Mit z tuningiem soczewki obalony...

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Mit z tuningiem soczewki obalony...

Post autor: Bocian »

Kiedyś zacząłem taki temat na torchu. Chodziło o to, że jeden z moich klientów zapierał się że można stuningować fabryczny kolimatorek. Opisał technikę, że jakoby po wyjęciu stoźka i pokryciu jego zewnętrznej powierzchni powłoką odblaskową na wyjściu mamy jeszcze więcej. Więc mit został obalony. Zrobiłem taką próbę i to co wydostaje się z takiego kolimatorka ciężko nazwać użytecznym światłem. Wkleję później jakieś fotki.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

To dało by się zrobić o ile zewnętrzna powierzchnia kolimatora była by odpowiednio zaprojektowana i tworzyła reflektor projekcyjny - także mnie kiedyś podkusiło aby to sprawdzić :D
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Dominik pisze:To dało by się zrobić o ile zewnętrzna powierzchnia kolimatora była by odpowiednio zaprojektowana i tworzyła reflektor projekcyjny - także mnie kiedyś podkusiło aby to sprawdzić :D
Nie spotkałem się z taką hybrydą szczerze. Ten na którym robiłem próby nie był z pewnością. Wrażenia były takie, że ta odblaskowa powłoka zakłóciła całkowicie mechanizm skupiania kolimatora.
Sometimes darkness can show you the light
ODPOWIEDZ