Prośba o pomoc w wyborze taniej latarki

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
GrzesB

Prośba o pomoc w wyborze taniej latarki

Post autor: GrzesB »

Witam wszystkich, jestem Grzegorz i to mój pierwszy post na tym forum.

Szukam niedrogiej latarki. Chodzi o coś w miarę uniwersalnego, do użycia w lesie, parku itp. raczej nie w pomieszczeniach zamkniętych.
Myślę o latarce na baterie CR123A, ponieważ wyczytałem, że są trwałe a chciałbym uniknąć sytuacji, kiedy np. po roku nieużywania latarki leżącej w szufladzie albo schowku w samochodzie kiedy nagle będzie potrzebna okaże się, że baterie nie działają.

Wstępnie wytypowałem dwie latarki:

Romisen RC-U8 XP ER5

Romisen RC-C8 CREE Q5

Czy to dobry wybór? Którą z tych dwóch byście polecili? Czy można powiedzieć, że w przypadku którejś z nich jest mniejsze ryzyko, że się po prostu zepsuje?
Chociaż chcę latarki na wspomniane CR123A to fakt, że wymienione latarki korzystają również z AAA uważam za dodatkowy atut.
A może coś innego, sprawdzonego?

W przypadku tej pierwszej lataki wrażenie robi na mnie 350 lumenów w opisie ale nie wiem czy światło jest szerokie czy rozproszone. Wolałbym raczej szerokie albo "pośrednie". Z kolei druga ma sterowanie szerokością wiązki. Ciężko mi ocenić co może być w praktyce bardziej przydatne.

Przy okazji pozwolę sobie na pytanie nie związane z tematem. Posiadam latarkę Mactronic HLS-K2SL na 3 paluszki AA. Z tego co słyszałem latarki lepiej świecą na akumulatorkach niż zwykłych bateriach. Ale nie wiem czy chodzi o specjalne akumulatorki, czy też dotyczy to również zwykłych NiMH AA. Czy po użyciu takich akumulatorków wspomniana latarka będzie świeciła mocniej niż na zwykłych bateriach alkalicznych?
Luigi

Post autor: Luigi »

Witaj :)
RC-U8 ma lepszą diodę, więc daje więcej światła i powinna też mieć lepszą stabilizację.
Ma też szklaną szybkę i aluminiowy reflektor, więc straty na optyce będą mniejsze.
Baterie CR123 są niestety drogie, z tego względu pasują raczej do latarki, która będzie używana sporadycznie (np. w sytuacjach awaryjnych)
Taka latarka powinna być mała, można wtedy mieć ją pod ręką a nie zajmuje zbyt dużo miejsca np. itp A1
http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-itplight-p-253.html
Może warto pomyśleć o zasilaniu AA np. Olight T15/T25
http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-olight-p-416.html
W tym rozmiarze możesz kupić zwykłe baterie alkaliczne, baterie litowe oraz akumulatorki Sanyo Eneloop, które mają mały prąd samorozładowania i po roku powinny spokojnie działać.
2 szt. z ładowarką kupisz już za 17 zł. czyli za cenę 2-3 baterii cr123A
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=5267

Na akumulatorkach ni-mh latarka nie poświeci jaśniej, niż na bateriach, ale będzie miała lepszą stabilizację.
W niektórych latarkach (np. zaproponowany wyżej Olight) zamiast zwykłych AA można stosować akumulatorki Li-ion 14500, które mają wyższe napięcie i latarka poświeci na nich mocniej.
GrzesB

Dziękuję za odpowiedź.
Chodzi mi właśnie o latarkę, która będzie używana sporadycznie lub jako chwilowe wsparcie wspomnianej HLS-K2SL.
Latarka nie będzie noszona na co dzień, raczej chcę ją trzymać w schowku samochodowym, więc rozmiar nie ma dla mnie dużego znaczenia. Swoją drogą, jakoś ciężko mi się przekonać do takiego maleństwa jak zaproponowana itp A1, czy to może mieć moc zbliżoną do wymienionych przeze mnie Romisenów? :)
Druga zaproponowana przez Ciebie latarka jest już za droga. Jednak koncepcja kupna latarki na AA i akumulatorków Sanyo Eneloop wydaje mi się na tyle ciekawa, że rozejrzę się jeszcze za latarkami na zasilanie AA.
DNF

Post autor: DNF »

iTP A1 to "mały, ale wariat" :)
Ew możesz uderzyć w coś takiego: http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-itp ... p-220.html
Szeroko polecana lampka na początek :)
Czy mocniej? Pojęcie względne. Masz dwa, zupełnie różne typy zasilania.
Pozdrawiam
DNF
Luigi

A1 ma wg. producenta 20 lm mniej od RC-C8, który prawdopodobnie będzie miał większe straty na optyce, więc różnica w ilości światła powinna być nieznaczna:)
Podobną ilość światła da też SA2 - podobna do tej, którą polecił DNF tylko zasilana 2xAA i jest w promocji za 109 zł:)
http://www.jet-pol.pl/p230,latarka-itp-sa2-eluma.html
DNF

Proszę się nie sugerować tymi specyfikacjami producentóow co do ilości lumenów, zwłaszcza jeśli chodzi o sklepy tpu DX :wink:
Może ono jedynie sugerować ile "daje".
GrzesB

Zainteresowały mnie latarki ITP (szczególnie A1) ale kiedy obejrzałem filmiki na youtubie mój entuzjazm nieco zmalał. Światło wydaje się bardzo skupione, np. tu. Chyba, że w rzeczywistości wygląda to trochę inaczej niż wydaje się na filmie?
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

weź sobie z zoomem latarkę będziesz z niej zadowolony jeśli ma służyć jako uniwersalna latarka ja bym brał rc-c8
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Luigi

ITP A1 ma płytki ref OP, więc jeśli jej skupienie jest dla Ciebie zbyt duże to raczej potrzebujesz czegoś z zoomem lub dyfuzorem. Może dyfuzor od Olighta serii T będzie pasował do A1.
Jeśli zoom to albo Romisen albo coś z ledlenserów - w sklepiku jest P5 i P7 w dobrej cenie.

[ Dodano: 10 Marzec 2011, 10:55 ]
Właśnie dowiedziałem się, że za ok. 14 dni w jet-polu powinny być latarki ITPLight z diodą xp-g, która daje więcej światła na boki. U innych dilerów nie pytałem, ale też powinny się wkrótce pojawić :)
GrzesB

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rzeczowe wypowiedzi oraz poświęcony czas.
Wybrałem RC-C8. Zdecydowała cena, na kaidomain zapłaciłem ok 42 zł. Na lepsze latarki będzie jeszcze czas :)
Mam nadzieję, że będę zadowolony i nie będzie Polak mądry po szkodzie ;) Kupię sobie do niej CR123A i niech leży w schowku samochodowym i czeka na swój czas. Być może sprawdzi się też jako backup mojej czołówki.
DNF

W tych zoomach warto gwinty oraz oringi przesmarować, bo w mojej byłej, RC-29 strasznie piszczał oring przy kręceniu.
Poza tym, całkiem udana latarka, ale denerwuje trochę to, jak długo musisz kręcić żeby zaszła jakaś zmiana-mały skok gwintu.
Pozdrawiam
DNF
GrzesB

Wczoraj przyszła latarka z kaidomain. Włożyłem dwie bateryjki CR123A Sanyo z fotojokera (po 3 złote sztuka) i jak dla mnie jest super. Podoba mi się funkcja zoomu, na najszerszym ustawieniu daje ładne, równomierne oświetlenie. W mojej latarce nic nie piszczy przy kręceniu gwintami.
DNF

Cieszymy się bardzo! :) Dla pełni Twojego szczęścia, zmostkuj sprężynkę miedzianą taśmą/linką.
Pozdrawiam
DNF
GrzesB

Mogę prosić o więcej informacji? Bo nie wiem dokładnie o co Ci chodzi. Jak to zrobić i co mi to da? Ewentualnie proszę o wskazanie wątku na forum poświęconego takiej modyfikacji.

Pozdrawiam
Grzegorz
DNF

Na sprężynce, z racji jej "kiepskości" odkłada się napięcie jak na rezystorze, przez co tracimy cenny prąd na jej grzanie, zamiast na światło.
Jako tako wątku na ten temat nie ma, ale "obierasz" kabelek koniecznie miedziany z izolacji,
jeden koniec pęczka drucików lutujesz do góry sprężynki, potem spiralnie jedziesz na dól i lutujesz do blaszki włącznika,
o który zahaczona jest sprężynka :) I tyle :)
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ