Bezpieczne aku do Fenix TA21

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Piotrek1985

Bezpieczne aku do Fenix TA21

Post autor: Piotrek1985 »

Witam.
Mój pierwszy post na tym forum.
Poszukuję możliwie najbezpieczniejszego aku do latarki Fenix ta21. Latarkę użytkuje już dość długo jednakże zakup coraz to nowych baterii obciąża mi budżet mocno a latarkę używam bardzo często. Pisałem też na torch.pl i tam konkretnej odpowiedzi nie uzyskałem. Poczytałem trochę dział techniczny, ale nie za bardzo rozumiem wszystkich oznaczeń. Jak to jest z tymi aku? Im większa pojemność tym częściej trzeba doładowywać akumulator? tak jak pisałem na wstępie, poszukuję możliwie najbezpieczniejszego ogniwa. Wolę zapłacić parę złotych więcej. Co byście polecili?
Szukam aku i ładowarki.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Bocian, testowałeś te ogniwa?
karlosboy

Post autor: karlosboy »

Calineczka, dobre pytanie bo wykresu na forum nie ma ;-)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Wkrótce konkretne dane. Póki co jestem mile zaskoczony :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Jeśli to ma być jednorazowy wydatek, a ogniwo ma służyć przez długi okres czasu i być często używane, to ja polecam AW:
http://www.milhunt.pl/sklep/akumulator- ... p-424.html
http://www.milhunt.pl/sklep/akumulator- ... p-226.html
Są zrobione na bazie ogniw Panasonic, mają wszelkie zabezpieczenia i są przede wszystkim bardzo trwale.

Z drugiej strony TA21 nie jest latarką która wymagałaby od ogniwa jakichś specjalnych parametrów. Przez to że sterownik jest układem tylko "step-down", można równie dobrze używać ogniw niezabezpieczonych i po prostu ładować je, jeśli zauważymy spadek jasności w najwyższych trybach. Ale to tak na marginesie.
Awatar użytkownika
kazik_23

Post autor: kazik_23 »

toms_ pisze:Jeśli to ma być jednorazowy wydatek, a ogniwo ma służyć przez długi okres czasu i być często używane, to ja polecam AW:
http://www.milhunt.pl/sklep/akumulator- ... p-226.html
Są zrobione na bazie ogniw Panasonic, mają wszelkie zabezpieczenia i są przede wszystkim bardzo trwale..
WOW'y (=Hi-MAX'y) są 3x tańsze i wcale nie gorsze...A zamiast 2900mAh ja mogę sobie nadrukować i 4900mAh;)Ważne ile maja w rzeczywistości.Choć AW to najwyższa półka...
Awatar użytkownika
toms_

Włóż sobie takiego WOWa/Hi-Maxa do naprawdę mocnego sprzętu z wysokim poborem mocy, wtedy zobaczysz czy nie są gorsze. Sprawdź sobie też parametry takiego WOWa/Hi-Maxa po dwóch, trzech latach regularnego używania. Sama pojemność nowego ogniwa to nie wszystko.
Piotrek1985

Post autor: Piotrek1985 »

Dzięki za wszystkie propozycje. Tak zależy mi na czymś lepszym aby mi dłużej posłużyło. Toms_ jaką byś ładowarkę do tych ogniw polecił?
Awatar użytkownika
toms_

Ładowarka może być jakaś Ultrafire 139 albo 188. Ona już tak dużego znaczenia nie ma, bo ogniwo samo w sobie ma zabezpieczenia przed przeładowaniem, itp. Byleby miała gwarancję i nie posiadała wad fabrycznych.
Awatar użytkownika
Power2Nite

Post autor: Power2Nite »

Ogniwa AW 2900 mAh to Panasonic NCR z zabezpieczeniem i faktycznie mają 2900mAh i są najlepsze z możliwych. Jednak w sprzęcie typu latarka przenośna zasilana jedną sztuką nie wykorzysta się ich potencjału, bo one mają napięcie rozładowania 2,5V i żadna dioda nie będzie świeciła przy takim napięciu, chyba że ma się w latarce przetwornicę buck/boost, co jest mało prawdopodobne.

Tak więc nie warto przepłacać, a WOW i Hi-Max to są sprawdzone na naszym forum ogniwka.
Z zaświeconą latarką mniej widzisz ty, a bardziej widać ciebie.
Awatar użytkownika
tententen

Post autor: tententen »

Witam wszystkich :mrgreen:
Troszkę się wcisnę w ten wątek myślę że mnie nikt nie skrzyczy :razz:

Zastanawiam się czy? I o ile może wzrosnąć czas świecenia Latarki Fenix TA21 ?
Jeśli zastosujemy ten akumulatorek:

Jeśli on na prawdę miałby 2900mAh to pojemność dwóch ogniw CR123 jest raczej w granicach 1500mAh, Więc latarka powinna świecić z 50% dłużej.
Jak myślicie, ktoś robił takie testy?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
tententen pisze:Jeśli on na prawdę miałby 2900mAh to pojemność dwóch ogniw CR123 jest raczej w granicach 1500mAh, Więc latarka powinna świecić z 50% dłużej.
Jak myślicie, ktoś robił takie testy?
To może tak wyglądać "z wierzchu" niestety prawda jest inna, dwie CRki, maja mniejszą pojemność, ale wyższe napięcie, co w połączeniu z przetwornicą Step down, daje podobny wynik, jednakowoż zapewniając dłuższy czas świecenia w trybie max.
Zastosowanie jednego ogniwa, ogranicza tryb max do wyrównania się napięcia obciążonego akumulatora z Vf plus napięcie spadku na przetwornicy.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Piszesz o bateriach CR, czy akumulatorach RCR? Jeszcze nie widziałem akumulatora RCR123 o realnej pojemności powyżej 800mAh.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

tententen pisze:to pojemność dwóch ogniw CR123
Było tak napisane, więc raczej chodzi o baterie i do tego się odniosłem.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ