Aku 18650 z najwyższą wydajnością prądową?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
WNIP

Aku 18650 z najwyższą wydajnością prądową?

Post autor: WNIP »

Witam.
Jako, że posiadam kilka 18650 ultrafire i trustfire do latarek, a akurat zepsuł mi się akumulator do wkrętarki na 14,4V postanowiłem złożyć 4 sztuki tych aku i zasilić nimi wkrętarkę. Szare ultrafire "2400" mah są za słabe - po naciśnięciu przycisku wkrętarki do końca następuje odcięcie i wkrętarka się wyłącza. Ogniste Trustfire są już lepsze - choć ostatnio przy dłuższym użytkowaniu zadziałało w nich zabezpieczenie i się odłączyły (w 2 sztukach). Teraz po ponownym naładowaniu zachowują się tak samo jak ultrafire - nie mogą wydać z siebie zdaje się już tej mocy co wcześniej. Jakie moglibyście polecić Aku 18650, które mogą dać jak najwięcej prądu chwilowego?
Pozdrawiam i mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodzi ;]
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Aku 18650 z najwyższą wydajnością prądową?

Post autor: Pyra »

Witam
BROWAReq pisze: "2400" mah
Zacznijmy od tego, że nie ma takiej jednostki.
Co do akumulatorów do wkrętarek, to może być mały problem, gdyż te urządzenia pobierają nierzadko ponad 10A, a takiego prądu to chyba żadne zabezpieczenie nie puści, jeśli chcesz reaktywować wkrętarkę, to polecam ogniwa modelarskie NiMH, lub LiPol, oba typy dają możliwość pociągnięcia sporych prądów, nawet 25C.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
dodo

Post autor: dodo »

Witam .
Tutaj masz akumulatorki Li-ion do takich zastosowań - http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=27601
ObrazekObrazek
DNF

Post autor: DNF »

WNIP

Chodziło mi oczywiście o 2400 mAh ;]
Ślicznie dziękuję za odpowiedzi - zainwestuję chyba w te Sanyo.
Pozdrawiam
Tomek.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Nie zapomnij o elektronice ochronnej, bo zakrętarka może je wydoić do zera.....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
WNIP

No fakt - o tym zapomniałem, że nie są "protected". Coraz bardziej wydaje mi się niestety, że to będzie przerost formy nad treścią i prościej i taniej będzie zakupić nowy dedykowany akumulator ;/
Cóż - trzeba jeszcze pomyśleć.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Już na tym forum pisałem - ja u siebie wsadziłem ogniwa z pakietów modelarskich NOSRAM NI-CD o pojemności 2200 mAh o taki http://www.helipad.pl/pakiet_nimh_nosra ... -3871.html, w Twoim przypadku będziesz potrzebował dwa takie pakiety.

Nie wiem co to za sprzęt - czy warto inwestować w niego, no i widzę że pakiety podrożały, ja płaciłem z tego co pamiętam 38 zł sztuka. Ja zregenerowałem sobie dwa akumulatory, oba przeszły już kilkanaście cykli ładowania, pojemność pozostała niezmieniona, trochę ponad 2000 mAh, wydajność prądowa jest ok, prawie do samego końca mamy moc :).

Tyle że u mnie się opłacało bo regenerowałem aku dewalt/black&decker które są drogie.
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Tylko problem z nicd i nimh jest taki, że leżąc w szufladzie szybko tracą ładunek i jak trzeba użyć wkrętarki to jest pusta. Jeśli sprzętu używa się codziennie to jest ok.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...ja do wkrętarki wstawiłem Eneloopy AA z blaszkami i póki co jestem zadowolony ;-)
wmac

Post autor: wmac »

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum witam bardzo serdecznie wszystkich użytkowników oraz adminów. „Chorobą światełkową” zaraziłem się już jakiś czas temu. Część akumulatorków Li Jon które posiadam zostały wydłubane z wkrętarek Hitachi i Makity gdyż mam dostęp do uszkodzonych akumulatorów z zaprzyjaźnionej firmy. Jeżeli kolega byłby zainteresowany mogę trochę odstąpić (elektronikę zabezpieczającą też).
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

wmac, witaj sąsiedzie ;-). Z ciekawości, jakie ogniwa są tam pakowane do środka? Możesz zapodać jakieś foto?
wmac

Post autor: wmac »

Do Makity pakowane są Sony: se us18650v, a do hitachi niestety nie wiem. Oczywiście ogniwa są niezabezpieczone i mają pojemność 1500 mAh.

pozdrawiam

Ps zdjęcia zrobię później jak zejdę do piwnicy.
Ps2 Calineczka jak byś chciał kilka sztuk do testów to niema problemu, mam ich dużo i leżą i się marnują.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

wmac, z chęcią, dzięki ;-). A może zorganizujemy jakieś małe lokalne spotkanie światełkowe, może z wyjściem (opencachingowym) do lasu na nocne świecenie? Słyszałeś o open/geocachingu?
p.s. sorry za off-topa... :mrgreen:
WNIP

Mam jeszcze jedno pytanie - skoro to zabezpieczenie nie puszcza zbyt dużego prądu z aku, to czy w takim razie stosując jakiekolwiek niezabezpieczone 18650 można z nich "wydoić" prąd, że tak powiem taki jaki akurat "chce" pobrać wkrętarka? Innymi słowy, czy jest sens kupować drogie niezabezpieczone akumulatory i do nich dorabiać zabezpieczenie, czy w taki sam sposób zadziałać powinny każde niezabezpieczone, tanie 18650 jak np. Trusfire??
Wkrętarka to Skill, więc opłacalność jest "taka sobie" jeśli chodzi o tamte pakiety, choć nie ukrywam, że interesujące są (szczególnie gdyby nie podrożały ;])
ODPOWIEDZ