Optyka do diod xm-l

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Bandit78

Optyka do diod xm-l

Post autor: Bandit78 »

Witam Szanownych forumowiczów.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w znalezieniu, doborze i zakupie soczewek do diod cree xm-l.
Chcę zbudować sobie kolejną lampkę na rower, tym razem mocniejszą niż poprzedniczka 3rurka z diodami xr-e. Ma to być w zamyśle dwururka xm-l z osobnym sterowaniem i zasilaniem na każdą z lampek. Jako, że z DX-a już jadą do mnie komponenty potrzebne do jej budowy, przydałoby się zakupić także same diody oraz optykę do nich.
W Maritexie soczewki dedykowane wyszły i nie wiadomo kiedy się pojawią, a najlepszy okres do stworzenia i używania lampki na rower minie bezpowrotnie. Stąd też mam kilka pytań odnośnie optyki.
Czy optykę oferowaną w sklepie Maritexu można od tzw. biedy czymś zastąpić? Mam na mysli soczewki ledila pod mc-e ale nie te polecane przez Maritex. Serie Eva i Iris nie pasują mi rozmiarami, a także brak w ich gronie owalnej. Chodzi mi tylko konkretnie o serię RGBX lub LM1?
Jak się to będzie miało do spasowania i oddawania kątów świecenia?
Podkreślam, że potrzebne mi są soczewki okrągłe. W tym jedna na 100% musi emitować owalny strumień lumenów, a drugą metodą naocznych doświadczeń dobiorę do swoich potrzeb.
No chyba, że któryś z Kolegów posiada jakiś nadmierny zapas soczewek z tego linka:
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/18558
mam na myśli wszystkie 5 sztuk oznaczone jako niedostępne.
O ile one są okrągłe, ponieważ zdjęcie zdjęciem ale rozmiar coś mi podpowiada iż są to kwadraty. Może się mylę?
Czekam na jakiś pomocny głos w dyskusji i pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Hej, owalna soczewka 26,5mm 5x20 Ledila pasuje bardzo dobrze do diody XM-L tak to świeci http://www.youtube.com/user/midiled?fea ... CiMIeR9PDs .
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Bandit78

wszystko fajnie tylko gdzie taką niunię mogę drogą kupna nabyć , najlepiej z koleżankami o innych kątach? co to dokładnie za soczewka?
upek

Post autor: upek »

Ledil Rocket Oval do XR-E?
Bandit78

mam taką w swojej lampce z diodami xr-e ale ona ma kąty +/-3/20stopni, chyba chodzi o inną, poza tym kolega Pyra był łaskaw mi podpowiedzieć iż soczewki od xr-e pasują do xm-l tylko kąty należy wtedy pomnożyć około 2-krotnie
Awatar użytkownika
seba_x

Post autor: seba_x »

Bandit78 pisze:mam taką w swojej lampce z diodami xr-e ale ona ma kąty +/-3/20stopni, chyba chodzi o inną, poza tym kolega Pyra był łaskaw mi podpowiedzieć iż soczewki od xr-e pasują do xm-l tylko kąty należy wtedy pomnożyć około 2-krotnie
Jeśli potrzebuję do XM-L soczewkę o kącie 60 stopni to muszę kupić 30 stopni pod XR-E ?
Bandit78

jeśli potrzebujesz 60 st., to w tym wypadku możesz kupić dedykowaną do xm-l soczewkę z Maritexu: http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... /1/backurl
Awatar użytkownika
seba_x

Post autor: seba_x »

Bandit78 pisze:jeśli potrzebujesz 60 st., to w tym wypadku możesz kupić dedykowaną do xm-l soczewkę z Maritexu: http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... /1/backurl
Oglądałem ją. Do XM-L potrzebuję jeszcze około 40 i 20 stopni, wśród soczewek pod xp-e jest większy wybór.

Czy próbowałeś jak świeci XM-L z soczewkami od XR-E ?
Bandit78

jeszcze nie próbowałem, czekam na wypłatę i dopiero złożę zamówienie
soczewki od xp-e raczej są za małe do diod xm-l
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Soczewki pod XR-E są dobre, tylko kąty świecenia się zwiększają. Czy aż dwukrotnie? Nie mierzyłem, ale na oko sporo.
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Ja używam tych LedLinka z Maritexu:
Soczewka LL01XP-FL10L-M1, 10°, śr: 24.4mm, wys.: 11.6mm, do diod LED High Power CREE seria XP, z czarnym, holderem i Soczewka LL01XP-FL3065L-M1, owalna 30x65°, śr: 24.4mm, wys.: 11.6mm, do diod LED High Power CREE seria XP.
Jedyne, co trzeba zrobić to rozwiercić otwór a z tym kontem to przesada, że trzeba mnożyć razy dwa :)
Pozdrawiam,
Leszek W.
Bandit78

widzę właśnie, że już są dostępne soczewki serii CXM w Maritexie. Czy ktoś może wie czy są to soczewki okrągłe, czy też kwadratowe? Sklep podaje wymiar 21,6x21,6mm bez jasności czy to średnica x wysokość.
upek

Post autor: upek »

Kwadratowe, wysokość ok 14,5mm.
Bandit78

leszekw pisze:Ja używam tych LedLinka z Maritexu:
Soczewka LL01XP-FL10L-M1, 10°, śr: 24.4mm, wys.: 11.6mm, do diod LED High Power CREE seria XP, z czarnym, holderem i Soczewka LL01XP-FL3065L-M1, owalna 30x65°, śr: 24.4mm, wys.: 11.6mm, do diod LED High Power CREE seria XP.
Jedyne, co trzeba zrobić to rozwiercić otwór a z tym kontem to przesada, że trzeba mnożyć razy dwa :)
Co do takiego rozwiązania, to mam pewne wątpliwości. Po rozwierceniu pod większą w tym przypadku kopułkę diody, miejsce na nią przeznaczone ulegnie zmatowieniu i nawet drobny papier ścierny tego nie wyrówna. Może jedynie aceton, ale to zapewne też tylko w niewielkim stopniu. Jak dla mnie za duża strata lumenów, pozostanę przy próbie zastosowania soczewek od mc-e z serii lm1. Oczywiście ze względu na rozmiar i kształt.

Dzięki koledze upek za odpowiedź o kształcie cxm :)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Przy XR-E niczego nie trzeba rozwiercać, po kiego grzyba pchać się w za małe XP-E/XP-G?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
ODPOWIEDZ