UF WF-501 MCE szybko gaśnie

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Pawel_P

Post autor: Pawel_P »

Witam i pozdrawiam wszystkich z tego forum.
Z uwagi, ze jest to moj pierwszy post nie chce zakladac nowego tematu i zasmiecac forum.
Od kilku dni posiadam latarke WF-501b MC-E 800 lumenow. Wszystko byloby fajnie gdybym nie zauwazyl, ze latarka nie swieci kiedy napiecie na baterii spada ponizej 3,5 V. Czy jest to normalne w tej lampce (wydaje mi sie, ze nie ale licze na odpowiedz posiadaczyb tych lampek- wg opisu na DX latarka powinna dzialac jeszcze z napieciem 2,6V) na chwile przed calkowitym zgasnieciem zaczyna "mrugac" na DX brak jest informacji ze latarka uprzedza przed calkowitym rozladowaniem sie.
Gdyby okazalo sie, ze jest to wada, czy istnieje mozliwosc przeszczepienia innego drivera? Jesli tak to prosilbym o propozycje- oczywiscie z DX.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
O ile jest to ten sam moduł co w WF-502, to na pewno nie będzie świecił przy napięciu 2,6V, gdyż jest tam sterownik DD i to z kiepskim mosfetem. Pozostaje jeszcze kwestia jakości ogniwa, być może ma zbyt wysoką rezystencję wewnętrzną i podczas pracy napięcie szybko siada.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
kazik_23

Post autor: kazik_23 »

masz miernik? jak tak-zmierz prąd po 1, 10 ,20minutach pracy i od razu będzie wiadomo czy to aku czy bardzo wysokie Vf diody(wątpię)
Pawel_P

Post autor: Pawel_P »

Wielkie dzieki za pomoc. Winna okazala sie ladowarka ktora nie ladowala akusa do konca. Czy niepelne ladowanie akumulatorka (protected) skraca ich zywotnosc? Pewnie dla wielu z Was pytanie jest dziecinne ale ja nie jestem obeznany w tematyce elektronicznej.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Nie, akumulatory li-ion nie mają efektu pamięci, można doładowywać, nie ładować do końca, byle nie zostawiać rozładowanego na długo.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ