Musi być luminus ? Mi się wydaje że obecnie lepszym rozwiązaniem jest 3x xm-l.
Dasz w każdą 3A i masz 3000 lumenów i żaden luminus nie podskoczy. Do tego cena około 90 zł za 3 sztuki kontra 180 za luminusa
Praca SST z prądami zbliżonymi do maxa to mrzonka - chyba że kolega dysponuje instalacją ciekłego azotu do chłodzenia , ew. MCPCB bez czujnika temp. i smażymy diodkę ile wlezie. Niestety znajomi nie byli w stanie wychłodzić tego heatpipami czy wodą wykorzystując diodę z oferty na aledrogo. Rozwiązanie igiego jest znacznie lepsze jeżeli kolega chce uzyskać b. dużą ilość światła.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Gdzie mogę dostać driver d CREE który da 3A w diodę ? Proszę o oferty driverów step-down oraz zasilanych z sieci. Chcę zrobić oświetlenie podwórka (prawie 2ha do oświetlenia). Pozdrawiam!
Kolega greg w swoim wątku chwalił się że posiada driver step down dający 3A zasilany 1-4 li-ion - maksymalne napięcie zasilania 16,8V, więc spokojnie można go zasilić standardowym zasilaczem 12v.
Zgadza się, ale ten step-down jest wersją "mobilną" (latarki, rower), z trybami zmienianymi standardowo, zanikiem napięcia (klikami). Nie nadaje się do oświetlenia stacjonarnego.
Do tego celu są dedykowane zasilacze sieciowe, których ostatnio mamy spory wybór w necie.
Nie znauważyłem pomiarów temp. przy 10A, jedynie przy 5A, gdzie już sięgała 70stC a otoczenie jedynie 10stC. Może latara działa ale co się dzieje z diodą do końca nie wiadomo Sam projekcik faktycznie sympatyczny.
71°C na LEDzie i 46°C na głowicy było w całkowitym bezruchu, po ponad 30 minutach pracy. Przy lekkim ruchu powietrza temperatura spadła szybko o 15 stopni.
Różnica temperatury między LEDem, a głowicą to około 25°C.
Przy prądzie 10A czyli około 35W mocy na diodzie i delikatnym ruchu powierza latarka jest po prostu ciepła i nic ponadto. Czyli da się