np. klucz 10tka lub 12stka) i napieraj tym na włącznik. Musi puścić :mrgreen:
MichuGdy

Dziękuje za podpowiedź myślałem, że tej gumki nie da wyciągnąć się od strony wyłącznika.

[ Dodano: 5 Wrzesień 2011, 21:36 ]
Witam ponownie,

problem swój rozwiązałem stosując sprężynkę, jak napisano w poście wcześniej, aczkolwiek przylutowałem ją do blaszki koszyczka na baterie. Owy zabieg rozwiązał samoczynną zmianę trybów świecenia.

Blaszkę należy najpierw odgiąć do góry, i dopiero wtedy do niej lutować sprężynkę. Sprężynka pochodzi ze starego pilota.

Obrazek

Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
seba_x

Post autor: seba_x »

To nie wina włącznika tylko latającego po latarce koszyka, miałem tak samo, u mnie wystarczyło wepchać kawałek grubego papieru między obudowę a koszyk.
ODPOWIEDZ