1 x XM-L / driver L528 2.8A by LEDIM / aku 1s2p - 2 x HI-MAX 2600mAh
Panowie, załączyłem swoje "dzieło". Tak przedstawia się natężenie w czasie.
Pytanko, czy można zminimalizować tą liniowość spadku natężenia prądu ? ( żeby np. przez 80-90 min. pracowało na w miarę stałym, wysokim natężeniu )
Szukać ulepszeń konstrukcyjnych, zwiększyć poj. baterii; czy tak to musi po prostu pracować ? ( np. ze względu na pojemność aku, charakterystykę drivera... etc )
napięcie mierzone na załączonym układzie, podczas pracy:
3,95V - napięcie baterii zaraz po włączeniu
3.2V - na diodzie
3,81V - na driverze
00 min. - 2,81A 4,2V ( napięcia mierzone na samych bateriach wyjętych z koszyka )
20 min. - 2,77A
40 min. - 2,65A 3,84V
60 min. - 2,30A
70 min. - 2.22A 3,7V
80 min. - 2,16A
90 min. - 2,04A
100 min. - 1,87A 3,65V drugie ogniwo 3,56V
130 min. - 0,22A 2,89V / 2,92V
pozdr
heniek
Spadek mocy - co z tym zrobić ?
-
- Power2Nite
Czy napięcia mierzone są pod obciążeniem, czy wszystkie zmierzone po wyjęciu z latarki?
Jeżeli ta druga opcja, wydaje mi się że wszystko jest jak należy, ponieważ pod obciążeniem napięcie ogniw zauważalnie spada, możliwe że nawet o około 0,5V przy takim prądzie i w konsekwencji staje się niższe niż minimalny drop-out 120mV przy którym z drivera utrzymywany jest maksymalny prąd. 3,2V + 0,12V = 3,32V. Sprawdź, czy napięcie pod obciążeniem jest niższe od tej wartości, gdy zauważasz spadek prądu diody. Możesz zastosować 3 ogniwa równolegle.
Jeżeli ta druga opcja, wydaje mi się że wszystko jest jak należy, ponieważ pod obciążeniem napięcie ogniw zauważalnie spada, możliwe że nawet o około 0,5V przy takim prądzie i w konsekwencji staje się niższe niż minimalny drop-out 120mV przy którym z drivera utrzymywany jest maksymalny prąd. 3,2V + 0,12V = 3,32V. Sprawdź, czy napięcie pod obciążeniem jest niższe od tej wartości, gdy zauważasz spadek prądu diody. Możesz zastosować 3 ogniwa równolegle.
Z zaświeconą latarką mniej widzisz ty, a bardziej widać ciebie.
-
Przy pomiarach natężenia podałem napięcia samych ogniw, wyjętych z koszyka.
Napięcia podczas pracy podałem żeby sprawdzić czy nie ma strat za dużych na pracującym układzie.
Czy dodanie kolejnego ogniwa, nie spowoduje że przesunę tylko o jakieś 20 min. moment znacznego spadku ? ( teraz jest to po 40min. per analogia - przy 3 ogniwach po 60 ? )
Czy na sterowniku typu step down łatwiej uzyskać prąd wysterowany na stałym poziomie przez dłuższy czas ? np. na takim - KD SKU: S005296
Z tego co zauważyłem przeglądając fora, użytkownicy radzą aby napięcie zasilania było jednak większe wyraźnie ( tj 1.5V i więcej ) od napięcia pobieranego przez układ w przypadku sterowników buck/ step down
Czy to właśnie nie jest problem - rozładowujące się ogniwa i za mała "nadwyżka" Vin.
Napięcia podczas pracy podałem żeby sprawdzić czy nie ma strat za dużych na pracującym układzie.
Czy dodanie kolejnego ogniwa, nie spowoduje że przesunę tylko o jakieś 20 min. moment znacznego spadku ? ( teraz jest to po 40min. per analogia - przy 3 ogniwach po 60 ? )
Czy na sterowniku typu step down łatwiej uzyskać prąd wysterowany na stałym poziomie przez dłuższy czas ? np. na takim - KD SKU: S005296
Z tego co zauważyłem przeglądając fora, użytkownicy radzą aby napięcie zasilania było jednak większe wyraźnie ( tj 1.5V i więcej ) od napięcia pobieranego przez układ w przypadku sterowników buck/ step down
Czy to właśnie nie jest problem - rozładowujące się ogniwa i za mała "nadwyżka" Vin.