Lampka rowerowa na CREE MP-L

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
sou

Lampka rowerowa na CREE MP-L

Post autor: sou »

Witam serdecznie!

Przyszło mi do głowy wykonać lampkę rowerową o szerokim kącie świecenia która była by jako lampka pomocnicza w trudnych warunkach (bardzo lubię jeździć nocą po różnych Mrocznych Zakamarach). A skoro akurat wypłata była...
Nabyłem diodę MP-L, złącze mocujące TYCO i 3 reflektorki (10,16,23). Zasilane będzie to z ogniw 18650 przez driver step-up U257 a chłodzone radiatorem od karty graficznej.
Strasznie jestem ciekaw co z tego wyjdzie i z niecierpliwością czekam na przesyłkę :)
rozbujnik

Post autor: rozbujnik »

A kiedy planujesz skonczyc Swoje dzielo?
sou

jak tylko wszystko przyjdzie ostro zabieram się za montaż...
dam znać jak zaświeci/zadymi :))
Minister Zdrowia Szczęścia i Pomyślności
rozbujnik

Post autor: rozbujnik »

Jaki koszt końcowy przewidujesz? Może by odpowiadała moim wymaganiom rowerowym :)
Ostatnio zmieniony piątek 29 kwie 2011, 13:40 przez rozbujnik, łącznie zmieniany 1 raz.
sou

dioda+optyka+złącze jakieś 100zł driver 49zł, akumulatorki po 25 nie wiem jeszcze jak to obudować sensownie...

[ Dodano: 13 Maj 2011, 14:46 ]
No i zaświeciło :)
Na początek wszystko w montażu partyzanckim, jako zasilanie akumulator od wkrętarki (docelowo 4x 18650), reflektorek 26°... Ponieważ zainstalowałem to ustrojstwo dość nisko (zamiast odblasku na amortyzatorze) to świeci niemiłosiernie ludziom po oczach... następny etap to zmiana reflektora na 16° (albo i 10°) i zamocowanie na kierownicy. 2700° trochę za ciepło, ale akurat w maritexie innych binów nie było.
Po testach radiator nie zrobił się nawet ciepły.
Poza tym światło "uciekające" spod reflektorka nadaje całości kosmiczny wygląd :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 16 maja 2011, 09:16 przez sou, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Na tym radiatorze był wentylator, który zdechł, a Ty musiałeś przez to wymienić całe chłodzenie karty graficznej - zgadłem? :mrgreen: Mam identyczny, padł mi wentylator i został radiator. Też myślałem nad zrobieniem z niego lampki, ale raczej biurkowej niż na rower.
Pozdrawiam
sou

Faktycznie padł wiatrak ;)
Jak już wymyślę inną obudowę to lampka ta trafi gdzieś do domu.
Już nawet wiem gdzie: oświetli mi stół do krojenia. Przy tej barwie światła jedzenie będzie w miarę normalnie wyglądać.
ODPOWIEDZ