Aku 18650 z najwyższą wydajnością prądową?
Aku 18650 z najwyższą wydajnością prądową?
Witam.
Jako, że posiadam kilka 18650 ultrafire i trustfire do latarek, a akurat zepsuł mi się akumulator do wkrętarki na 14,4V postanowiłem złożyć 4 sztuki tych aku i zasilić nimi wkrętarkę. Szare ultrafire "2400" mah są za słabe - po naciśnięciu przycisku wkrętarki do końca następuje odcięcie i wkrętarka się wyłącza. Ogniste Trustfire są już lepsze - choć ostatnio przy dłuższym użytkowaniu zadziałało w nich zabezpieczenie i się odłączyły (w 2 sztukach). Teraz po ponownym naładowaniu zachowują się tak samo jak ultrafire - nie mogą wydać z siebie zdaje się już tej mocy co wcześniej. Jakie moglibyście polecić Aku 18650, które mogą dać jak najwięcej prądu chwilowego?
Pozdrawiam i mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodzi
Jako, że posiadam kilka 18650 ultrafire i trustfire do latarek, a akurat zepsuł mi się akumulator do wkrętarki na 14,4V postanowiłem złożyć 4 sztuki tych aku i zasilić nimi wkrętarkę. Szare ultrafire "2400" mah są za słabe - po naciśnięciu przycisku wkrętarki do końca następuje odcięcie i wkrętarka się wyłącza. Ogniste Trustfire są już lepsze - choć ostatnio przy dłuższym użytkowaniu zadziałało w nich zabezpieczenie i się odłączyły (w 2 sztukach). Teraz po ponownym naładowaniu zachowują się tak samo jak ultrafire - nie mogą wydać z siebie zdaje się już tej mocy co wcześniej. Jakie moglibyście polecić Aku 18650, które mogą dać jak najwięcej prądu chwilowego?
Pozdrawiam i mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodzi
Re: Aku 18650 z najwyższą wydajnością prądową?
Witam
Co do akumulatorów do wkrętarek, to może być mały problem, gdyż te urządzenia pobierają nierzadko ponad 10A, a takiego prądu to chyba żadne zabezpieczenie nie puści, jeśli chcesz reaktywować wkrętarkę, to polecam ogniwa modelarskie NiMH, lub LiPol, oba typy dają możliwość pociągnięcia sporych prądów, nawet 25C.
Pozdrawiam
Zacznijmy od tego, że nie ma takiej jednostki.BROWAReq pisze: "2400" mah
Co do akumulatorów do wkrętarek, to może być mały problem, gdyż te urządzenia pobierają nierzadko ponad 10A, a takiego prądu to chyba żadne zabezpieczenie nie puści, jeśli chcesz reaktywować wkrętarkę, to polecam ogniwa modelarskie NiMH, lub LiPol, oba typy dają możliwość pociągnięcia sporych prądów, nawet 25C.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam .
Tutaj masz akumulatorki Li-ion do takich zastosowań - http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=27601
Tutaj masz akumulatorki Li-ion do takich zastosowań - http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=27601
Już na tym forum pisałem - ja u siebie wsadziłem ogniwa z pakietów modelarskich NOSRAM NI-CD o pojemności 2200 mAh o taki http://www.helipad.pl/pakiet_nimh_nosra ... -3871.html, w Twoim przypadku będziesz potrzebował dwa takie pakiety.
Nie wiem co to za sprzęt - czy warto inwestować w niego, no i widzę że pakiety podrożały, ja płaciłem z tego co pamiętam 38 zł sztuka. Ja zregenerowałem sobie dwa akumulatory, oba przeszły już kilkanaście cykli ładowania, pojemność pozostała niezmieniona, trochę ponad 2000 mAh, wydajność prądowa jest ok, prawie do samego końca mamy moc .
Tyle że u mnie się opłacało bo regenerowałem aku dewalt/black&decker które są drogie.
Nie wiem co to za sprzęt - czy warto inwestować w niego, no i widzę że pakiety podrożały, ja płaciłem z tego co pamiętam 38 zł sztuka. Ja zregenerowałem sobie dwa akumulatory, oba przeszły już kilkanaście cykli ładowania, pojemność pozostała niezmieniona, trochę ponad 2000 mAh, wydajność prądowa jest ok, prawie do samego końca mamy moc .
Tyle że u mnie się opłacało bo regenerowałem aku dewalt/black&decker które są drogie.
- Calineczka
- Kontakt:
Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum witam bardzo serdecznie wszystkich użytkowników oraz adminów. „Chorobą światełkową” zaraziłem się już jakiś czas temu. Część akumulatorków Li Jon które posiadam zostały wydłubane z wkrętarek Hitachi i Makity gdyż mam dostęp do uszkodzonych akumulatorów z zaprzyjaźnionej firmy. Jeżeli kolega byłby zainteresowany mogę trochę odstąpić (elektronikę zabezpieczającą też).
- Calineczka
- Kontakt:
Do Makity pakowane są Sony: se us18650v, a do hitachi niestety nie wiem. Oczywiście ogniwa są niezabezpieczone i mają pojemność 1500 mAh.
pozdrawiam
Ps zdjęcia zrobię później jak zejdę do piwnicy.
Ps2 Calineczka jak byś chciał kilka sztuk do testów to niema problemu, mam ich dużo i leżą i się marnują.
pozdrawiam
Ps zdjęcia zrobię później jak zejdę do piwnicy.
Ps2 Calineczka jak byś chciał kilka sztuk do testów to niema problemu, mam ich dużo i leżą i się marnują.
- Calineczka
- Kontakt:
Mam jeszcze jedno pytanie - skoro to zabezpieczenie nie puszcza zbyt dużego prądu z aku, to czy w takim razie stosując jakiekolwiek niezabezpieczone 18650 można z nich "wydoić" prąd, że tak powiem taki jaki akurat "chce" pobrać wkrętarka? Innymi słowy, czy jest sens kupować drogie niezabezpieczone akumulatory i do nich dorabiać zabezpieczenie, czy w taki sam sposób zadziałać powinny każde niezabezpieczone, tanie 18650 jak np. Trusfire??
Wkrętarka to Skill, więc opłacalność jest "taka sobie" jeśli chodzi o tamte pakiety, choć nie ukrywam, że interesujące są (szczególnie gdyby nie podrożały )
Wkrętarka to Skill, więc opłacalność jest "taka sobie" jeśli chodzi o tamte pakiety, choć nie ukrywam, że interesujące są (szczególnie gdyby nie podrożały )