Step-down na mc34063a - czy to ma szansę działać

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
shd-jrs

Post autor: shd-jrs »

Witam wszystkich forumowiczów.
Myślę ostatnio nad zrobieniem ładowarki li-ion zasilanej z akumulator ołowiowego lub ew. jakiegoś innego pakietu akumulatorów. Zrobiłem ładowarkę na lm317 ale sprawnością to nie grzeszy... Zastanawiałem się nad jakąś ładowarką impulsową i tak nasunęła mi się możliwość wykorzystania taniego i prostego step-down na mc34063a, któremu można ustawić napięcie 4.2V i jakieś ograniczenie prądu niezależnie od siebie. Teoretycznie to nie wygląda źle, ale szukałem w internecie czy ktoś wpadł na to wcześniej i niczego konkretnego nie znalazłem...
Chciałem zapytać was o opinie czy to ma szansę działać, bo to trochę nie możliwe, żeby tak proste rozwiązanie nie pojawiło się wcześniej w sieci :???:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zrobiłem taki układzik, jednak z myślą wykorzystania szerszego zakresu napięć wyjściowych. Niestety układ nie spełnił pokładanych w nim nadziei, zbyt mała stabilność parametrów wyjściowych w zależności od napięcia wejściowego oraz obciążenia. Układ jest zbudowany na płytce o rozmiarze przypominającym ogniwo LiIon 18650, tyle, że trochę dłuższa, na końcach wlutowałem styki i ładowarka gotowa.
Jeśli jednak chcesz zastosować dość wąski zakres napięć zasilania to układ ma szansę działać w miarę poprawnie.

Na fotce jest ten układ, nawet ograniczenie prądowe nie zastało obsadzone, gdyż parametry napięciowe mnie nie zadowalały podczas pomiarów. Postawiłem sobie tolerancję 0,03V.Obrazek

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Niestety 34063 to już przestarzały układ który ma już swoje lata i kiepskie możliwości jeżeli chodzi o duży prąd , pasuje dobrze do układów gdzie potrzeba dużego napięcia i małego prądu

Przykład to popularny programator willem czy np. zasilania lamp VFD gdzie sam go z powodzeniem używałem , jednak układ jest dosyć problemowy i wymaga do współpracy dobrej jakości elementów .

Ostatnio nie interesowałem się układami przetwornic ( w tym specjalizuje się nasz forumowy kolega Dar.El ) ale jest sporo różnych ciekawych układów u Texas /Linear /ST a może by znalazł się jakis dedykowany układ ładowarki który dało by się zastosować bezpośrednio z zasilanie 12v.
elektroda.pl
shd-jrs

Post autor: shd-jrs »

Dzięki za odpowiedzi i za wydzielenie zapytania w nowy wątek. W sumie należało przypuszczać że tani i prosty układ nie zdoła utrzymać dostatecznie dokładnie napięcia wyjściowego.

Z mc34063 chyba nie będę ryzykował, poszukam czegoś ze stabilniejszym wyjściem. Na razie nie zastanawiałem się nad dedykowanymi układami z powodu ich małej dostępności i wysokiej ceny, ale się jeszcze zobaczy co uda się znaleźć...
ODPOWIEDZ