Jaką latarkę wybrać do przeszukiwania opuszczonych budowli

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Maggoni

Jaką latarkę wybrać do przeszukiwania opuszczonych budowli

Post autor: Maggoni »

Witam,
jestem nowy na forum i kompletnym laikiem w zakresie latarek.
Tak jak w temacie potrzebuje latarki do przeszukiwania głownie nocą opuszczonych budynków. Nie mam pojęcia jaką powinna mieć moc aby można było przy jej pomocy łatwo zobaczyć napis markerem na ścianach( jak wiadomo nie śnieżnobiałych :wink:). Nie musi być jakaś wybitnie mała(do tej pory używałem latarki na 2xLR20 i nie było źle). Ważne aby długo trzymała, musi starczyć przynajmniej na 4h ciągłego świecenia. Też preferowałbym raczej cieplejszą barwę (wydaje mi się że w zimnym świetle niewiele widać zwłaszcza jak jest go ciut za mało). Ograniczenie budżetowe to 60zł i jest to absolutne maksimum. Z tego co się zorientowałem to nie będzie za dużego wyboru. Ta wygląda nieźle tylko przydałoby się żeby wytrzymywała 2 razy dłużej, a niestety nigdzie nie mogłem znaleźć aby latarka o takiej mocy miała możliwość włożenia dwóch ogniw 18650.
Z góry dziękuje za rady.
marshal

Post autor: marshal »

Maggoni, Witaj

A masz ogniwa 18650 i ładowarkę?, czy w 60 zł ma być sama latarka?

pozdrawiam
Pozdrawiam
Maggoni

Nie mam. Ile mogłyby kosztować takie ogniw z ładowarką? Raczej myślałem o samej latarce bo jakby do tego doliczyć te ogniwa i ładowarkę to nie miałbym do czego włożyć tych ogniw.
pozdrawiam
DNF

Post autor: DNF »

Ja mam w sklepiku jedną latarkę wystawioną z ciepłą diodą, z tym że nie spełnia warunku 4h :wink:
Ogólnie cienko widzę latarkę z ciepła diodą, dość mocno świecącą, runtime 4h, do tego komplet akusów za 60zł..
Ciut mniej kosztuje sama dioda MC-E co by było bardzo jasno.
Pozdrawiam
DNF
Maggoni

DNF, Bez kompletu akusów. Za 60 zł chce tylko i wyłącznie samą latarkę. Ładowarkę i akusy liczę jako odrębny koszt. Poza tym barwa światła nie jest priorytetem. Wole mocniejszą zimną niż ciepłą ale słabszą.
Pozdrawia
DNF

Post autor: DNF »

Ok rozumiem, to z duża jasnościa i takim runtime'em to musisz po prostu mieć komplet akusów zapasowych ze sobą :)
Moim zdaniem jest duża różnica w rozróżnianiu szczegółów w świetle ciepłym, a zimnym.
W moim odczuciu, zimne światło tu wygrywa.
Nie napisałeś jeszcze, jakie to są odległości, które będziesz oświetlał.
Pozdrawiam
DNF
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 lut 2011, 19:07 przez DNF, łącznie zmieniany 1 raz.
Maggoni

Myślę że max to będzie 30-50m to i tak dużo jak na zrujnowane domy i tym podobne lokacje ale nie chciałbym się nadziać przy okazji na jakiś wystający drut.
A jest możliwość aby taka latarka z duża jasnością wytrzymała ze 2h?
Jak widziałem jak działa latarka kolegi to mi się to zimne światło nie podoba. Jak dla mnie to wygląda jakby ktoś sobie próbował przyświecić delikatną poświatą księżycową. Może jest słaba i to dlatego ale generalnie nie lubię światła które wpada w niebieskie odcienie.
DNF, wiesz coś może o takiej latarce http://www.neolux.pl/index.php?products ... prod_id=84. Wygląda nieźle, mocna i długo świeci (mam pewne wątpliwości czy faktycznie może aż tak długo) co prawda światło wygląda na zimne ale przynajmniej wygląda że resztę warunków spełnia.
Pozdrawiam
Luigi

Post autor: Luigi »

Niestety link, który podałeś nie działa.
A latarka kolegi to piękny przykład allegrowej lipy :dobani:
Dioda luxeon o mocy 35W zasilana z 4xAAA <wysmiewacz>
Nie wiem, co tam w środku siedzi, ale prawdopodobnie nie jest to luxeon tylko jakaś chińska dioda o nieznanych (i z pewnością bardzo kiepskich) parametrach. Prawdopodobnie brak też jakiejkolwiek stabilizacji.
Zasilania AAA pasuje do breloka do kluczy.
Maggoni

http://www.neolux.pl/index.php?products ... prod_id=84 jeszcze raz link
a macie jakieś propozycje latarek bo jak do tej pory była jedna. Chociaż jakieś nazwy to sobie poszukam.
Pozdrawiam
Luigi

Ta wygląda na nieco lepszą, przynajmniej ma dobrą (choć nie najnowszą) diodę, sprawia też wrażenie porządniej wykonanej.
Jednak poszukaj lepiej czegoś z zasilaniem AA lub 18650.

Edzia:
Może taka
http://allegro.pl/latarka-itplight-a2-e ... 04769.html
i akumulatorki
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... nge_view=1
Maggoni

To się nie nadaje. Za małe. Nie potrzebuje latarki którą mógłbym trzymać razem z kluczami :-) Dobre gabaryty ma latarka poniżej.

Znalazłem coś takiego ale jak mi się zdaje to nie jest działająca latarka tylko trzeba by było do niej wmontować driver (czy to się sprowadza tylko do przylutowania kabelków w odpowiednie miejsca?).
Pozdrawiam[/quote]
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

Hej,

A ładowarki i akumulatorków AA też nie masz? Bo jeśli byś miał, to można na tym zaoszczędzić i kupić SA2 ~> http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-itp ... p-218.html

2 komplety aku i na max poświeci z 4h :razz:

Bo za 60zł w PL to niestety kiepsko.. Za tyle można kupić dobry breloczek (iTP A3/A2), a nie dużą i mocną latarkę. No chyba, że ściągniesz coś z DX, wtedy coś się znajdzie - chociażby taki Romisen RC-K4.
Luigi

Maggoni pisze:
Znalazłem coś takiego ale jak mi się zdaje to nie jest działająca latarka tylko trzeba by było do niej wmontować driver (czy to się sprowadza tylko do przylutowania kabelków w odpowiednie miejsca?).
Pozdrawiam
Wygląda na to, że wystarczy dokupić odpowiedni driver, poskładać wszystko i zlutować kabelki, więc nie powinieneś mieć z tym problemu :)
Przyda się też jakaś dobra pasta termoprzewodząca.
Warto od razu wymienić diodę na xp-g. Zyskasz dużo więcej światła na boki, co zwłaszcza w Twoim przypadku będzie bardzo korzystne :)
Możesz też wybrać barwę diody taką, jaka będzie Ci odpowiadać.
Maggoni

Luigi, A jaki to musiałby być driver (byłbym wdzięczny za link np. na DX skoro i tak kupowałbym resztę)
Luigi

ODPOWIEDZ