Oddzielenie diod od radiatora - co polecacie ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

Oddzielenie diod od radiatora - co polecacie ?

Post autor: skaktus »

Witam.

Mam na stanie kolejne lampy dzienne do naprawy. O ile przetwornice już stoją, to mam inny problem - diody to Osram Dragon, w których to slug jest połączony z minusem. W tym momencie odpada dawanie diod na radiator.

Oryginalnie były zastosowane podkładki sylikonowe, jednak diody nad nimi wisiały, po poprawie ułożenia diod, lekkim przesmarowaniu pastą, po skręceniu podkładki powoli "uciekają".

Podjąłem próby z termopadem - przewodzi ciepło ale niemrawo. Próbowałem dostać podkładki mikowe - nic z tego.

Zastanawiałem się nad taśmami termoprzewodzącymi.

Co polecacie ?
Ostatnio zmieniony piątek 20 maja 2011, 17:42 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Kiedyś używałem takiej cieniutkiej taśmy termo-przewodzącej firmy 3M z całkiem dobrym efektem
a nie lepiej zastosować klej termo-przewodzący który nie przewodzi prądu np firmy Arctic
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
skaktus

W sumie klej można zastosować, tylko jaka jest gwarancja że podczas klejenia dioda nie dotknie slugiem do radiatora ? W sumie żadnej...

Przeglądając allegro spotkałem termopady o przewodności cieplnej na poziomie 6W, jak również 3W. Taśmy 3M mają według opisów 0,17W, czy nie jest to trochę mało ?
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Najpierw naniósłbym cieniutką warstewkę kleju i zaczekał aż wyschnie w celu izolacji podłoża i dopiero wtedy kleił
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
O ile mnie pamięć nie myli, to jednym z najlepszych izolatorów o dobrej przewodności cieplnej jest mika. Pojedyncza płytka zapewni Ci wystarczającą izolację (zdaje się 1000V).
Kiedyś stosowano takie podkładki, ale nowe "wynalazki" były tańsze i wygodniejsze..... :roll:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Witam
Pyra dobrze pisze mika jest najlepsza i odrobinę pasty termoprzewodzącej pomiędzy dla wyrównania ewentualnych nierówności, bo sama mika jest twarda i krucza
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
skaktus

Krucza ? Tzn ? ;)

Stosował ktoś z was podkładki sylikonowe z klejem ? Znalazłem w rupieciach u siebie, ale nie wiem czy jest sens docinać i testować.
ILPT
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Podkładki silikonowe maja sens tylko wtedy, gdy będziesz mógł bardzo mocno docisnąć diodę do radiatora i tak ją umocować w przeciwnym razie będzie bardziej izolować niż przewodzić ciepło
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
skaktus

Panowie, zrobiłem tak.

Słupek pod diodą pozbawiony farby, potem polerka na lustro.

Na to trochę pasty sylikonowej, pod diodę termopad 3M o grubosci 1 mm. Potem skręcenie, mocne dociśnięcie i bangla. Lampa w jakieś 10 minut osiąga ponad 40 st.
ILPT
ODPOWIEDZ