Witam,
Od czasu do czasu poskładam sobie jakąś latareczkę robioną ręcznie, ze względu na brak jakiś specjalnych urządzeń wszystko robione jest podstawowymi narzędziami.
I tak odkładam sobie różne części które mogą kiedyś posłużyć do budowy latarki.
Popatrzyłem na latarkę którą ostatnio pokazał Midi na forum, i zachciało mi się czegoś podonego, zaglądam do szafy i widzę gotowy produkt
MagLite 4D + Aluminiowa rurka + Miedziany rdzeń, najlepsze jest to że wszystko pasuje do siebie idealnie, wystarczy wszystko lekko dopieścić i poskładać.
Czasem się dziwie ile to mam szczęscia dopasowywując części.
Więc napiszę co mamy, a co szukamy.
Mamy gotowe dosyć dobre Body (nie lubię małych latarek tylko dosyć masywne i duże)
Zasilanie / ogniwa: '
1. Mam dylemat, bo mogę użyć 4x 18650 w różnych konfiguracjach:
a) 2szeregowo x 2równolegle, tutaj będzie tuba centrująca i kawałek kabelka który to połączy, co da OK 8,4V
b) 4 szeregowo co da OK 12,8V
2. Mam kilka akumulatorków które pasują idealnie (nie znam ich oznaczenia nr) i wtedy będzie 8x aku, 2 równolegle x 4 szereg.
(i ku tej opcji będę się skłaniał)
3. Zastanawiam się nad kupnem 4x 32650 chodź wydatek nie mały.
4. Toczenie Tuby:
8x 18650 : 2 szeregowo x 4 równolegle
12x Li (te cienkie których nie znam oznaczenia) 3 szeregowo x 4 równolegle
(może ktoś kojarzy jakie to mogą być? Bardzo podobne rozmiarem do 18650, ale są nieco cieńsze i minimalnie dłuższe)
Sterownik / Driver
Tu już nie wiem, mam dosyć rozbierzność w zasilaniu i nie wiem co wybrać?
Nie potrzebuje trybów, zadowolę się on/off ale jeśli były by jakieś to nie będzie to przeszkadzać.
Mile widziana kontrola temperatury.
I oczywiscie LEDzik.
Tu też ostatnim czasy jest dosyć spory wybór
SST-90? Może XM-L?
Napewno coś mocnego.
(Powiedzmy że brak ograniczeń cenowych)
Reflektor SMO dobrany pod leda.
Jeśli by ktoś miał chwileczkę i chęć podrzucić jakiś pomysł to było by super.
Tu foteczki co by niebyć gołosłownym
http://img845.imageshack.us/i/11102010032.jpg/
http://img233.imageshack.us/i/11102010033.jpg/
http://img9.imageshack.us/i/11102010034.jpg/
http://img843.imageshack.us/i/11102010036p.jpg/
Fotki z telefonu ale generalnie widać o co chodzi.
Pozdrawiam.
Modyfikacja MagLite, Porady, Przemyślenia, Dobór części.
17670 o ile myślimy o tym samym ......Venom pisze:(może ktoś kojarzy jakie to mogą być? Bardzo podobne rozmiarem do 18650, ale są nieco cieńsze i minimalnie dłuższe)
Jak przeczytałem co napisałeś, cały post to złapałem się za głowę, ogarnij to trochę , musisz wiedzieć czego chcesz bo nikt ci nie pomoże jeśli sam nie będziesz wiedzieć do czego dążysz. Przemyśl, ogarnij, będzie dobrze.
pozdrawiam
p.s. Jesli nie zalezy ci na skupieniu to bym wybrał SST50 jeśli ma być ładnie skupiona to lepiej XM-L , SST90 ja sam bym odradził, nie wiem dlaczego ale jakoś mi sie to tam nie widzi.
ja skłoniłbym się ku XM-L - przemawia za nią sprawność i możliwość lepszego skupienia (z tego, co pamiętam SST miały nieco większą strukturę, ale nie widziałem na żywo niestety)
jak małą pojemność mają te 17670? myślę, że jeżeli nie są strasznie zajeżdżone, to dałyby radę w pakiecie np. 2s2p/2s3p (o ile zmieszczą się)
do XM-L i drivera na AX2002 (z dx, da się go pokręcić do 2,5A, 1 tryb) powinno dać radę
ewentualnie są jeszcze jakieś wątpliwe step-downy na dx i masa innych w różnych sklepach
co do kontroli temperatury, myślę, że w Magu przy przemyślanej kontrukcji, ten fiuczer nie jest konieczny, jeżeli będziesz świecił z głową
a SST-90 to IMO przerost formy nad treścią, przynajmniej nie do latarki, w której miałby liczyć się zasięg
tak poza tym, za jedyny problem uważam dobranie refa, fajnie też by było, gdyby miał średnicę zbliżoną do stockowego (ach, ten mój pedantyzm)
sam planuję kiedyś moda swojego Maga, ale póki co nie jest to priorytet, mam kilka innych latarek, których używam, do tego brak funduszy i niewielka użyteczność w terenie tak dużej latarki
edit: właśnie, co do kontroli napięcia, by nie zabić akusów - myślę, że najprostszym rozwiązaniem byłoby dorzucenie pcb do najsłabszej pary akusów w szeregu - prosto i skutecznie - dolar z hakiem na DX
jak małą pojemność mają te 17670? myślę, że jeżeli nie są strasznie zajeżdżone, to dałyby radę w pakiecie np. 2s2p/2s3p (o ile zmieszczą się)
do XM-L i drivera na AX2002 (z dx, da się go pokręcić do 2,5A, 1 tryb) powinno dać radę
ewentualnie są jeszcze jakieś wątpliwe step-downy na dx i masa innych w różnych sklepach
co do kontroli temperatury, myślę, że w Magu przy przemyślanej kontrukcji, ten fiuczer nie jest konieczny, jeżeli będziesz świecił z głową
a SST-90 to IMO przerost formy nad treścią, przynajmniej nie do latarki, w której miałby liczyć się zasięg
tak poza tym, za jedyny problem uważam dobranie refa, fajnie też by było, gdyby miał średnicę zbliżoną do stockowego (ach, ten mój pedantyzm)
sam planuję kiedyś moda swojego Maga, ale póki co nie jest to priorytet, mam kilka innych latarek, których używam, do tego brak funduszy i niewielka użyteczność w terenie tak dużej latarki
edit: właśnie, co do kontroli napięcia, by nie zabić akusów - myślę, że najprostszym rozwiązaniem byłoby dorzucenie pcb do najsłabszej pary akusów w szeregu - prosto i skutecznie - dolar z hakiem na DX