Słowem powitania: cześć wszystkim, jestem Piotr!
Po uprzedniej lekturze forum upatrzyłem sobie latarkę z przeznaczeniem rowerowym z zoomem (Romisen RC-C8) : http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-romisen-p-347.html. Latarka z pewnością znana wielu użytkownikom.
Próbując jednak porównywać RC-C8 do RC-U4 (http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-romisen-p-112.html) nie mogę pojąć skąd się bierze różnica w maksymalnej sile światła: 200lm do 160lm. Zasilanie identyczne, dioda teoretycznie też. Biorąc pod uwagę to, że RC-U4 powinna mieć mniejsze straty w sile świecenia (obecność plastikowej soczewki), powinna ona dać więcej niż 200lm.
A zatem jak to jest w rzeczywistości?
Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam, Piotr
Romisen: RC-C8 słabsza od RC-U4?
Witaj.
Plastikowa soczewka, to raczej większe straty w porównaniu do reflektora
Różnice biorą się głównie od upodobania sprzedawcy. Nie sądze by ktoś zmierzył ilość lumenów
na wyjściu, czyli z uwzględnieniem strat na optyce przy tego typu latarkach.
"Zasługą" mogą być również różne sterowniki, które są kiepskiej jakości.
Pozdrawiam
DNF
Plastikowa soczewka, to raczej większe straty w porównaniu do reflektora
Różnice biorą się głównie od upodobania sprzedawcy. Nie sądze by ktoś zmierzył ilość lumenów
na wyjściu, czyli z uwzględnieniem strat na optyce przy tego typu latarkach.
"Zasługą" mogą być również różne sterowniki, które są kiepskiej jakości.
Pozdrawiam
DNF
Oczywiście - chodziło o obecność plastikowej soczewki w upatrzonej RC-C8, co powinno dawać przewagę w sile świecenia RC-U4, a tak nie jest, bynajmniej z opisów tak wynika.
Wypada uzależnić te różnice rzeczywiście od upodobań autorów opisów. A żeby się dowiedzieć jak to świeci, to wypada sprawdzić empirycznie. Myślałem, że może znajdzie się ktoś, kto taką próbę podejmował
Dzięki za info,
Pzdr
Wypada uzależnić te różnice rzeczywiście od upodobań autorów opisów. A żeby się dowiedzieć jak to świeci, to wypada sprawdzić empirycznie. Myślałem, że może znajdzie się ktoś, kto taką próbę podejmował
Dzięki za info,
Pzdr