Oplacalnosc, Lampka rowerowa DIY vs Gotowiec.

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
smyp

Oplacalnosc, Lampka rowerowa DIY vs Gotowiec.

Post autor: smyp »

Witam, na forum jestem nowy ale czytam od kilkudziesięciu dni.
Mam na imię Bartek i pochodzę z okolic Rzeszowa.
Zarejestrowałem się na forum szukając odpowiedzi i porady w następującej sprawie.

Jeżdżę rowerem, 70% szosa reszta jakieś polne dróżki. Często zdarza mi się wracać wieczorem kiedy jest już naprawdę ciemno. Miałem kilka nieprzyjemnych przygód związanych z przechodniami których po prostu nie widać. Idzie taki ubrany cały na czarno i myśli ze ''błyszczy'' w nocy.

Dlatego z racji uwidocznienia dla mnie takich ludzi kupiłem sobie lampkę Vipow. Taka sama jak ta tylko nie ma wypukłego zwierciadła a zwykłą szybkę. Zasilana jest 2 x AA. Nawet to jakoś świeci. Właśnie jakoś. Lampka którą posiadam: http://sklep.celiko.net.pl/latarka-alum ... -1268.html .

W miarę pokonywanych kilometrów doszedłem do wniosku że lampka jest fajna na początku. Po czasie stwierdziłem ze dobra jest do kieszeni.

I teraz pisze do Was znawców tematu. Chcę założyć coś lepszego i męczy mnie pytanie gotowiec czy DIY. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to około 150 zł max. Jeśli chodzi o DIY to obudowę bym zrobił w pracy na tokarkach itd.

Jeśli macie jakieś godne uwagi gotowce prosiłbym o wklejanie tutaj modeli bądź linków.

Jeśli coś z DIY prosiłbym o opisanie co gdzie kupić. ( chciałbym u Edmia jeśli była by taka opcja )

Wymagania, na pewno 2 tryby , jeden dość mocny drugi oszczędny tak z min 3h świecenia ale żebym coś widział...... Może to być jakakolwiek lampka kieszonkowa czy cokolwiek innego co sprawdzi mi się na rowerku. Uchwyt na kierownice mogę dorobić jakikolwiek.

Nie znam się za bardzo na elektronice ale majsterkować lubię i manualne pojęcie posiadam. Potrzebuje co najwyżej spisu elementów do złożenia lampki jeśli to ma być jednak DIY.....

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie użytkowników światełek palących dziury w ścianach........ ( przepraszam za Polskie znaki ale pisze z angielskiej klawiatury )
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 mar 2011, 20:37 przez smyp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Wpadła mi do głowy iTP Light Eluma SA2, jeśli chodzi o tryby (szczególnie, że ma możliwość bezstopniowej regulacji światła) i zasilanie to będzie OK, niestety rozkład światła do zastosowań rowerowych nie jest idealny, chyba, żeby popsuć ogniskową, dodając podkładkę pomiędzy LEDa a reflektor......

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
ledmocy

Post autor: ledmocy »

Z tym czasem pracy to kolega nie może wozić w kieszeni akumulatorka ? Można wtedy już ładne działko zainstalować :)
mkorbel

Post autor: mkorbel »

Proponuje WF-502B na XM-L do tego ładowarka na 2x18650 i same 18650 (unprotected) oraz uchwyt rowerowy.
Koszty 22.10 + 7.10 + 9.72 + 1.80 = 40.72$ czyli około 120 zł, a żeby paczka doszła na 100% wybieramy Tracked Air Mail Service za 1.70$=> 5zł
Podsumowując za 125 zł masz w domu światełko które spełni Twoje oczekiwania.
Pomiary prądu MAX=1.2A (około 500lm), MED 0.3A (około 140lm), LOW 30mA (???lm), proponowany 18650 ma minimum 2Ah (pomierzone) i dla trybu MED będziesz miał 6 godzin.
Pozdrawiam,
Michał
smyp

Dzuiekuje kolego mkorbel za sprawna, konkretna i szybka odpowiedz.

Teram mam pytanie czy ktos z kolegow posiada taka lampeczke ? Jesli tak prosilbym o kontakt na PW.

Jeszcze tak zapytam, jest ktos w stanie okreslic czasy swiecenia na poszczegolnych programach ?

Pozdrawiam Bartek.
mkorbel

Trochę się pomyliłem chodziło o WF-501B na XM-L jest po 18.90 (taniej) i właśnie takie mam z DX.
Parametrowo są takie same, tylko 501 ma smyczkę, a 502 klip - na rower wolę smyczkę jako zabezpieczenie żeby nie uciekła za daleko w przypadku gleby :(
Ostatnio zmieniony wtorek 22 mar 2011, 17:15 przez mkorbel, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

Hmm 501 ma klips. Dobrze wiedzieć. Szkoda, że już nie mogę zareklamować swojego egzemplarza... żadnego klipsa nie dali :wink:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

barney pisze:Hmm 501 ma klips. Dobrze wiedzieć. Szkoda, że już nie mogę zareklamować swojego egzemplarza... żadnego klipsa nie dali :wink:
Niestety to ja się pomyliłem przy poprawianiu, bo tam było 510.
Klips ma 502 a 501 smyczkę.
Osobiście jednak uważam, że 501 jest trochę za "delikatna" do XML tu jednak bym wybrał 502. Mam poprzednią wersję z MC-E i sprawuje się jako-tako. ;)
mkorbel

XM-L ma 2.5°C/W, a MC-E 3.0°C/W to robi różnicę, odpaliłem w pokoju tryb na MAX i nie było problemu z utrzymaniem w ręku.
Nie jestem pewien, ale jest tam chyba zabezpieczenie przed rozładowaniem LiIon - bardzo ładnie mruga po długim czasie pracy :)
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
A u mnie C2 z XML po kilku minutach ciężko w ręce utrzymać...
Co do UF 502 to latarka nagrzewa się powoli, ale sam moduł natychmiast po wyjęciu z latarki jest już gorący....

Pozdrawiam

PS: W teorii, nie ma różnicy pomiędzy teorią i praktyką, w praktyce jest. ;)
smyp

Tak czytam i sie zastanawiam. Ta latarka sie nie spali jesli bedzie pracowac dosc dlugo ? Na rowerku wiadomo ze nie swieci sie po 5 min. A pytam bo z Waszych wypowiedzi powyzej nie wiem co myslec.
Awatar użytkownika
Veldrinn

Post autor: Veldrinn »

smyp, podczas jazdy latarka jest chłodzone przez powietrze, tak więc jej temperatura będzie niższa od takiej samej używanej "w miejscu". No chyba, że chcesz zamontować coś, co wymaga aktywnego chłodzenia :wink:
smyp

Veldrinn czyli mam rozumiec ze majac latarke w kieszeni i uzywajac ''stacjonarnie'' trzeba albo swiecic krotko albo nie uzywac jej w trybie HI. Dobrze pisze ?
mkorbel

No w kieszeni nie polecam trybu MAX, ale stacjonarnie nie ma przeciwskazań,
jak trzymasz w ręku to czujesz kiedy i jak się nagrzewa - wtedy ewentualnie tryb na MED.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

Ja tam nie wiem jak jest z 502, ale do 501 nie pakowałbym powyżej 2A.
Jest po prostu za lekka. Porównując 501 z mosiężnym wkładem nad driverem i L2P bez takiego wkładu - no na szczęście L2P jest cięższe (w końcu z jakiegoś powodu kosztuje ile kosztuje).

Według mnie do prądów powyżej 2A w dropie to lepiej mieć masywne body albo od razu brać body C2 albo lepsze.
mkorbel pisze:No w kieszeni nie polecam trybu MAX, ale stacjonarnie nie ma przeciwskazań,
Zgadzam się. ~85C na body to przecież nie jest żadne przeciwskazanie :mrgreen: . Ale to tylko moje zdanie ile mogłoby być na 501 przy 3A i dobrych aku, które dadzą ten prąd. I proszę nie kazać mi przekładać dropów. Styknie, że akusy nagrzewam do ~65C, nie potrzebuje ich grzać do 90C :smile:
ODPOWIEDZ