Z "grubej rury" 50W smd replacement do lampy ulicz

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
qwerty410

Z "grubej rury" 50W smd replacement do lampy ulicz

Post autor: qwerty410 »

Witam Kochani !!!
Pomysł jest taki: do starej lampy ulicznej chcę władować 50 watową diodę ( 3500lm, 6000K, 30 USD/szt) .
Mam wątpliwości czy ,mimo zastosowania radiatora, uda mi się utrzymać diodę w znośnej temperaturze tj. ok 70C. Obudowa jest zamknięta . Buszowałem po specyfikacji tej diody
ale nie bardzo rozumiem jak to jest z ta ilością ciepła. Gdzieś wyczytałem 1C/W sprzedawca
poinformował mnie o "rezystencji termicznej 20C/W" . Czy ktoś mi może jak chłopu na rowie
wytłumaczyć jak powinienem obliczyć powierzchnie radiatora .Nie chcę tego robić metodą prób i błędów. W materiałach "Epistar" zalecają 5 m2!!!!!!!!!! dla diody 50 W.
Pozdrawiam
Załączniki
50W ref picture.jpg
50W ref picture.jpg (33.61 KiB) Przejrzano 3691 razy
Awatar użytkownika
seba_x

Post autor: seba_x »

A nie łatwiej będzie dać powiedzmy 5 sztuk xm-l ? przy 2A będziesz miał też 3500lm , rezystancja termiczna diody dużo mniejsza , a co za tym idzie dobór radiatora łatwiejszy .
Awatar użytkownika
swietlik

Re: Z "grubej rury" 50W smd replacement do lampy u

Post autor: swietlik »

qwerty410 pisze: Pomysł jest taki: do starej lampy ulicznej chcę władować 50 watową diodę ( 3500lm, 6000K, 30 USD/szt) .
Mam wątpliwości czy ,mimo zastosowania radiatora, uda mi się utrzymać diodę w znośnej temperaturze tj. ok 70C. Obudowa jest zamknięta . Buszowałem po specyfikacji tej diody
ale nie bardzo rozumiem jak to jest z ta ilością ciepła. Gdzieś wyczytałem 1C/W [...]sprzedawca
poinformował mnie o "rezystencji termicznej 20C/W" [...]
Sprzedawca jakieś banialuki opowiada. Dioda o mocy 50W nie ma racji bytu przy rezystancji termicznej 20C/W. To by oznaczało różnicę temperatury 1000C w stosunku do otoczenia przy pełnej mocy diody - a to już raczej wchodzi powoli w zakres pracy żarówki :)
Ostatnio zmieniony czwartek 03 mar 2011, 09:48 przez swietlik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Patrząc czysto teoretycznie na budowę chipa, jego powierzchnię i odprowadzenie ciepła z diody rezystancja termiczna powinna być raczej bardzo niska.

PS. 1 C/W jest bardzo prawdopodobnym wynikiem. Dla odniesienia emiter 50W Edison-opto ma 0,7 C/W ale to trochę inna konstrukcja oparta na miedzi :wink:

(strona 8 w specyfikacji)
http://www.edison-opto.com.tw/Datasheet ... Eng_v9.pdf
Sometimes darkness can show you the light
ODPOWIEDZ