Latarka ogólnego użytku do 300zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
naimadp

Latarka ogólnego użytku do 300zł

Post autor: naimadp »

Mam na imię Damian, wszystkich forumowiczów witam serdecznie:) Poczytałem trochę to forum ale jednak postanowiłem napisać bo tyle jest tego sprzętu że naprawdę nie wiem co wybrać.

1. Potrzebuję latarki do świecenia w piwnicy, przy samochodzie w trasie, przy wyjściu w teren. Waga nie gra zbytniej roli ale nie chcę też mieć w ręku jakiejś cegły:) Powiedzmy hmm że 2-3 razy tyle co telefon komórkowy będzie ok, czyli waga do 200-300g, nie więcej. Latarki nigdy w sumie przy sobie nie będę nosił chyba że zechce mi się w nocy gdzieś przejść. Będzie leżała zawsze w schowku samochodowym. W co do wielkości to hmm tak około 15 cm. W miarę wytrzymała bo potrafi mi spaść na ziemię/beton z około metra.
Cena do 300zł i chcę zamówić ją w Polsce. Nie ważne gdzie aby to było w Polsce. Lataki nie mam zamiaru w żaden sposób modyfikować ma być w miarę niezawodna i służyć mi na lata.

2. Co do baterii to najlepiej na paluszki, tylko widzę że są różne lub to są wszystkie paluszki tylko nie rozróżniam jakie to jakie:) Mogę zakupić takie które będą najlepsze, oby dało się je ładować ze standardowej ładowarki tzn. takiej w której ładuję paluszki (Energizer, Eneloop) do aparatu cyfrowego. Chcę żeby świeciła w miarę długo chociaż nie będzie wielkim problemem gdy będę co drugi dzień je ładował:) Latarki chciałbym używać około 2-3 razy w tygodniu po 30-60 minut dziennie. Spoglądam na allegro na akumulatory 18650 (piszecie że są dobre), tylko czy będę mógł je ładować w takiej zwykłej ładowarce na paluszki?

3. Jeśli chodzi o jasność świecenia to chciałbym oczywiście żeby było jak najjaśniej, żeby dało się zmieniać tryby świecenia gdybym już potrzebował poświecić dłużej bez wymiany paluszków, bo widzę że standard to około 2h świecenia, a na mniejszej jasności parę godzin dłużej.

4. Nie chcę żeby latarka miała daleki zasięg. Wystarczy blisko ale żeby światło było niemal idealnie rozłożone (podoba mi się jak latarka świeci i jest takie idealne, jasne koło). Tak jak wcześniej wspominałem zależy mi żeby było bardzo jasno i szeroko rozłożone światło.

5. Kolor świecenia diody to najlepiej jak najbardziej czysta biel żeby nie wpadał kolor w niebieski, zielony lub żółty. Ciepła biel chyba najbardziej mi się podoba ale nie wiem do końca czy do dobrze określam te kolory..

Podsumowując: Najważniejsze to jasne, równomierne rozłożone światło na niedaleką odległość, dalej kolor, czas ile baterie wytrzymają, kolejny to wielkość i waga a i jeszcze musi mi się podobać ale to najmniej ważne.

Proszę was o przykłady latarek a później sam sobie jeszcze poszukam w google jak one świecą o ile znajdę.. Nie chciałbym być zawiedziony jeśli już wydam te 3 stówki. Poczytałem na forum że latarki z diodą XM-L świecą jasno to chyba najlepiej żeby miała taką diodę. Może się grzać, oby tylko mi rąk nie oparzyła hehe. Na początku gdy zacząłem szukać latarki to upatrzyłem sobie LED LENSER P7. Ona ma 200 lumenów. To chyba trochę mało.

Jeśli możecie to proszę skomentujcie tą latarkę: Latarka z allegro Solarforce 750lm za 185zł i porównajcie ją do P7 lub innych. Czemu ona niby ma 750lm a P7 tylko 200lm i jest droższa. Rozumiem że może firma jest ważna ale tamta daje prawie 4 x tyle światła..
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

naimadp pisze:Spoglądam na allegro na akumulatory 18650 (piszecie że są dobre), tylko czy będę mógł je ładować w takiej zwykłej ładowarce na paluszki?
Nie da rady, musisz mieć ładowarkę pod 18650 (3.7V)
naimadp pisze:Tak jak wcześniej wspominałem zależy mi żeby było bardzo jasno i szeroko rozłożone światło.
To coś na XM-LT6 ale wtedy odpada zasilanie z AA
naimadp pisze:Jeśli możecie to proszę skomentujcie tą latarkę: Latarka z allegro Solarforce 750lm za 185zł
To latarka kolegi z forum :) i właśnie taką ci miałem polecić do tego weź od niego aku Panasonic 18650+ ładowarka i masz full wypas zestaw za mniej niż 300zł
po za tym ustawi ci tryby do Twoich potrzeb
Moim zdaniem jeśli tylko do aku 18650 to najlepsza ładowarką jest Ultrafire WF-137
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

XiJaro pisze:To latarka kolegi z forum :) i właśnie taką ci miałem polecić...
Ja również polecam Solarforce L2. :wink: Spełnia wszystkie Twoje wymagania.
Pozdrawiam
Luigi

Post autor: Luigi »

Witaj :)
Mam SF L2P, jak w linku z diodą neutralną i mogę polecić :)
Świeci bardzo ładnie, barwa jest przyjemna dla oka :)
Led Lenser też byłby dobry do Twoich zastosowań, w sklepiku jest P7 w dobrej cenie, ale oczywiście daje dużo mniej światła.
XiJaro pisze:To coś na XM-LT6 ale wtedy odpada zasilanie z AA
Niekoniecznie :mrgreen: - jest chociażby jetbeam PA40, ale cena odstrasza :razz:
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
naimadp

Post autor: naimadp »

Dzięki za odpowiedzi. A jakaś jeszcze trochę mocniejsza od tej SolarForce może zaproponujecie? Może jakąś na dwa akumulatory 18650 ?
marshal

Post autor: marshal »

naimadp pisze:A jakaś jeszcze trochę mocniejsza
jeśli chcesz coś mocniejszego, to już tylko na wielu diodach, np 2 lub 3xXM-L. 2x18650 da w zasadzie tylko dłuższy czas świecenia. A ja jednak bym proponował 2 latarki, jedną jak koledzy SF L2, a drugą jakiegoś tanka na 1 lub 2xAA, jako latarczeczka do samochodu czy do piwnicy w 100% zda egzamin. np. Tank TK-566 co ważne w takiej latarce nie musisz się praktycznie martwić o baterie czy akumulator, może być zwykła alkaliczna i miesiącami bez używania jak również jakiś eneloop. A o 18650 dobrze jest już zadbać (lepsze niskie temperatury przechowywania, co w aucie czasami jest na odwrót, zachowywać stan naładowania powyżej 50%, raz na jakiś czas przeprowadzić cykl rozładowania i ładowania). Więc do auta tank, a na wycieczki do lasu SF.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

lzsam pisze:2x18650 da w zasadzie tylko dłuższy czas świecenia
Chyba nie koniecznie z reguły to zależy od sterownika niektóre sterowniki działają stabilniej na 2x18650 i będzie większa ich sprawność a tym samym więcej światła ale niekoniecznie wydłuży się czas działania
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
ODPOWIEDZ