Witam.
Tworzę dla znajomego oświetlenie rejestracji. Oryginalna żarówka W5W nie sprawdza się. Nie to że świeci słabo czy barwa nie taka- przetapia klosz, potem w bagażnik cieknie woda...
Obecnie zakupiłem nowe klosze, do tego "żarówkę" diodową składającą się z 18 diod led SMD typu 5050-barwa-około 3500K. Diody łączone szeregowo / równolegle jak na obrazku:
Oryginalnie dobrany jest przed diodami jest rezystor SMD o wartości 75 om, nieznanej mocy. Bajer jest taki że po kilu minutach są mocno gorące, źródło zasilania daje w nie ledwo 12,1V, diody pobierają około 7 - 10 mA.
Doradźcie, jaki dobrać rezystor, aby zapewnić diodom odpowiednie warunki pracy, z pozostawieniem dla nich nieco rezerwy. Napięcie zasilania docelowe (w aucie) to około 13,5 - 13,8 V.
Zastanawiałem się nad rezystorem około 150 om i 2W, co wy na to ?
Zasilanie diod SMG 5050 z instalacji samochodowej - pytanie
Witam
Przy takim połączeniu diod i jednym rezystorze 75Ω, przez diody powinien płynąć prąd około 60 - 70mA przy napięciu 14V. W takich warunkach na rezystorze SMD wydziela się moc około 0,3W, przy czym rezystor w obudowie SMD 1206 ma moc znamionową 0,25W.
Piszę około, gdyż nie znam faktycznych parametrów diod (Vf), przyjąłem 3V.
Jak widać są to całkiem realne wartości.
Jeśli teraz przyjmiemy prąd w pojedynczą diodę 20mA i Vf 3V to na 18 diodach wydzielanych mamy 1W, a to już potrafi trochę pogrzać...
Pozdrawiam
Przy takim połączeniu diod i jednym rezystorze 75Ω, przez diody powinien płynąć prąd około 60 - 70mA przy napięciu 14V. W takich warunkach na rezystorze SMD wydziela się moc około 0,3W, przy czym rezystor w obudowie SMD 1206 ma moc znamionową 0,25W.
Piszę około, gdyż nie znam faktycznych parametrów diod (Vf), przyjąłem 3V.
Jak widać są to całkiem realne wartości.
Jeśli teraz przyjmiemy prąd w pojedynczą diodę 20mA i Vf 3V to na 18 diodach wydzielanych mamy 1W, a to już potrafi trochę pogrzać...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
O rezystorze wiem niewiele, jedynie zmierzyłem jego opór. Diody grzeją się naprawdę mocno - mierzyłem temperaturę termoparą i wyszło koło 60 st. Chciałbym nieco to obniżyć bo w takich warunkach diody długo nie pociągną.
Co myślicie o zaproponowanym rezystorze, ewentualnie 100 om ?
PS-Dlaczego myślałem o rezystorze 2W ? Bo to co sprzedają w sklepach często ma się nijak do rzeczywistości - przykład - dioda prostownicza 1A przy natężeniu prądu 400mA parzy a rezystor 5W cementowy ledwo wytrzymuje 3W...
Co myślicie o zaproponowanym rezystorze, ewentualnie 100 om ?
PS-Dlaczego myślałem o rezystorze 2W ? Bo to co sprzedają w sklepach często ma się nijak do rzeczywistości - przykład - dioda prostownicza 1A przy natężeniu prądu 400mA parzy a rezystor 5W cementowy ledwo wytrzymuje 3W...
Może być OK< ale może spróbuj dodać jedną diodę prostowniczą, masz na niej 0,6-0,7V spadku, a to już sporoskaktus pisze: Co myślicie o zaproponowanym rezystorze, ewentualnie 100 om ?
Zależy co kupujesz, jeśli np cos tam coś tam, to może tak być, jeśli firmową 1N400x, to zapewniam, że wytrzyma 1A.skaktus pisze:PS-Dlaczego myślałem o rezystorze 2W ? Bo to co sprzedają w sklepach często ma się nijak do rzeczywistości - przykład - dioda prostownicza 1A przy natężeniu prądu 400mA parzy a rezystor 5W cementowy ledwo wytrzymuje 3W...
Co do rezystorów SMD, to jakby integralną jego częścią są pady lutownicze, przez które oddaje sporo ciepła, podobnie z diodami, pełne parametry często osiągają dopiero przy odpowiednim montażu (szerokość ścieżek, długość wyprowadzeń...).
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?